Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.

Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.

Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η γιαγιά Πλουμίτσα με καταγωγή τη Χίο και βάση της το Μανχάταν έχει γίνει το αγαπημένο μας viral θέμα!

Ας μεταφερθούμε νοητά στη Νέα Υόρκη, στο εστιατόριο “Enoteka Maria”, όπου ο ιδιοκτήτης του Τζόντι Σκαραβέλα απασχολεί 30-40 γιαγιάδες από όλο τον κόσμο.

Μια συναρπαστική βαβέλ των γεύσεων όπου οι γιαγιάδες μαγειρεύουν τα φαγητά της πατρίδας τους. Κάθε μέρα αναλαμβάνουν την κουζίνα δύο, η μία είναι πάντα Ιταλίδα.

Πρέσβειρας της ελληνικής κουζίνας, η γιαγιά Πλουμίτσα.

Ο ιδιοκτήτης άνοιξε το εστιατόριο όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του και λόγω καταγωγής έβαλε Ιταλίδες γιαγιάδες να μαγειρεύουν. Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των πελατών σκέφτηκε να συνεργαστεί με γιαγιάδες και από άλλες χώρες, θέλοντας να τιμήσει τη διαφορετικότητα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις οικογενειακές παραδόσεις τους.

«Κάθε φορά που οι κυρίες μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν, εκατοντάδες χρόνια πολιτισμού βγαίνουν από τα δάχτυλά τους, είναι σαν μαγεία» λέει ο ίδιος.

Η γιαγιά Πλουμίτσα συστήνεται μέσα από το μικρό βιογραφικό της, που βρίσκεται στο site του εστιατορίου:

«Γεια σας. Ονομάζομαι Πλουμίτσα. Κατάγομαι από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση που βρίσκεται στο νησί της Μυροβόλου Χίου. Μεγάλωσα στην Χίο με τους γονείς μου και τα τρία αδέλφια μου. Από μικρή μου άρεσε πολύ να φτιάχνω γλυκά αλλά η μαμά μου ήθελε να τα κάνει όλα μόνη της. Στα 24 παντρεύτηκα και μετακόμισα στην Αμερική. Δεν ήξερα να μαγειρεύω τίποτα, αλλά ο άντρας μου, που ήταν και εκείνος από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, και η θεία του, με έμαθαν να μαγειρεύω.

Κάναμε τρία παιδιά, και τα στείλαμε σε ελληνικά σχολεία. Επειδή δεν εργαζόμουν όταν τα παιδιά ήταν μικρά, είχα καιρό και μου άρεσε πολύ να μαγειρεύω τα ελληνικά φαγητά που έφτιαχνε η μητέρα μου. Στα γράμματα που μου έστελνε, έγραφε πώς έφτιαχνε διάφορα φαγητά και ακολουθούσα τις οδηγίες της. Σιγά-σιγά έμαθα να φτιάχνω τα ωραία φαγητά της μητέρας μου.

Τώρα που τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει, και ο μεγαλύτερός μου γιος έχει παντρευτεί και έχω εγγονό, έρχονται στο σπίτι και τους φτιάχνω τα ελληνικά φαγητά και γλυκά που τους αρέσουν.
Θέλω να μάθουν όλοι τα φανταστικά πιάτα της Ελλάδας. Γι’ αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο.

Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στάτεν Άιλαντ».
Αγαπημένη, γιαγιά Πλουμίτσα, έβαλες τα γυαλιά σε όλους τους σεφ!

empty alt

“Chef’s Table by Volvo” σε συνεργασία με τον Έκτορα Μποτρίνι

Η Volvo Car Hellas και ο Έκτορας Μποτρίνι γράφουν ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία τους. Η σουηδική μάρκα και ο βραβευμένος Σεφ παρουσιάζουν το “Chef’s Table by Volvo”.
empty alt

«Βιολογική γεωργία και ασφάλεια τροφίμων… απ’ το χωράφι στο ράφι»

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα; Πώς παράγονται; Είναι ασφαλή; Στις διαλέξεις που γίνονται στο ΚΙΠΣΝ μαθαίνουμε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, ενημερωνόμαστε για τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων της, τους ελέγχους που γίνονται και πώς να ξεχωρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα στο ράφι.
empty alt

Ο Έκτορας Μποτρίνι κατέκτησε και πάλι το χρυσό

Ο σκούφος αποτελεί το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν ενός σεφ. Αν είσαι ο Έκτορας Μποτρίνι, οι σκούφοι είναι ατελείωτοι και μάλιστα φτιαγμένοι από χρυσάφι.
empty alt

Η εφαρμογή που φέρνει πιο κοντά το κρασί με το τυρί!

Για εκείνους που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αιώνιο δίλημμα, ποιο κρασί να επιλέξω για κάθε τυρί, η λύση είναι απλή: app ή ελληνικά εφαρμογή.
empty alt

Χορτοφάγοι δοκιμάζουν κρέας για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια!

Θα ενδίδατε σε έναν γευστικό πειρασμό που αφήσατε πίσω σας χάρη σε μια διαφορετική ιδεολογία; Ένα ενδιαφέρον πείραμα ετοίμασε η ομάδα της online ομάδας Facts βάζοντας τρεις χορτοφάγους να δοκιμάσουν κρέας έπειτα από πολυετή αποχή – από ένα, πέντε και 30 χρόνια.
empty alt

Εσύ θα δοκίμαζες αυτή την τούρτα;

Στην εποχή των αλλόκοτων διατροφικών τάσεων, μάλλον δεν μας κάνει εντύπωση μία ακόμα που έκανε την εμφάνισή της στο δυτικό κόσμο: η τούρτα από κρέας, που έγινε διάσημη όταν παρουσιάστηκε στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής At Home with Amy Sedaris.
empty alt

Η «επανάσταση» στο τοστ ξεκινά με Adoro Creamy Gouda!

Back to school σημαίνει, μεταξύ άλλων, και back to… τοστάκι! Το πιο υγιεινό και γρήγορο γεύμα, που συνοδεύει μικρούς και μεγάλους, όλη μέρα, από το πρωινό ως τη βραδινή μελέτη, είναι ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό όταν γίνεται με Adoro Creamy Gouda, αφού για κάθε φέτα 30 γραμμαρίων […]
empty alt

Πολλαπλές βραβεύσεις για την ΑΒ Βασιλόπουλος στα World Quality Awards 2024

Τα 9 Gold και 5 Silver Βραβεία που απέσπασε η ΑΒ Βασιλόπουλος αναδεικνύουν την πλούσια ποικιλία και την ποιότητα των εκλεκτών προϊόντων από όλη τη χώρα που προσφέρει στους πελάτες της.
Back To Top