Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία στους έφηβους.

Πέντε μικρά γεύματα την ημέρα μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα γονίδια που ευθύνονται για την παχυσαρκία στους έφηβους. Και αιχμή του δόρατος σε αυτό τον αγώνα είναι το πρωινό. Έρευνα επιστημόνων στην Φιλανδία – δημοσιεύθηκε στις επιθεωρήσεις «International Journal of Obesity», «International Journal of Obstetrics and Gynaecology», «Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases» και «PLoS One»-έδειξε ότι τα παιδιά που παρέλειπαν το πρώτο γεύμα της ημέρας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι έφηβοι.

Τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και δύο σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) την ημέρα βοηθούν στο να επηρεάσουν την έκφραση οκτώ γονιδιακών μεταλλαγών οι οποίες συνδέονται με την παχυσαρκία, προστατεύοντας έτσι τα παιδιά από τη συσσώρευση λίπους.

Η έρευνα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι τα αγόρια με δύο υπέρβαρους ή παχύσαρκους γονείς πριν και μετά την εγκυμοσύνη είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα, ενώ τα κορίτσια σχεδόν 14πλάσιες πιθανότητες, απ’ ό,τι τα παιδιά με γονείς φυσιολογικού βάρους.Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης σημαντική μείωση του περιττού λίπους στην κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία) στα αγόρια που έτρωγαν πέντε φορές την ημέρα.

Ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι η κοιλιακή παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για προβλήματα, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.Αντιθέτως, η παράληψη του πρωινού γεύματος συσχετίστηκε με αυξημένη κοιλιακή παχυσαρκία.Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από την παρακολούθηση 4.778 παιδιών, από τη στιγμή της γέννησης έως την ηλικία των 16 ετών.«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την σημασία που έχει η συχνή κατανάλωση τροφής στην πρόληψη της παχυσαρκίας και δείχνουν ότι οι προδιαθεσικοί γενότυποι μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο με καλές συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η συχνή κατανάλωση τροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Γιαασκελάινεν, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Μήπως τρώτε υπερβολικά πολύ αλάτι;

Όλοι ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό το πολύ αλάτι, ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά με ασφάλεια;   Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jillian Kubala, MS, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
empty alt

«Γιατί αφήνω τα παιδιά μου να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο»

Δεν θυμάμαι αν ήταν η 3η, 4η η 50η φορά που σταματούσαμε στο φορτηγάκι με τα παγωτά μπροστά από το δημοτικό σχολείο των παιδιών μου, αλλά τελικά το συνειδητοποίησα: είχαμε πρόβλημα με τα γλυκά.
empty alt

Μήπως καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις;

Το ένα τρίτο των ανθρώπων υποτιμά των αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
empty alt

Αυτό το ρόφημα θα σε βοηθήσει στο λεπτό να σκεφτείς πιο δημιουργικά

Ένα φλιτζάνι τσάι δυναμώνει το μυαλό μας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά την κατανάλωσή του, βοηθώντας μας να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά.
empty alt

Μίλα μου για μήλα και όχι μόνο…

  Τα φρούτα έχουν σίγουρα μια θέση στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Εδώ είναι οι καλύτερες επιλογές που σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.
empty alt

Drive me nuts -Παγκόσμια Μέρα Macadamia

Μικρά και θαυματουργά τα Macadamia εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό σου! Τα Macadamia είναι ξηροί καρποί που έχουν μια λεπτή γεύση που θυμίζει βούτυρο και κρεμώδη υφή.
empty alt

Asian beauty: τρεις τροφές που ενεργοποιούν τα γονίδια μακροζωίας

Δεν υπάρχει πηγή νεότητας, αλλά αυτά τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να μεγαλώνεις όμορφα. Με την πιο ακριβή εξήγηση, η διατροφή της Οκινάουα αναφέρεται στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής των ανθρώπων που ζουν στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα.
Back To Top