Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Selena Gomez πίνει ένα φλιτζάνι από αφέψημα πιπερόριζας κάθε πρωί, αφού αυτό το βότανο συγκεντρώνει ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία και ηρεμεί το ταραγμένο στομάχι. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται να την καταναλώνουν όσοι υποφέρουν από ναυτία, ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες.

2. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις των συνδέσμων και των μυών όπως η αρθρίτιδα. Ο βοτανολόγος Guido Mase υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιθέριο έλαιο πιπερόριζας «είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες των μυϊκών πόνων, που χαλαρώνει, ζεσταίνει και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα το χειμώνα». Ο ίδιος ωστόσο συνιστά να χρησιμοποιούμε μόλις 5-10 σταγόνες του, διαλυμένες σε κάποιο άλλο λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο.

3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι πιθανόν να προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες (αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό).

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες η πιπερόριζα αναχαιτίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο Σταφυλόκοκκος και το E. Coli. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αξιοποιηθεί σε θεραπείες σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων, αν και απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η θερμαντική δράση του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και, σύμφωνα με τον Mase, «ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει τα παγωμένα χέρια και πόδια».

5. Δίνει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είτε προστίθεται σε μπισκότα, είτε σε σούπες είτε σε σάλτσες που συνοδεύουν κοτόπουλο και ψάρι, το τζίντζερ δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο!

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.
empty alt

Αυγό: να φάω μόνο το ασπράδι ή και τον κρόκο;

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.
empty alt

Πώς δεν θα πάρεις κιλά όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Αν άρχισες πρόσφατα να εργάζεσαι από το σπίτι, ίσως ο δείκτης της ζυγαριάς σου να πήρε ανοδική πορεία, γιατί το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, να τσιμπολογάς όλη μέρα – είτε ως αφορμή για να κάνεις μικρά διαλείμματα είτε απλά επειδή το ψυγείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από […]
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Green power smoothie: Ένα πρωινό όλο ενέργεια στο ποτήρι σου

Ο συνδυασμός kale και αβοκάντο καθιστά αυτή την υγιεινή συνταγή smoothie εξαιρετικά πράσινη. Οι σπόροι Chia προσδίδουν σε αυτό το κρεμώδες smoothie μια γροθιά ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι η βάση για μια υγιή καρδιά.
empty alt

Τα εντυπωσιακά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαρουλιού

Ταπεινό ως προς την τιμή πώλησής του και ιδιαίτερα εύκολο να το βρούμε, το μαρούλι αποτελεί βασικό συστατικό για τις χειμερινές σαλάτες, βοηθώντας ταυτόχρονα τον οργανισμό μας με ποικίλους τρόπους.
empty alt

Πώς η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλό σας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με αρκετούς σημαντικούς τρόπους
Back To Top