Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε το πιάτο μας, λες και είμαστε ακόμα πέντε χρονών.

Ο «food pusher» έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουμε βαρυστομαχιασμένοι ή, ακόμα χειρότερα, με περιττά κιλά, σε περίπτωση που αυτός βρίσκεται στο πολύ κοντινό περιβάλλον μας.

Πώς όμως θα τον αντιμετωπίσουμε ευγενικά;

Όπως έγραψε στην Washington Post η Carolyn Hax, που διατηρεί στήλη με συμβουλές, απαντώντας σε έναν αναγνώστη που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Dieter», είναι αγένεια κάποιος να μας πιέζει να φάμε, ενάντια στη δική μας θέληση.

Ο/η «Dieter» εξηγεί πως όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να χάσει κιλά όλοι τον/την ενθάρρυναν, αλλά αφού είχε καταφέρει να χάσει γύρω στα 25 κιλά, οι φίλοι και οι συγγενείς άρχισαν να τον/την παρακινούν να «αφεθεί», με αποτέλεσμα «να μην έχω καταφέρει να κάνω πρόοδο εδώ και μήνες, γιατί οι άλλοι επιμένουν ότι “με παίρνει να καταναλώσω περισσότερες θερμίδες” και πως “ένα γεύμα δεν θα με πάει πίσω στις προσπάθειές μου», σχολιάζει ο αναγνώστης. Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Φυσικά, κάποια παρασπονδία μία στις τόσες δεν δημιουργεί πρόβλημα, όταν όμως συμβαίνει τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα οι προσπάθειές μας να κάνουμε δίαιτα σαμποτάρονται.

Η Hax υποστηρίζει ότι κάποιοι «food pushers» συμπεριφέρονται έτσι από ζήλια, επειδή φθονούν το γεγονός ότι κάποιος άλλος έχει τη θέληση να αντισταθεί σε πειρασμούς στους οποίους θα ήθελαν να μπορούν να αντισταθούν και οι ίδιοι.

Έτσι, μπορεί να παρερμηνεύσουν την άρνησή μας σαν ένδειξη υπεροψίας.

«Ο καλύτερος τρόπος να τους αποθαρρύνετε είναι να τους πείτε μερικές σύντομες, δοκιμασμένες φράσεις, με κορυφαία την “όχι, ευχαριστώ”», σχολιάζει η Hax.

«Από τη στιγμή που δίνετε μια απάντηση, δεν χρειάζεται να απολογηθείτε για τις διατροφικές επιλογές σας. Είναι δικαίωμά σας», καταλήγει η Hax.

empty alt

Τι να πίνεις για να έχεις μνήμη ελέφαντα

  Τώρα τελευταία η μνήμη σου σε απατά. Πολλές φορές, δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες, όπως λέμε χαρακτηριστικά και ουδόλλως τυχαία.
empty alt

Η θρεπτική ουσία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά για θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα διατροφικό συστατικό που αξίζει την προσοχή σου: η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων, του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού,...
empty alt

Τι τροφές και πώς να βάλεις αυτό το διάστημα στην κατάψυξη

Υποστηρίζουμε τη λήψη όσων περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας μπορείτε – νωπά ή κατεψυγμένα – αλλά αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα φρούτα που μπορείτε να αποθηκεύσετε.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τη γιορτάσεις δεόντως!

Καφές το πρωί, καφές και κουβεντούλα με παλιούς φίλους. Συνάντηση για καφέ με το νέο σου date… Πίνεις καφέ το πρωί, μέρα και νύχτα με φίλους, συνεργάτες και εραστές.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας

Back To Top