Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.

Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, περιέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι τρώνε φιστίκια από το 7000 π.Χ. Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές συνταγές, όπως παγωτά και επιδόρπια.

Πλούσια με θρεπτικά συστατικά

Τα φιστίκια είναι πολύ θρεπτικά, 28 γραμμάρια, περίπου 49 φιστίκια περιέχουν:

Θερμίδες: 159

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 13 γραμμάρια (το 90% είναι ακόρεστα λίπη)

Κάλιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Φώσφορος: 11% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 28% της ΣΗΠ

Θιαμίνη: 21% της ΣΗΠ

Χαλκός: 41% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 15% της ΣΗΠ

Συγκεκριμένα, τα φιστίκια είναι μία από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β6.

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και του σχηματισμού αιμοσφαιρίνης, ενός μορίου που μεταφέρει οξυγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σου. Αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ασθένειας, όπως ο καρκίνος. Τα φιστίκια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Για την ακρίβεια, μόνο τα καρύδια και τα πεκάν περιέχουν περισσότερα.

Σε μια μελέτη 4 εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν μία ή δύο μερίδες φιστικιών την ημέρα είχαν υψηλότερα επίπεδα λουτεΐνης και γ-τοκοφερόλης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν φιστίκια.

Μεταξύ των ξηρών καρπών, τα φιστίκια έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, και τα δύο είναι πολύ σημαντικά αντιοξειδωτικά για την υγεία των ματιών.

Προστατεύουν τα μάτια σου από βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως και τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια κατάσταση κατά την οποία η κεντρική όρασή σου είναι εξασθενημένη ή αρχίζει να χάνεται.

Επιπλέον, δύο από τις πιο άφθονες ομάδες αντιοξειδωτικών στα φιστίκια – οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες – μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αντιοξειδωτικά στα φιστίκια είναι πολύ προσιτά στο στομάχι. Επομένως, είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν κατά την πέψη.

fistikia

Χαμηλά σε θερμίδες αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Ενώ η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει πολλά οφέλη για την υγεία, είναι συνήθως υψηλή σε θερμίδες. Ευτυχώς, τα φιστίκια είναι από τους καρπούς με τις χαμηλότερες θερμίδες.

28 γραμμάρια φιστικιών περιέχουν 159 θερμίδες, σε σύγκριση με 185 θερμίδες των καρυδιών και 193 θερμίδες των πεκάν.

Με πρωτεΐνη που περιλαμβάνει περίπου το 20% του βάρους τους, τα φιστίκια είναι δεύτερο μετά τα αμύγδαλα όταν πρόκειται για περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Έχουν επίσης υψηλότερη αναλογία βασικών αμινοξέων ⁠ – τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.

Αυτά τα αμινοξέα θεωρούνται απαραίτητα επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να τα παράγει, γι’ αυτό πρέπει να τα αποκτήσεις από τη διατροφή σου.

Μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι είναι ενεργειακά πυκνά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί είναι μία από τις πιο φιλικές προς την απώλεια βάρους τροφές. Ενώ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των φιστικιών στο βάρος, αυτές που υπάρχουν είναι πολλά υποσχόμενες.

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και οι δύο αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας και σε βοηθούν να τρως λιγότερο.

empty alt

Το ιδανικό ρόφημα για τις στιγμές που σε πεθαίνει το στομάχι σου.

Πόσες φορές τα γιατροσόφια σε έχουν σώσει από την αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων; Ουκ ολίγες! Εάν προσπαθείς να βρίσκεις φυσικούς τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης απλών συμπτωμάτων, μάθε άλλον έναν πραγματικά αποτελεσματικό σε περίπτωση που σε ενοχλεί το στομάχι σου: Ένα ρόφημα με καρότο και...
empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

«Χαλώντας» τη δίαιτά μας, χάνουμε ευκολότερα κιλά

Σαββατοκύριακο έρχεται, και αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη τώρα, αν προσπαθείς να κάνεις δίαιτα, είναι να διαβάσεις τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.
empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

Ποιες τροφές φορτίζουν τις μπαταρίες σας σε ενέργεια

  Μερικές φορές το σώμα σας χρειάζεται μια ώθηση από ενέργεια για να συνεχίσει να φέρνει σε πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε στο πρόγραμμα όλη την ημέρα.
empty alt

Μηλόξιδο: ένα ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική – κι εσύ πλέον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε diy περιποίηση ομορφιάς.
empty alt

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση του άγχους

Το άγχος είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα και μερικές φορές σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
Back To Top