Μπορεί η ντομάτα να ξαναβρεί τον… παλιό καλό εαυτό της; Το αγαπημένο και δημοφιλές λαχανικό, βρήκε έναν καλό σύμμαχο που θα υπερασπιστεί την παλιά της γεύση: την επιστήμη! Οι επιστήμονες λοιπόν ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «κλειδί» για να αποκαταστήσουν τη γεύση της ντομάτας, η οποία έχει […]

Μπορεί η ντομάτα να ξαναβρεί τον… παλιό καλό εαυτό της; Το αγαπημένο και δημοφιλές λαχανικό, βρήκε έναν καλό σύμμαχο που θα υπερασπιστεί την παλιά της γεύση: την επιστήμη! Οι επιστήμονες λοιπόν ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «κλειδί» για να αποκαταστήσουν τη γεύση της ντομάτας, η οποία έχει χάσει πια την παλιά νοστιμιά της. Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ποια γονίδια είναι αναγκαία για να επανέλθει η πρωταρχική πλούσια γεύση της ντομάτας, παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο «οδικό χάρτη» επανόδου στις παλιές καλές εποχές, με μια σταδιακή διαδικασία μέσα από διασταυρώσεις ποικιλιών και όχι με γενετική τροποποίηση.

Η ντομάτα εξελίχθηκε στη φύση πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια κοντά στην Ανταρκτική και αρχικά ήταν ένα μικρού μεγέθους φρούτο. Οι πρώτες καλλιέργειές της εκτιμάται ότι υπήρξαν πριν από 2.500 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Αμερική, από όπου, μετά την ισπανική κατάκτηση του 16ου αιώνα, εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα πια έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες ποικιλίες διεθνώς και η ντομάτα είναι μία από τις καλλιέργειες με την μεγαλύτερη σημασία παγκοσμίως, μεταξύ άλλων χάρη στη θρεπτική αξία της, καθώς είναι σημαντική πηγή βιταμινών A και C. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ντοματών στον κόσμο. «Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ντομάτα του σούπερ-μάρκετ αισθητά πιο νόστιμη, όπως ήταν πριν από έναν αιώνα», δήλωσε ο Κλέε. Εκτίμησε ότι για να συμβεί αυτό, θα χρειασθούν τρία έως τέσσερα χρόνια. Για μια πραγματικά καλή ντομάτα, αξίζει να περιμένουμε να δούμε αν όντως έχει δίκιο!

Με το πέρασμα των χρόνων, εδώ και μισό περίπου αιώνα, καλλιεργητές και έμποροι έχουν ασκήσει εξελικτικές πιέσεις στις ντομάτες για να γίνουν πιο μεγάλες και πιο ανθεκτικές, ώστε να αντέχουν περισσότερο κατά την μεταφορά τους και στα ράφια των καταστημάτων. Όμως το τίμημα γι’ αυτό ήταν να χαθεί ένα μέρος από την παλιά γεύση τους, που είχαν πριν περίπου 100 χρόνια. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Κλέε του Ινστιτούτου Διατροφικών και Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», «διάβασαν» (αλληλούχισαν) το γονιδίωμα σχεδόν 400 αρχαίων και σύγχρονων ποικιλιών ντοματών από διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, ένα πάνελ καταναλωτών κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις ποικίλες ντομάτες για τη γεύση τους και άλλα χαρακτηριστικά.

Τελικά, οι επιστήμονες εντόπισαν 13 χημικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και οι οποίες έχουν ατονήσει στις σύγχρονες ντομάτες, καθώς έχουν σταδιακά χαθεί τα αντίστοιχα γονίδια. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι μικρότερες ντομάτες είναι πιο γλυκές και γευστικές, ενώ αντίθετα η σύγχρονη τάση ευνοεί τις μεγαλύτερες ντομάτες, που όμως είναι λιγότερο νόστιμες.

 

 

 

empty alt

Κρύβονται για να φάνε σοκολάτα

Τέσσερις στους δέκα τρώνε κρυφά σοκολάτα! Το ένοχο μυστικό αποκαλύπει δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 εθελοντές για λογαριασμό του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF), και αποκάλυψε ότι άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν πολλά και διαφορετικά κόλπα για να κρύψουν από τον/την σύντροφό τους πόση...
empty alt

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει!

Το 1ο Athens Street Food Festival που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο είχε γίνει talk of the town, με πάνω από 40.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας και κέρδισε επάξια μια θέση στα βασικά φεστιβάλ της πόλης μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα ολόκληρο ρεύμα υπέρ του street food! Φέτος, το […]
empty alt

Αν οι ετικέτες του κρασιού έλεγαν την αλήθεια…

Αν το αλκοόλ μάς κάνει πιο ειλικρινείς (μερικές φορές αδυσώπητα ειλικρινείς), η αμερικανική εταιρεία Delicate Estates το έχει πιάσει το νόημα.
empty alt

Έφτιαξαν ρεπλίκα της Beyonce από.. τυρί

Όταν η διάσημη τραγουδίστρια ανακοίνωσε τη δίδυμη εγκυμοσύνη της τον Φεβρουάριο με μερικές ομολογουμένως εξαίσιες φωτογραφίες, το νέο έκανε τον γύρο του κόσμου σε λίγες μόνο ώρες.
empty alt

25-28 Μαΐου: Η 2η Γιορτή Μπίρας του Βύρωνα

Σε λίγες μέρες η 2η Γιορτή Μπίρας του Βύρωνα ανοίγει τις πύλες της στο θέατρο Βράχων, με ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις και μουσικά σχήματα που θα παίξουν ζωντανά και θα μετατρέψουν το beerfest σε μια μεγάλη γιορτή! Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πάνω από 20 μικροζυθοποιεία από διάφορες περιοχές […]
empty alt

Μια σειρά αντικειμένων κουζίνας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο!

Καθώς, όπως λένε, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, το γαλλικό brand Le Creuset λανσάρισε ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου μια σειρά από είδη κουζίνας με άκρως ρομαντική διάθεση και ευρηματικό design.
empty alt

Ηπειρώτικο Στραγγιστό γιαούρτι από την ΔΩΔΩΝΗ

Η ΔΩΔΩΝΗ, η κορυφαία γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, δημιούργησε το νέο ΔΩΔΩΝΗ Ηπειρώτικο Στραγγιστό, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ηπειρώτικη συνταγή, απαντώντας στις ανάγκες των σύγχρονων καταναλωτών.
empty alt

NEO Τόστιμο! Το Κρίς Κρίς επαναλανσάρει το Τόστιμο και καινοτομεί ξανά

Ακόμα πιο απολαυστικό και μαλακό!
Back To Top