Ζούμε στη Μεσόγειο, τρεφόμαστε από τα πιο ζηλευτά φρούτα και λαχανικά και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα εκθειάζει τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής.

Ζούμε στη Μεσόγειο, τρεφόμαστε από τα πιο ζηλευτά φρούτα και λαχανικά και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα εκθειάζει τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής. Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα προστατευτικά για την καρδιά οφέλη της «καλής» χοληστερίνης, δηλαδή της υψηλής πυκνότητας λιπροπρωτεΐνης (HDL. Όσοι δηλαδή επιμένουν… μεσογειακά, διευκολύνουν την «καλή» χοληστερίνη να γίνει ακόμη πιο καλή.

Τα υψηλά επίπεδα τόσο της «κακής» χοληστερίνης ή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), όσο και των τριγλυκεριδίων (των λιπιδίων του αίματος) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, η «καλή» χοληστερίνη (HDL) σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η λειτουργική προστατευτική ικανότητα της «καλής» χοληστερίνης έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το επίπεδό της, δηλαδή πόσο υψηλή είναι σε έναν άνθρωπο. Όμως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η HDL δεν «δουλεύει» εξίσου καλά στους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ακριβώς η λειτουργική και προστατευτική ικανότητα της HDL βελτιώνεται χάρη στη μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μοντσερά Φιτό του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου ντελ Μαρ της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν σχεδόν 300 ανθρώπους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και με μέση ηλικία 66 ετών.

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: μία που έκανε παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (τέσσερα κουταλάκια τη μέρα κατά μέσο όρο), μία που έκανε μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς αντί για ελαιόλαδο και μία που απλώς έτρωγε υγιεινά αλλά όχι μεσογειακά.

Οι αναλύσεις αίματος και άλλες μετά την μελέτη που κράτησε ένα έτος, έδειξαν ότι μόνο η τρίτη (απλώς υγιεινή) διατροφή μείωσε τόσο την ολική όσο και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Καμία από τις τρεις ομάδες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Όμως το βασικότερο ποιοτικό εύρημα ήταν ότι η πρώτη ομάδα (με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) είχε πλέον σημαντικά αποτελεσματικότερη λειτουργία της HDL.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η μεσογειακή διατροφή διευκολύνει την «καλή» χοληστερίνη να απομακρύνει την παραπανίσια χοληστερίνη από τις πλάκες των αρτηριών και να τη μεταφέρει στο ήπαρ, όπου τελικά χρησιμοποιείται για την παραγωγή ορμονών ή απομακρύνεται
Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική προστασία της HDL, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αντισταθμίζει την οξειδωτική δράση της LDL, η οποία «πυροδοτεί» το σχηματισμό πλακών στις αρτηρίες. Ακόμη, βοηθά να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και

Από την άλλη, οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από το ότι η απλώς υγιεινή διατροφή, παρόλο που μειώνει το επίπεδο της ολικής και της κακής χοληστερίνης, επιδρά αρνητικά στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της HDL. Και όσο μειώνεται η αντιφλεγμονώδης ικανότητα της καλής χοληστερίνης, τόσο αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

empty alt

Ο λίγος ύπνος παχαίνει

Ο λίγος ύπνος παχαίνει. Η προειδοποίηση έρχεται από βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι αναλύοντας συνδυαστικά τα ευρήματα προγενέστερων μελετών ανακάλυψαν πως όσοι δεν ξεκουράζονται επαρκώς, καταναλώνουν σε καθημερινή βάση 385 θερμίδες περισσότερες απ’ ό,τι όσοι κοιμούνται όσο χρειάζεται ο οργανισμός τους.
empty alt

Στο Μπρούκλιν άνοιξε ένα εστιατόριο αφιερωμένο στο αβοκάντο

Με το αβοκάντο να αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο φωτογραφημένες λιχουδιές στο Instagram, ήταν μάλλον θέμα χρόνου να ανοίξει και το πρώτο εστιατόριο αφιερωμένο σε αυτό.
empty alt

Ήρθε το πρώτο Gin & Tonic σε tea bags!

Αναρωτιέσαι, νωρίς το απόγευμα, αν θα παραγγείλεις τσάι ή ποτό; Θα ήθελες να μετατρέψεις τις πιο δύσκολες ώρες στο γραφείο σε happy hours, προσθέτοντας μία τζούρα αλκοόλ στο τσάι σου χωρίς να το πάρει χαμπάρι το αφεντικό; Μόλις ήρθε η λύση σε όλα τα προβλήματά σου.
empty alt

Ροζ αφρώδες γάλα: Η επόμενη μεγάλη τάση;

Σε μια εποχή που η φράση «δυσανεξία στη λακτόζη» εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες δίαιτες του συρμού και που το γάλα δίνει τη θέση του στους πράσινους χυμούς και το τσάι matcha, ένα καινούριο προϊόν έρχεται με τη φιλοδοξία να το ξανακάνει… της μόδας.
empty alt

Τον Μάρτιο, κάθε ώρα θα είναι ώρα για τσάι

Επειδή η παροιμία «Μάρτης, γδάρτης…» βγαίνει πάντα αληθινή και το κρύο καλά κρατεί, ο μήνας που έρχεται είναι ιδανικός για να καθιερώσουμε καθημερινά μια πρωινή ή απογευματινή ιεροτελεστία τσαγιού.
empty alt

Ένα vegan φεστιβάλ στην Αθήνα

Το Vegan Life Festival, που επιστρέφει, την Κυριακή 7/10, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, είναι μια επιβεβαίωση ότι αυτή η διατροφική τάση κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας.
empty alt

Όσπρια 3αλφα διά χειρός Ελλήνων παραγωγών

Με σεβασμό στην ελληνική γη και τους καλλιεργητές της, η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που οργάνωσε από το 2009 τους τοπικούς προμηθευτές της, δημιουργώντας την «ομάδα παραγωγών 3αλφα» που σήμερα αριθμεί 330 ενεργά μέλη! Η Καβάλα, οι Σέρρες, το […]
empty alt

Τέσσερα κορυφαία βραβεία για την ΑΒ Βασιλόπουλος

Με τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας, προσφέρουμε στην Κοινωνία και το Περιβάλλον! Να δίνεις τις ευκαιρίες στους ανθρώπους σου να γίνονται καλύτεροι.
Back To Top