Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου. Ισχύει;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι», γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το κοκτέιλ, ο τύπος του οινοπνευματώδους ποτού και τα άλλα υλικά του.

Γενικά, το αλκοόλ βλάπτει με πολλούς τρόπους την υγεία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου (και μεταβάλλοντας την κρίση και τη συμπεριφορά μας), οδηγώντας σε αφυδάτωση και χανγκόβερ. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο επιδεινώνονται τα συμπτώματα και αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις, π.χ. για κάποιους τύπους καρκίνου όπως αυτός του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Από την άλλη, η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –ας πούμε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα– ενδέχεται, όπως έχουν δείξει κάποιες μελέτες, να λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία, αν και αυτό το συμπέρασμα δεν θεωρείται οριστικό. Επομένως, έχουμε το ελεύθερο να πιούμε κάτι πιο ελαφρύ, όταν βγαίνουμε έξω;

Όπως απαντά ο διατροφολόγος David Wiss, τα ελαφριά κοκτέιλ έχουν τον εξής κίνδυνο: μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχουμε το ελεύθερο να τα καταναλώσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, με κίνδυνο τελικά να πιούμε περισσότερα ποτά, καταλήγοντας ίσως να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος από ό,τι αν πίναμε μόνο ένα ποτήρι από κάποιο πιο «βαρύ» ποτό.

Το συμπέρασμα; Απόλαυσε, αν θέλεις, ένα κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θέτοντας όμως και σε αυτή την περίπτωση από την αρχή ένα όριο στην ποσότητα, ανάλογα με τις αντοχές του δικού σου οργανισμού.

empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Ποια τρόφιμα μπορούμε να καταναλώσουμε μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους σχολαστικούς, που πετούν μια τροφή στα σκουπίδια δευτερόλεπτα αφού παρέλθει η ημερομηνία λήξης της.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Ο θηλασμός με παχαίνει

Νιώθεις προδομένη. Και χοντρή. Σου είχαν πει ότι με τον θηλασμό θα χάσεις κιλά και εσύ βλέπεις τη ζυγαριά ασταμάτητη στην ανηφόρα.
empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

5 λόγοι να χρησιμοποιείς πιπερόριζα στη μαγειρική σου

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Δίαιτα… να την πιείς στο ποτήρι!

  Ένα smoothie πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι απολαυστικό πέρα από υγιεινό. Παρακάτω θα βρεις τα πιο power συστατικά και τρόπους για να τα συνδυάσεις με βάση τις γεύσεις που προτιμάς αλλά και το σκοπό που θες να πετύχεις.
Back To Top