Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε το πιάτο μας, λες και είμαστε ακόμα πέντε χρονών.

Ο «food pusher» έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουμε βαρυστομαχιασμένοι ή, ακόμα χειρότερα, με περιττά κιλά, σε περίπτωση που αυτός βρίσκεται στο πολύ κοντινό περιβάλλον μας.

Πώς όμως θα τον αντιμετωπίσουμε ευγενικά;

Όπως έγραψε στην Washington Post η Carolyn Hax, που διατηρεί στήλη με συμβουλές, απαντώντας σε έναν αναγνώστη που υπογράφει με το ψευδώνυμο «Dieter», είναι αγένεια κάποιος να μας πιέζει να φάμε, ενάντια στη δική μας θέληση.

Ο/η «Dieter» εξηγεί πως όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να χάσει κιλά όλοι τον/την ενθάρρυναν, αλλά αφού είχε καταφέρει να χάσει γύρω στα 25 κιλά, οι φίλοι και οι συγγενείς άρχισαν να τον/την παρακινούν να «αφεθεί», με αποτέλεσμα «να μην έχω καταφέρει να κάνω πρόοδο εδώ και μήνες, γιατί οι άλλοι επιμένουν ότι “με παίρνει να καταναλώσω περισσότερες θερμίδες” και πως “ένα γεύμα δεν θα με πάει πίσω στις προσπάθειές μου», σχολιάζει ο αναγνώστης. Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Φυσικά, κάποια παρασπονδία μία στις τόσες δεν δημιουργεί πρόβλημα, όταν όμως συμβαίνει τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα οι προσπάθειές μας να κάνουμε δίαιτα σαμποτάρονται.

Η Hax υποστηρίζει ότι κάποιοι «food pushers» συμπεριφέρονται έτσι από ζήλια, επειδή φθονούν το γεγονός ότι κάποιος άλλος έχει τη θέληση να αντισταθεί σε πειρασμούς στους οποίους θα ήθελαν να μπορούν να αντισταθούν και οι ίδιοι.

Έτσι, μπορεί να παρερμηνεύσουν την άρνησή μας σαν ένδειξη υπεροψίας.

«Ο καλύτερος τρόπος να τους αποθαρρύνετε είναι να τους πείτε μερικές σύντομες, δοκιμασμένες φράσεις, με κορυφαία την “όχι, ευχαριστώ”», σχολιάζει η Hax.

«Από τη στιγμή που δίνετε μια απάντηση, δεν χρειάζεται να απολογηθείτε για τις διατροφικές επιλογές σας. Είναι δικαίωμά σας», καταλήγει η Hax.

empty alt

Αυτή είναι η τροφή της μακροζωίας

Έχεις ακούσει τους διατροφολόγους που λένε ότι το καλύτερο πρωινό είναι ένα γεύμα με γάλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς και βρώμη; Κάτι ξέρουν! Η βρώμη σε βοηθάει όχι μόνο να χάσεις κιλά με τον πλέον υγιεινό τρόπο αλλά σου εξασφαλίζει και μακροζωία.
empty alt

5 τροφές που προστατεύουν την καρδιά σου

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το δεδομένο ότι σήμερα οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη Νο 1 αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως, τότε σίγουρα η ανακοίνωση για την ανακάλυψη μίας νέας θεραπείας -που θα μείωνε τους θανάτους από τη συγκεκριμένη αιτία- θα αποτελούσε ένα από τα πιο […]
empty alt

8 βασικοί κανόνες για να τρως καλύτερα και πιο υγιεινά

1. Αν η γιαγιά σου δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει τα συστατικά ενός προϊόντος, προτίμησε κάποιο άλλο προϊόν.
empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Καλύτερα να μασάς…παρά να τρως; Αλήθεια ή μύθος;

Μερικοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να κρατηθούν μακριά από το άσκοπο φαγητό, ενώ άλλοι ορκίζονται ότι κρατά τις λιγούρες τους μακριά ή βοηθά στη διαμόρφωση του προσώπου τους τονίζοντας τους μυς τους.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
Back To Top