Πώς μπορούμε να χορτάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη; Αυτό το ερώτημα βασανίζει επιστήμονες, οικονομολόγους και πολιτικούς. Η απάντηση ίσως να είναι να πάρουμε στοιχεία από τον αέρα, να προσθέσουμε λίγη ηλιακή ενέργεια και να τα μετατρέψουμε σε μια ιδιαίτερα θρεπτική πρωτεΐνη.

Πώς μπορούμε να χορτάσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη; Αυτό το ερώτημα βασανίζει επιστήμονες, οικονομολόγους και πολιτικούς.

Η απάντηση ίσως να είναι να πάρουμε στοιχεία από τον αέρα, να προσθέσουμε λίγη ηλιακή ενέργεια και να τα μετατρέψουμε σε μια ιδιαίτερα θρεπτική πρωτεΐνη. Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό ακριβώς έκαναν Φινλανδοί επιστήμονες από τα ιδρύματα Lappeenranta University of Technology (LUT) και VTT Technical Research Centre.

Αρκούν τέσσερις παράγοντες για τη συγκεκριμένη, ανώνυμη προς το παρόν πρωτεΐνη: ηλεκτρισμός, μικρόβια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όλα μαζί υποβάλλονται σε διαδικασία ηλεκτρόλυσης στο εσωτερικό ενός βιοαντιδραστήρα που λειτουργεί με κάποια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, όπως το ηλιακό φως. Το αποτέλεσμα; Μια σκόνη πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, η οποία περιέχει πάνω από 50% πρωτεΐνη, 25% υδατάνθρακες, λιπαρά και νουκλεϊκό οξύ.

«Πρακτικά, όλα αυτά τα υλικά τα βρίσκουμε στον αέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Juha-Pekka Pitkänen. Προς το παρόν απέχουμε ακόμα από τη μαζική παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης: πρέπει να περάσουν γύρω στις δύο εβδομάδες ώστε ο βιοαντιδραστήρας να παράγει ένα γραμμάριό της.

Όμως στο μέλλον μια πιο αποδοτική ενεργειακά διαδικασία αναμένεται να κάνει την παραγωγή της ταχύτερη από εκείνη των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων.

empty alt

Τα μυστικά των αιωνόβιων Ιταλών

Ένας στους 10 κατοίκους έχουν περάσει τα 100 τους χρόνια – 81 από τους συνολικώς 700 κατοίκους του έχουν ήδη περάσει το ορόσημο των 100 ετών – πολλοί από αυτούς έχουν περάσει και τα 110, ενώ σχεδόν άλλοι 200 το πλησιάζουν! Αυτός είναι ο λόγος που οι […]
empty alt

Η μεσογειακή δίαιτα, ασπίδα κατά του καρκίνου του στήθους

Μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα από Ολλανδούς.
empty alt

“Chef’s Table by Volvo” σε συνεργασία με τον Έκτορα Μποτρίνι

Η Volvo Car Hellas και ο Έκτορας Μποτρίνι γράφουν ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία τους. Η σουηδική μάρκα και ο βραβευμένος Σεφ παρουσιάζουν το “Chef’s Table by Volvo”.
empty alt

Κοιμάστε νωρίς; Τότε τρώτε υγιεινά!

Εσείς τι ώρα ξυπνάτε. Πρωί ή… μεσημέρι; Μάθετε ότι όσοι βάζουν το ξυπνητήρι τους νωρίς το πρωί, και πέφτουν για ύπνο επίσης πιο νωρίς, ενστικτωδώς επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της μέρας.
empty alt

«Cucina amore mio» παρουσίαση του νέου μου βιβλίου.

Χθες το βράδυ ήταν όμορφα. Υποδέχτηκα στο Botrini’s τους φίλους μου, προσωπικούς κι επαγγελματικούς: συναδέλφους σεφ, δημοσιογράφους, φωτογράφους, ανθρώπους που με στηρίζουν τόσα χρόνια… Ήμουν χαρούμενος, όχι μόνο γιατί παρουσιάσαμε το καινούργιο μου site www.botrini.gr και το καινούργιο μου...
empty alt

Γιατί «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΧΑΡΑ»;

Γιατί τα ζυμαρικά MISKO είναι πάντα εδώ για να μας προσφέρουν καθημερινές στιγμές απόλαυσης, γεμίζοντάς μας χαρά με την εξαιρετική τους γεύση και τη μοναδική, διαχρονική τους ποιότητα.
empty alt

ΑΒ Βασιλόπουλος: Δημιουργούμε την ΑΒ του αύριο

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επισφραγίζει τη μεγάλη διαδρομή των 80 χρόνων της και δημιουργεί σήμερα την ΑΒ του αύριο.
empty alt

Τα ΑΒ Food Tours ξεκίνησαν και μας φέρνουν γλυκιές κι αλμυρές επιλογές για snacking, μόνο στα ΑΒ!

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, εδώ και 80 χρόνια, ξεχωρίζουμε για την άριστη ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων μας, ενώ συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέες και μοναδικές γεύσεις για κάθε γούστο.
Back To Top