Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας. Ο δρ Ντάνιελ Τζ. Αριζ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Νιου Γιόρκ Τάιμς” οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφίμων:

Τα πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (δηλαδή όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λιγότερο φιλικά για το δέρμα φαίνεται πως είναι τα λίγων λιπαρών) και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο για το δέρμα).

Οι έως τώρα μελέτες, υποστήριζαν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι απλοί υδατάνθρακες επιδεινώνουν την ακμή στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Ο δρ Αριζ εξηγεί ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Εχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σχετίζονται με επιδείνωση της ακμής.

Πολλές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών, γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. Σύμφωνα με τον τον δρα Αριζ «το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή.Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων ίσως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό και αποθαρρύνω τους ασθενείς μου από την κατανάλωση λάιτ γαλακτοκομικών. Οταν θέλουν γάλα τούς συνιστώ να πίνουν το πλήρες. Συμπέρασμα: αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα» τονίζει ο δρ Αριζ. «Χωρίς επεξεργασία δεν αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, ούτε γίνονται πιο συμπυκνωμένα απ’ ό,τι τα προόριζε η φύση».

empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Λέμε ναι στα βερίκοκα κάθε μέρα!

Βρίσκονται τώρα στην εποχή τους και τα καταναλώνεις ωμά (πάντα τα ανοίγεις πριν τα δαγκώσεις), μέσα σε απολαυστικά smoothies ή σε δροσερές φρουτοσαλάτες.
empty alt

Τρεις «έξυπνες» επιλογές σε κρέας με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά τι μπορείς να κάνεις αν συνοδεύεται από υψηλή ποσότητα λιπαρών; Και ιδιαίτερα αν είσαι σε διακοπές και δεν έχεις την επιλογή του σπιτικού φαγητού; Τότε, θα σου φανούν χρήσιμες οι συμβουλές του personal trainer...
empty alt

Μήπως καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις;

Το ένα τρίτο των ανθρώπων υποτιμά των αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
empty alt

Τα σούπερ οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό σου η σούπα ντομάτας

Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς και υπέροχη γεύση, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!   Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη.
empty alt

Τάσεις στη μαγειρική εν μέσω Πανδημίας

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που τελικά έμειναν στην καθημερινότητά μας;
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
Back To Top