Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.

Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου. Ισχύει;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή ένα «όχι», γιατί πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το κοκτέιλ, ο τύπος του οινοπνευματώδους ποτού και τα άλλα υλικά του.

Γενικά, το αλκοόλ βλάπτει με πολλούς τρόπους την υγεία, για παράδειγμα επηρεάζοντας τους νευρώνες του εγκεφάλου (και μεταβάλλοντας την κρίση και τη συμπεριφορά μας), οδηγώντας σε αφυδάτωση και χανγκόβερ. Όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο περισσότερο επιδεινώνονται τα συμπτώματα και αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις, π.χ. για κάποιους τύπους καρκίνου όπως αυτός του μαστού, σύμφωνα με έρευνες.

Από την άλλη, η χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –ας πούμε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα– ενδέχεται, όπως έχουν δείξει κάποιες μελέτες, να λειτουργεί προστατευτικά για την υγεία, αν και αυτό το συμπέρασμα δεν θεωρείται οριστικό. Επομένως, έχουμε το ελεύθερο να πιούμε κάτι πιο ελαφρύ, όταν βγαίνουμε έξω;

Όπως απαντά ο διατροφολόγος David Wiss, τα ελαφριά κοκτέιλ έχουν τον εξής κίνδυνο: μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι έχουμε το ελεύθερο να τα καταναλώσουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα, με κίνδυνο τελικά να πιούμε περισσότερα ποτά, καταλήγοντας ίσως να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με μεγαλύτερη ποσότητα οινοπνεύματος από ό,τι αν πίναμε μόνο ένα ποτήρι από κάποιο πιο «βαρύ» ποτό.

Το συμπέρασμα; Απόλαυσε, αν θέλεις, ένα κοκτέιλ με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θέτοντας όμως και σε αυτή την περίπτωση από την αρχή ένα όριο στην ποσότητα, ανάλογα με τις αντοχές του δικού σου οργανισμού.

empty alt

Ανθυγιεινά τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια

Ανθυγιεινή και επικίνδυνη η συνήθεια όσων ξαναγεμίζουν τα πλαστικά μπουκάλια. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ενδέχεται να καταπίνουν μαζί τους τεράστιες ποσότητες βακτηρίων.
empty alt

5 τρόποι για να δουλεύει ο μεταβολισμός σου ρολόι

Το να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου είναι Νο1 προϋπόθεση για να χάσεις τα κιλά που θέλεις.
empty alt

4 συνήθειες φαγητού που πρέπει να υιοθετήσεις

Κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων, το έντονο αίσθημα πείνας, ειδικά σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί πολύωρη νηστεία, ο τρόπος που συνηθίζουμε να σερβίρουμε το φαγητό, καθώς και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή μας, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση φαγητού...
empty alt

10 τροφές που σε χορταίνουν για περισσότερες ώρες

Αν προσπαθείς να κάνεις ισορροπημένη διατροφή είτε για να χάσεις κιλά ενόψει των διακοπών είτε απλώς για να προστατέψεις την υγεία σου, οι παρακάτω διατροφικές επιλογές συνδυάζουν τα πάντα: και θρεπτικά συστατικά περιέχουν, και παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό του...
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Sex και διατροφή: Πώς οι διατροφικές συνήθειες επιδρούν στην σεξουαλική μας ζωή;

  Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο έχουν ήδη συσχετιστεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.
empty alt

Τι να φας όταν νιώθεις αγχωμένος;

Την ώρα που μας καταβάλλει το άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει τις λεγόμενες ορμόνες του στρες, όπως είναι η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
Back To Top