Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Το 2014 είχε προηγηθεί η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος της άλλης ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας καφέ, της ρομπούστα (robusta). Όμως η «αράμπικα» είναι μια ποικιλία πιο πολύπλοκη γενετικά και με μεγαλύτερη οικονομική αξία, καθώς θεωρείται ποιοτικά ανώτερη της «ρομπούστα».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, με επικεφαλής τον γενετιστή Χουάν Μεντράνο του Κολλεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση του γονιδώματος της «αράμπικα» στην ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο βάση δεδομένων Phytozome.net του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση για την έρευνα προήλθε από την ιαπωνική εταιρεία τροφίμων και ποτών Suntory.

Οι απανταχού επιστήμονες και καλλιεργητές καφέ μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα νέα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν φυτά καφέ «αράμπικα» (Coffea arabica), που θα είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στο περιβαλλοντικό στρες. Ιδίως η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά τις διεθνείς φυτείες καφέ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ο καφές είναι μια τροπική καλλιέργεια, που καλλιεργείται παραδοσιακά σε μια ζώνη, η οποία εκτείνεται έως 25 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού. Το φυτό που παράγει την ποικιλία «αράμπικα», προήλθε από τη διασταύρωση δύο άλλων φυτών καφέ, του είδους Coffea canephora (που παράγει την ποικιλία «ρομπούστα») και του είδους Coffea eugenioides.

empty alt

Cloud eggs: Η νέα μανία του Instagram

To 2016 ήταν η χρονιά του sushi burger- το 2017 φαίνεται να ανήκει στο cloud egg! Αυτά τα αυγά έχουν γίνει το νέο trend που τρως για πρωινό και σου φτιάχνει τη διάθεση καθώς ο κρόκος στη μέση αντιπροσωπεύει τον ήλιο και τα φουσκωμένα ασπράδια μοιάζουν με […]
empty alt

Επιτέλους! Το ΑΤΜ μπύρας έγινε πραγματικότητα!

Υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να απολαμβάνεις ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα μία παγωμένη μπύρα; Ή να μπορείς να πιείς την εν λόγω μπύρα όταν τη θες χωρίς να χρειάζεται να υπομείνεις ουρές και καθυστερήσεις; Μάλλον κάτι τέτοιο είχαν στο μυαλό τους και οι ιθύνοντες ενός μπαρ στο […]
empty alt

Το κρασί κινδυνεύει να γίνει είδος πολυτελείας;

Οι τρεις κορυφαίες χώρες στην οινοποιία έχουν δει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή κρασιού να πέφτει κατακόρυφα, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πενήντα χρόνων, σύμφωνα με την Independent.
empty alt

Yayoi Kusama: Η διάσημη Γιαπωνέζα εικαστικός και σε ζαχαρωτό

H Yayoi Kusama, η 89χρονη Γιαπωνέζα εικαστικός που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημη στο ευρύ κοινό από τις συνεργασίες της με οίκους μόδας όπως οι Marc Jacobs και Louis Vuitton, έδωσε την αναγνωρίσιμη πλέον φιγούρα της και σε ζαχαρωτά.
empty alt

Αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη

Αναζητάς ένα νόστιμο και ελαφρύ σνακ για να «κόψει» την πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα; Ή ιδέες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών σου; Τη λύση θα σου δώσουν τα ολοκαίνουργια αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη, που μόλις κυκλοφόρησε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός...
empty alt

Αυτή η νέα γεύση παγωτού μάλλον θα συνόδευε τέλεια… μια σαλάτα με θαλασσινά

Με παγωτά που περιέχουν από ενεργό άνθρακα μέχρι τσάι matcha, οι εταιρείες παρασκευής παγωτού φαίνεται να συναγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα φτιάξει την πιο ασυνήθιστη γεύση.
empty alt

Απονεμήθηκαν τα Αριστεία Εταιρικής Υπευθυνότητας του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος

Ο Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ) πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, στη γεμάτη αίθουσα του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τελετή Απονομής της 8ης διοργάνωσης των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας, όπου επιβράβευσε προγράμματα που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2017-2018.
empty alt

Ηπειρώτικα Αυγά: Παστεριωμένο 100% Ασπράδι Αυγού…με Ονομασία Προέλευσης!

Τα Ηπειρώτικα Αυγά της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων Α.Ε. προσφέρουν στην ελληνική αγορά τη Νο1 πηγή πρωτεΐνης από φρέσκα αυγά με ονομασία προέλευσης! Το παστεριωμένο 100% ασπράδι αυγού κυκλοφορεί στην αγορά από τα Ηπειρώτικα Αυγά σε χαρτοκυτίο Pure Pak για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προϊόντος και...
Back To Top