Σε πολλές ποικιλίες και πάντα με υπέροχη γεύση σε "μεθάνε" υπέροχα

Σε μεθάνε με το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση τους και με τον πιο υγιεινό τρόπο!

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.

 

Έχεις αρκετούς λόγους για να τα βάλεις στη διατροφή σου, εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη τους.

 

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 28% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 7% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 6% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 10% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ΣΗΠ για τη βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού.

grapes2

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, για παράδειγμα. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα σας που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτόν τον καρπό.

Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στη φλούδα και στους σπόρους. Για το λόγο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τα σταφύλια έγινε με εκχυλίσματα σπόρων ή φλούδας.

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους.

Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι’ αυτό το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις.

Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, δείχνοντας ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι φυτικές ενώσεις μπορούν να προστατεύσουν από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση σταφυλιών είναι καλή για την καρδιά. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% της ΣΗΠ.

Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσει από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

 

 

 

empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

Μείωσε το βάρος σου και κάψε λίπος τρώγοντας τζίντζερ

  Αν σου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα σίγουρα το έχεις δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές. Αν όχι, αξίζει να το δοκιμάσεις καθώς το τζίντζερ βοηθάει στην απώλεια κιλών και στο κάψιμο του λίπους.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Το μυστικό για ασυναγώνιστα λαχανικά τουρσί

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Κατακράτηση υγρών – όχι πια!

Το να ελέγξεις την κατακράτηση υγρών είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να χάσεις λίγο περιττό βάρος και να νιώσεις πιο ανάλαφρα.
empty alt

Τρία tips για να απολαμβάνεις καθημερινά ένα εύκολο και υγιεινό πρωινό

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, ετοιμάζεσαι βιαστικά, αρπάζεις τον καφέ που έχεις φτιάξει με την ψυχή στο στόμα και ξεκινάς για τη δουλειά.
empty alt

Salad bar – ανοιχτό, απολαυστικό και ωφέλιμο

Η άνοιξη και η προσμονή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και ένα και δύο lockdown! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά από […]
Back To Top