Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς και υπέροχη γεύση, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.

Εκτός από αίσθημα ζεστής αγκαλιάς και υπέροχη γεύση, η απόλαυση της σούπας ντομάτας μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη που περιέχουν τα συστατικά της ντομάτας.

Εδώ είναι 9 επιστημονικά οφέλη της σούπας ντομάτας:

Ιδιαίτερα θρεπτική

Οι ντομάτες (Solanum lycopersicum) έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

182 γραμ. ωμής ντομάτας περιέχουν:

Θερμίδες: 33

Υδατάνθρακες: 7 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια

Λίπος: 0,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 28% της ημερήσιας αξίας (ΗΑ)

Βιταμίνη Κ: 12% της ΗΑ

Βιταμίνη Α: 8% της ΗΑ

Κάλιο: 9% της ΗΑ

Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε καροτενοειδή – συγκεκριμένα λυκοπένιο – παρέχουν περίπου το 80% της ΗΑ για το λυκοπένιο (3).

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική που δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα τους. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους, δεδομένης της πιθανής προληπτικής του δράσης σε διάφορες χρόνιες ασθένειες. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι το σώμα απορροφά το λυκοπένιο καλύτερα όταν μαγειρεύεται. Η θερμότητα μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα ή το ρυθμό απορρόφησής της.

Επειδή η ντοματόσουπα παρασκευάζεται με μαγειρεμένες ντομάτες, είναι μια εξαιρετική πηγή αυτής της ένωσης.

tom

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών επιδράσεων του οξειδωτικού στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα. Η ντοματόσουπα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, όπως λυκοπένιο, φλαβονοειδή και βιταμίνες C και E, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

Οι ντομάτες μελετώνται ευρέως για τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυκοπένιο. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Η έρευνα δείχνει ότι το λυκοπένιο μπορεί να προκαλέσει θάνατο από καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αντι-αγγειογένεση. Η έρευνα δείχνει ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του λυκοπενίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χημειοθεραπεία και τη θεραπεία με ακτινοβολία.

tomc

Προωθεί το υγιές δέρμα και την όραση

Η απόλαυση ενός μπολ με σούπα τομάτας μπορεί επίσης να ωφελήσει τα μάτια και το δέρμα. Όσον αφορά την υγεία του δέρματος, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο μπορεί να σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα απορροφώντας υπεριώδες (UV) φως για να αυξήσετε την άμυνα του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τρόφιμα όπως οι ντομάτες που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και βιταμίνη Α μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία των ματιών. Η κατανάλωση ντοματών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία ή απώλεια όρασης που συνοδεύει την ηλικία.

 

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από αυξημένη ευθραυστότητα και κάταγμα των οστών. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της μετεμμηνόπαυσης. Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα, η οποία μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος.

tomb

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η υψηλή πρόσληψη προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης – δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητα σε ντομάτες λυκοπενίου και βιταμίνης C. Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βιταμίνη C αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Το λυκοπένιο μειώνει επίσης την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα και βελτιώνει τη λειτουργία της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα. Επιπλέον, τα καροτενοειδή στις ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

tomatob

Μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα

Το οξειδωτικό στρες είναι η κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του σπέρματος που προκαλεί μειωμένη βιωσιμότητα και κινητικότητα του σπέρματος. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυκοπενίου μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία γονιμότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λυκοπενίου μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες παραγωγής υψηλότερου αριθμού υγιούς σπέρματος.

 

Ενισχύει την ανοσία

Ορισμένοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν τη σούπα ντομάτας ως εγχώρια θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτενοειδή μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

 

 

empty alt

Οι λιπαρές τροφές ευνοούν τη μακροζωία

Τα «παρεξηγημένα» λιπαρά απενοχοποιούνται από μια νέα, μεγάλη έρευνα. Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ειδικών αφού μελέτησε τα στοιχεία διατροφής και διάρκειας ζωής 135.000 ανθρώπων από 18 χώρες, όσοι καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που τρώνε...
empty alt

Γάλα βρόμης: Πόσο ωφέλιμο είναι;

Ένα από τα φυτικά είδη γάλακτος που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά είναι το λεγόμενο γάλα βρόμης. Πώς φτιάχνεται και ποια είναι η διατροφική αξία του; Διάβασε τι απάντησαν δύο κλινικοί διαιτολόγοι, οι Melissa Bailey, MS, RD, LDN, και Liz Smith, MPH, RD, CNSC στο Popsugar.com.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη U

Η βιταμίνη U είναι ένας όρος που εισήχθη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για τον προσδιορισμό μιας ένωσης στον χυμό λάχανου.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Ελιές Καλαμών – ένας θησαυρός στο πιάτο σου

Εκτός από υπέροχη γεύση προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό σου. Οι ελιές της Καλαμάτας είναι ένας τύπος ελιάς που πήρε το όνομά του από την πόλη της Καλαμάτας, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
empty alt

Το θαυματουργό διατροφικό προφίλ του σκόρδου

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com: Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.

Back To Top