Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τον κλασικό ελληνικό λωτό, που είναι πιο μικρόκαρπος και είναι γλυκός όταν είναι πολύ ώριμος και μαλακός, αλλά και τον εισαγόμενο λωτό Fuyu, που είναι σκληρός ακόµη και όταν είναι ώριµος, διαθέτει  γλυκιά γεύση και η υφή του ακροβατεί ανάµεσα σε µήλο και αχλαδόµηλο.

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού

Ο λωτός διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που συµβάλλει στην καλή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών, ενώ διαθέτει και 6 γραµµ. φυτικές ίνες ανά καρπό, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ως καρπός θεωρείται επίσης εξαιρετική πηγή:

Φλαβονοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και B-καροτενίου και λυκοπενίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Ταυτόχρονα, ως καρπός περιέχει διάφορες βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ, ενώ στο ίδιο φρούτο συναντάμε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τη χολίνη.

Κάθε 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν 70 θερμίδες στον οργανισμό μας, γεγονός που τον καθιστά σε μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μέσα στην ημέρα.

Πώς συντηρούμε τους λωτούς

Φύλαξε τους λωτούς σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να ωριµάσουν και µετά τοποθετήστε τους στο ψυγείο µέχρι να την κατανάλωσή τους. Συνήθως διατηρούνται για αρκετές εβδοµάδες και συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι.

empty alt

Να τι κάνουμε λάθος με το καθάρισμα των φρούτων!

Παίρνεις στο χέρι σου ένα πορτοκάλι, το κόβεις, αφαιρείς τη φλούδα του, το μοιράζεις σε κομμάτια και το απολαμβάνεις.
empty alt

Τρεις «έξυπνες» επιλογές σε κρέας με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά τι μπορείς να κάνεις αν συνοδεύεται από υψηλή ποσότητα λιπαρών; Και ιδιαίτερα αν είσαι σε διακοπές και δεν έχεις την επιλογή του σπιτικού φαγητού; Τότε, θα σου φανούν χρήσιμες οι συμβουλές του personal trainer...
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Μπανάνα – ένα φρούτο απολαυστικό και ωφέλιμο

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και δικαιολογημένα είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα των παιδιών.
empty alt

Γιατί δεν κάνει να τρως κάθε μέρα το ίδιο φαγητό;

Η προετοιμασία γευμάτων είναι ένας εύκολος τρόπος για να απλώσετε πέντε δοχεία με έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα και δείπνα κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, αυτή η δημοφιλής μέθοδος προετοιμασίας έχει τα μειονεκτήματά της. Η κατανάλωση του ίδιου φαγητού κάθε μέρα, ειδικά αν δεν είναι καλά ισορροπημένη,...
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.
empty alt

Ταχίνι: το πολύτιμο διατροφικό του προφίλ

Θα θες να το τρως κάθε μέρα μόλις διαβάσεις πόσο ωφέλιμο είναι!
Back To Top