Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του φυτού του καφέ, που παράγει τη δημοφιλέστατη σε όλο τον κόσμο ποικιλία «αράμπικα» (arabica), η οποία αποτελεί πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Το 2014 είχε προηγηθεί η ανάγνωση (αλληλούχιση) του γονιδιώματος της άλλης ευρέως διαδεδομένης ποικιλίας καφέ, της ρομπούστα (robusta). Όμως η «αράμπικα» είναι μια ποικιλία πιο πολύπλοκη γενετικά και με μεγαλύτερη οικονομική αξία, καθώς θεωρείται ποιοτικά ανώτερη της «ρομπούστα».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, με επικεφαλής τον γενετιστή Χουάν Μεντράνο του Κολλεγίου Γεωπονικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση του γονιδώματος της «αράμπικα» στην ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο βάση δεδομένων Phytozome.net του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση για την έρευνα προήλθε από την ιαπωνική εταιρεία τροφίμων και ποτών Suntory.

Οι απανταχού επιστήμονες και καλλιεργητές καφέ μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τα νέα γενετικά δεδομένα για να δημιουργήσουν φυτά καφέ «αράμπικα» (Coffea arabica), που θα είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στο περιβαλλοντικό στρες. Ιδίως η κλιματική αλλαγή απειλεί σοβαρά τις διεθνείς φυτείες καφέ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Ο καφές είναι μια τροπική καλλιέργεια, που καλλιεργείται παραδοσιακά σε μια ζώνη, η οποία εκτείνεται έως 25 μοίρες βόρεια και νότια του Ισημερινού. Το φυτό που παράγει την ποικιλία «αράμπικα», προήλθε από τη διασταύρωση δύο άλλων φυτών καφέ, του είδους Coffea canephora (που παράγει την ποικιλία «ρομπούστα») και του είδους Coffea eugenioides.

empty alt

Τουρτίτσα θα πάρετε;

Σε γάμους και γενέθλια η τούρτα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και καμιά φορά, όσο πιο μεγάλη και εντυπωσιακή είναι, τόσο το καλύτερο.
empty alt

Δείτε τι έφαγε παρουσιαστής του CNN και προκάλεσε σοκ!

Παρουσιαστής του CNN αντιμετωπίζει έντονη κριτική μετά την απόφασή του να φάει μέρος από ανθρώπινο εγκέφαλο, στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ, για μία ινδουιστική σέκτα, της οποίας τα μέλη κανιβαλίζουν.
empty alt

Πώς μια γιαγιά μαγείρισσα από τη Χίο έγινε viral σε όλο τον κόσμο

Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.
empty alt

«Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας»

Έχεις διαβάσει άρθρα, έχεις ακούσει ειδικούς, έχεις ίσως ζήσει μια εμπειρία διατροφικής διαταραχής. Έχεις όμως δει ποτέ ένα θεατρικό έργο που να πραγματεύεται αυτό το φλέγον ζήτημα; Το έργο «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας» της Έρσης Νιαώτη ανεβαίνει από τον Θεατρικό […]
empty alt

«Πώς πίνεις τον καφέ σου; Με αβοκάντο!»

Πάνε οι καφέδες που τους σερβίρουμε σε βαρετά ποτήρια και φλυτζάνια! Το νέο trend (??) έρχεται με ορμή από τη Αυστραλία και λέγεται avolatte! Είναι αυτό που λέει το όνομά του, ένας latte σερβιρισμένος σε skin αβοκάντο, και διακοσμημένος με τα απαραίτητα σχέδια.
empty alt

Τώρα κυκλοφορεί και ροζέ βότκα!

Ενώ το ροζέ κρασί φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη γενιά των Μιλένιαλς, μόλις έκανε την εμφάνισή του και ένα ακόμα ποτό στο πιο «θηλυκό» και ρομαντικό χρώμα: η ροζέ βότκα.
empty alt

Μακεδονικός Χαλβάς: Το πιο θρεπτικό και υγιεινό “boost” του 9ου Spetses Mini Marathon!

Με τη διαχρονική υποστήριξη του Μακεδονικού Χαλβά, που προσέφερε απόλαυση, δύναμη και ενέργεια σε χιλιάδες αθλητές όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε και φέτος το μεγαλύτερο multi-sport event της Ελλάδας, το Spetses Mini Marathon! Η φετινή, ένατη κατά σειρά, διοργάνωση έλαβε χώρα το τριήμερο 4-6...
empty alt

Οι «Γεύσεις του Κόσμου» της 3αλφα μας ταξιδεύουν στα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ με εξωτικά Live Cooking Events!

Το πιο συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων με πρωταγωνιστή τα 3αλφα ρύζια της σειράς «Γεύσεις του Κόσμου» ξεκινάει στα καταστήματα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.
Back To Top