Οι κατάλληλες τροφές για ένα ελαφρύ βραδινό που δεν θα διαταράξει τον ύπνο σου

Ο ύπνος επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, την παραγωγικότητα, τη συναισθηματική ισορροπία, την άμυνα του οργανισμού, τη δημιουργικότητα, ακόμη και το βάρος μας. Όμως αυτός διαταράσσεται αρκετά εύκολα, κάτω από την πίεση της καθημερινότητας, του άγχους και μιας διατροφής στην οποία σημειώνονται λάθη και αστοχίες. Μακροπρόθεσμα, η χρόνια αυπνία μπορεί να καταστρέψει την ψυχική και σωματική μας υγεία, γι’ αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα με την πρώτη του εμφάνιση. Ακολουθούν οι τροφές που ενδείκνυνται για το βραδινό μας γεύμα, που θα μας εξασφαλίσουν ποιοτική ξεκούραση χωρίς διακοπές μέσα στη νύχτα.

Φρούτα

Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για το βραδινό μας σνακ, με τα κεράσια να θεωρούνται ιδανικά, αφού περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, τρυπτοφάνης και καλίου. Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης πολλές ενώσεις που βοηθούν στον ύπνο, όπως μελατονίνη, ανθοκυανίνες, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Αντίστοιχα καλές επιλογές είναι και οι μπανάνες, ο ανανάς και τα φρέσκα μούρα.

Ξηροί καρποί

Πολλοί ξηροί καρποί περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε όταν δυσκολευόμαστε. Τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, μιας που περιέχουν υψηλές ποσότητες μελατονίνης και είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, που επίσης μας χαλαρώνουν. Άλλοι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες ορυκτών που συμβάλουν σε έναν πιο ποιοτικό ύπνο, οφείλουμε όμως να τα καταναλώνουμε χωρίς προσθήκη αλατιού.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και βιταμίνη D, με τις δύο αυτές χημικές ουσίες να μπορούν να μειώσουν το στρες και να οδηγήσουν στον ύπνο πιο γρήγορα. Σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλες είναι ιδανικές επιλογές.

Γάλα

Ένα ποτήρι γάλα είναι επίσης πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ουσία που βοηθά στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος. Περιέχει επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αφεψήματα από βότανα

Το κανονικό τσάι περιέχει καφεΐνη που μας ξυπνά, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με πολλά από τα αφεψήματα από βότανα που μπορούμε να απολαύσουμε. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το χαμομήλι, το τσάι λεβάντας, το τσάι από ρίζα βαλεριάνας και το τσάι με βάλσαμο λεμονιού. Καλό θα είναι όμως να μην προσθέτουμε ζάχαρη που μας ξυπνά.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

10 οφέλη που προσφέρει το γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top