Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.


Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία δύο παλαιότερων μελετών πάνω στη σχέση των Αμερικανών με το αλκοόλ. Η πρώτη είχε γίνει την περίοδο 2001-2002 σε περισσότερους από 43.000 ενήλικες και η δεύτερη το 2012 και 2013 σε πάνω από 36.000 ενήλικες.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στη δεκαετία που μεσολάβησε οι ενήλικες που πίνουν αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ εκείνοι που καταφεύγουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (για τις γυναίκες τέσσερα ή περισσότερα ποτά τη μέρα για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, για ένα χρόνο και για τους άντρες πέντε ή περισσότερα ποτά) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%. Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούνται αλκοολικοί, σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια διάγνωσης, ανέβηκε κατά 50%.

Υψηλότερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, σε μειονότητες και σε εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης και οικογενειακού εισοδήματος.

Σε αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται να έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η κοινή γνώμη έχει απενοχοποιήσει την κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες. Επίσης μάλλον ευθύνεται και το αυξημένο στρες από το οποίο υποφέρουν γυναίκες και μειονότητες.

«Τα παραπάνω ποσοστά συνιστούν μια κρίση δημόσιας υγείας η οποία επισκιάζεται από την αύξηση της χρήσης άλλων ουσιών (μαριχουάνα, οπιοειδή, ηρωίνη) την ίδια περίοδο», πιστεύουν οι συγγραφείς της μελέτης.

empty alt

Διατροφικές συνήθειες ενάντια στην εξωσωματική

Αναψυκτικά και καφές με ζάχαρη ή τεχνιτά γλυκαντικά εμποδίζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής  γονιμοποίησης σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την Βραζιλία.
empty alt

Η πλήξη παχαίνει

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πολύτιμο για την υγεία σου και το έχεις εντάξει στη διατροφή σου. Τέλεια! Μόνο που κάνεις ένα μικρό αλλά σημαντικό λάθος.
empty alt

Αυτές είναι οι 4 τροφές που γιγαντώνουν την πείνα σου

Αφού μόλις πριν λίγο έφαγα, γιατί πεινάω πάλι; Γιατί ξυπνάω μέσα στο βράδυ και πηγαίνω σαν υπνωτισμένος στο ψυγείο; Σίγουρα σου έχει συμβεί και ακόμα πιο σίγουρα, αυτό δεν βοηθάει καθόλου ούτε την πέψη ούτε τη σταθεροποίηση των κιλών σου.
empty alt

Μπορεί η φάβα να αναπληρώσει το κρέας;

Έχεις αρχίσει τη νηστεία ή ούτως ή άλλως αποφάσισες να μην τρως κρέας εφεξής. Πολύ ωραία. Και τώρα, πώς μπορείς να αναπληρώσεις το κενό του κρέατος; Τρώγε φάβα! Είναι πολύ θρεπτική και πλέον απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
empty alt

Το άρωμα ενός άντρα κάνει τις γυναίκες να καταναλώσουν περισσότερα ποτά

Οι γυναίκες πίνουν περισσότερο υπό την επήρεια αντρικών αρωμάτων, όπως έδειξε μια νέα έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σάουθ Φλόριντα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Open.
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

7 επιλογές άπαχης πρωτεΐνης για ισορροπημένη διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή
Back To Top