Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τον κλασικό ελληνικό λωτό, που είναι πιο μικρόκαρπος και είναι γλυκός όταν είναι πολύ ώριμος και μαλακός, αλλά και τον εισαγόμενο λωτό Fuyu, που είναι σκληρός ακόµη και όταν είναι ώριµος, διαθέτει  γλυκιά γεύση και η υφή του ακροβατεί ανάµεσα σε µήλο και αχλαδόµηλο.

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού

Ο λωτός διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που συµβάλλει στην καλή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών, ενώ διαθέτει και 6 γραµµ. φυτικές ίνες ανά καρπό, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ως καρπός θεωρείται επίσης εξαιρετική πηγή:

Φλαβονοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και B-καροτενίου και λυκοπενίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Ταυτόχρονα, ως καρπός περιέχει διάφορες βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ, ενώ στο ίδιο φρούτο συναντάμε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τη χολίνη.

Κάθε 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν 70 θερμίδες στον οργανισμό μας, γεγονός που τον καθιστά σε μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μέσα στην ημέρα.

Πώς συντηρούμε τους λωτούς

Φύλαξε τους λωτούς σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να ωριµάσουν και µετά τοποθετήστε τους στο ψυγείο µέχρι να την κατανάλωσή τους. Συνήθως διατηρούνται για αρκετές εβδοµάδες και συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι.

empty alt

Η βιταμίνη C μας προστατεύει από κρυολογήματα;

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Πώς να χρησιμοποιήσετε το salad dressing όταν κάνετε δίαιτα

  Ό,τι βάζετε στη σαλάτα σας είναι σημαντικό. Εδώ θα μάθετε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να χρησιμοποιείτε το dressing στις σαλάτες για να τις απολαμβάνετε πραγματικά.
empty alt

5 εύκολα tips για να μειώσεις τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν με ασφάλεια τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
empty alt

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις και να απολαύσεις τα αυγά;

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με...
empty alt

Πώς θα υπολογίζεις εύκολα τις μερίδες του φαγητού που πρέπει να τρως;

Κάποιες φορές αρκεί να κάνεις μια τόσο απλή αλλαγή στην καθημερινότητά σου όσο το να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μικρότερο πιάτο για να χάσεις κιλά και να βελτιώσεις την υγεία και τη σιλουέτα σου.
empty alt

Very βερίκοκο…ρικοκο ρίκοκο

Στρογγυλό και πορτοκαλοκίτρινο, μοιάζει με μια μικρότερη εκδοχή ενός ροδάκινου, αλλά μοιράζονται την τρυφερότητα των μοβ δαμάσκηνων.
empty alt

10 πολύτιμα οφέλη του λάχανου στην υγεία σου

Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.
empty alt

7 εκπληκτικές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σκεφτείτε αυτές τις ανυποψίαστες τροφές για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.

Back To Top