Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα… παξιμάδι

0     

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα… παξιμάδι

dakos_Salad

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον… Παξαμά.

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι

Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτυγχάνεται η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να τον απολαμβάνουν. Η σειρά αρτοπαρασκευασμάτων του Καραμολέγκου πήρε το όνομά της προς τιμήν εκείνου του «εφευρέτη».

Συγκεκριμένα, η «οικογένεια» Παξαμά περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη, Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη, Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη και Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων.

Print

Απόλαυσέ τα σε σαλάτες όπως ο κρητικός ντάκος, ως σνακ μαζί με λίγο τυρί, ή ακόμα και με τον πρωινό καφέ σου, και βάλε στη ζωή σου την πιο υγιεινή και παραδοσιακή συνήθεια.