Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.


Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία δύο παλαιότερων μελετών πάνω στη σχέση των Αμερικανών με το αλκοόλ. Η πρώτη είχε γίνει την περίοδο 2001-2002 σε περισσότερους από 43.000 ενήλικες και η δεύτερη το 2012 και 2013 σε πάνω από 36.000 ενήλικες.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στη δεκαετία που μεσολάβησε οι ενήλικες που πίνουν αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ εκείνοι που καταφεύγουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (για τις γυναίκες τέσσερα ή περισσότερα ποτά τη μέρα για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, για ένα χρόνο και για τους άντρες πέντε ή περισσότερα ποτά) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%. Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούνται αλκοολικοί, σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια διάγνωσης, ανέβηκε κατά 50%.

Υψηλότερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, σε μειονότητες και σε εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης και οικογενειακού εισοδήματος.

Σε αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται να έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η κοινή γνώμη έχει απενοχοποιήσει την κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες. Επίσης μάλλον ευθύνεται και το αυξημένο στρες από το οποίο υποφέρουν γυναίκες και μειονότητες.

«Τα παραπάνω ποσοστά συνιστούν μια κρίση δημόσιας υγείας η οποία επισκιάζεται από την αύξηση της χρήσης άλλων ουσιών (μαριχουάνα, οπιοειδή, ηρωίνη) την ίδια περίοδο», πιστεύουν οι συγγραφείς της μελέτης.

empty alt

5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.
empty alt

Μια νέα έρευνα σε ενθαρρύνει να πίνεις καφέ με τους κουβάδες

Καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη (PLOS Biology), ακόμα και τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα παρουσιάζουν οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για όσους αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο.
empty alt

Πώς θα χάσεις βάρος πίνοντας νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι θεωρείται, μεταξύ άλλων, ότι βοηθάει στην πέψη και στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Γιατί νιώθω να πεινάω συνέχεια;

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

7 αποδεδειγμένα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία σου

Εκτός από υπέροχη γεύση ωφελεί εξαιρετικά τον οργανισμό σου
empty alt

Τι είναι καλύτερο να καταναλώσεις μετά τη γυμναστική

Ποιες τροφές θα βοηθήσουν το σώμα σου να ανακάμψει ύστερα από μία προπόνηση

Back To Top