Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, χαρακτηριστική της κινεζικής κουζίνας και όχι μόνο, δίνει ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα όπου προστίθεται αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Selena Gomez πίνει ένα φλιτζάνι από αφέψημα πιπερόριζας κάθε πρωί, αφού αυτό το βότανο συγκεντρώνει ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία.

1. Ανακουφίζει από τη ναυτία και ηρεμεί το ταραγμένο στομάχι. Γι’ αυτό και ενδείκνυνται να την καταναλώνουν όσοι υποφέρουν από ναυτία, ιδιαίτερα οι εγκυμονούσες.

2. Ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις των συνδέσμων και των μυών όπως η αρθρίτιδα. Ο βοτανολόγος Guido Mase υποστηρίζει μάλιστα ότι το αιθέριο έλαιο πιπερόριζας «είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες των μυϊκών πόνων, που χαλαρώνει, ζεσταίνει και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, ιδιαίτερα το χειμώνα». Ο ίδιος ωστόσο συνιστά να χρησιμοποιούμε μόλις 5-10 σταγόνες του, διαλυμένες σε κάποιο άλλο λάδι όπως το αμυγδαλέλαιο.

3. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι πιθανόν να προστατεύει από τις κυτταρικές βλάβες (αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό).

4. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες η πιπερόριζα αναχαιτίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως ο Σταφυλόκοκκος και το E. Coli. Ίσως λοιπόν μελλοντικά αξιοποιηθεί σε θεραπείες σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων, αν και απαιτείται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι η θερμαντική δράση του ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και, σύμφωνα με τον Mase, «ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ζεσταίνει τα παγωμένα χέρια και πόδια».

5. Δίνει στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είτε προστίθεται σε μπισκότα, είτε σε σούπες είτε σε σάλτσες που συνοδεύουν κοτόπουλο και ψάρι, το τζίντζερ δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο!

empty alt

5 τροφές που έχεις ανάγκη όσο μεγαλώνεις

Υπάρχει τρόπος να παραμείνεις νέα, πέρα από τις πλαστικές επεμβάσεις; Όχι. Υπάρχει όμως ένας φυσικός αλλά και αποτελεσματικός τρόπος να ενισχύεις τον οργανισμό σου και να του δίνεις ό,τι έχει ανάγκη όσο περνάνε τα χρόνια.
empty alt

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Η gourmet εκδίκηση της μπάμιας!

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Power ενυδάτωση, ευεξία και αδυνάτισμα

  Όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο θα αυξάνονται οι ανάγκες σου σε ενυδάτωση! Επειδή το νερό δεν φαίνεται πάντα η πιο δελεαστική επιλογή κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν διψάσουν έχουν φροντίσει να βάλουν ό,τι χρειάζονται στο ψυγείο τους… και για να μη φορτωθείς άχρηστες θερμίδες […]
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top