Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

0     

Ο καφές ανακουφίζει από το άγχος;

coffee
Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, αλλά σε τρώει και το άγχος, ίσως τελικά να μη χρειάζεται να στερηθείς το αγαπημένο σου ρόφημα για να χαλαρώσεις.

Ο Caleb Backe, εκπρόσωπος της εταιρείας προϊόντων ολιστικής ιατρικής Maple Holistics, personal trainer και ειδικός σε θέματα υγείας και ευεξίας όπως συστήνεται, υποστηρίζει ότι ένα φλιτζάνι καφέ όχι απλώς δεν μας «τσιτώνει» τα νεύρα αλλά ίσως και να μας βοηθάει να ελέγξουμε το άγχος.

«Η καφεΐνη βοηθάει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (μιας ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση). Συμβάλλει επίσης στην αποθήκευση ντοπαμίνης στην αμυγδαλή, ένα μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο του άγχους. Τα επίπεδα ντοπαμίνης είναι συνήθως χαμηλά σε ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη. Από τη στιγμή που η καφεΐνη βοηθάει στην άνοδό τους, επηρεάζει θετικά τη διάθεση και βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχωμένοι».

Αυτό μπορεί να διαφέρει, βέβαια, από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται και από το πόσο καφέ έχουμε συνηθίσει να πίνουμε.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο ψυχολόγος Dr. Sal Raichbach, PsyD, LCSW, η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους.

«Το μυστικό είναι το μέτρο, και αν ανακαλύψετε ότι μετά από ένα φλιτζάνι καφέ νιώθετε πιο αγχωμένοι και νευρικοί, κόψτε τον», συμβουλεύει ο Dr. Raichbach. «Αν ένα φλιτζάνι καφέ σάς επηρεάζει αρνητικά, το πράσινο τσάι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, με λιγότερη καφεΐνη. Για να βρείτε την κατάλληλη ποσότητα καφεΐνης για εσάς, ξεκινήστε από μικρότερες δόσεις. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην καφεΐνη».

«Η υπερκατανάλωση καφέ έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες, όπως είναι οι διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα άγχους και να προκαλέσουν αϋπνία», προσθέτει ο Backe. «Ο ανεπαρκής ύπνος με τη σειρά του ευνοεί την κατάθλιψη και το άγχος σε όσους έχουν προδιάθεση. Οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με δύο φλιτζάνια καφέ τη μέρα. Οποιαδήποτε μεγαλύτερη ποσότητα, προκαλεί περισσότερο άγχος σε όσους είναι ήδη αγχώδεις».