Σε πολλές ποικιλίες και πάντα με υπέροχη γεύση σε "μεθάνε" υπέροχα

Σε μεθάνε με το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση τους και με τον πιο υγιεινό τρόπο!

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.

 

Έχεις αρκετούς λόγους για να τα βάλεις στη διατροφή σου, εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη τους.

 

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 28% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 7% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 6% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 10% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ΣΗΠ για τη βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού.

grapes2

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, για παράδειγμα. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα σας που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτόν τον καρπό.

Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στη φλούδα και στους σπόρους. Για το λόγο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τα σταφύλια έγινε με εκχυλίσματα σπόρων ή φλούδας.

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους.

Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι’ αυτό το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις.

Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, δείχνοντας ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι φυτικές ενώσεις μπορούν να προστατεύσουν από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση σταφυλιών είναι καλή για την καρδιά. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% της ΣΗΠ.

Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσει από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

 

 

 

empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Νέα έρευνα: Η απώλεια βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και όχι την κληρονομικότητά μας!

Εδώ και δεκαετίες κυριαρχεί η ιδέα ότι σημασία για να χάσουμε κιλά δεν έχει μόνο το πόσο πιστοί θα παραμείνουμε στη δίαιτά μας, αλλά και η κληρονομική μας προδιάθεση, δηλαδή το αν έχουμε την τάση να είμαστε πιο λεπτοί ή πιο «γεμάτοι».
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!   Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη.
empty alt

Κάτι και να καίει… το μυστικό της αιώνιας νεότητας είναι πιο «πικάντικο» από ό,τι νομίζεις

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο για να ζουν περισσότερο οι άνθρωποι και η απάντηση βρίσκεται στο τσίλι! Μια νέα μελέτη θα παρουσιαστεί στις επιστημονικές εισηγήσεις του συνεδρίου του American Heart Association 2020 με «καυτά» στοιχεία που θα μπορούσαν να αποδείξουν σημαντικά μειωμένο...
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Χυμός παντζάρι: μπορεί να οδηγήσει σε παράταση της νεότητας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί στην παραγωγή ενός μείγματος βακτηρίων του στόματος που σχετίζονται με την υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου και των αιμοφόρων αγγείων.
Back To Top