Το φιστικοβούτυρο έχει βρει προσφάτως έναν αντίπαλο στην αμερικανική διατροφή, από την οποία ξεκινούν πολλές νέες τάσεις για να κατακτήσουν το δυτικό κόσμο. Ο λόγος για το ταχίνι, τη γνωστή μας πάστα από σουσάμι, που στην ελληνική κουζίνα γνωρίζει μεγάλες δόξες στη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.
Γιατί όμως το ταχίνι, ένα υλικό αντιπροσωπευτικό της ανατολίτικης κουζίνας, γνωρίζει διάδοση πλέον και στο λεγόμενο δυτικό κόσμο; Για τα υγιεινά οφέλη που παρουσιάζει, ιδιαίτερα το ταχίνι ολικής άλεσης (μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά αλλά και σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας), αλλά και για τις πολλαπλές χρήσεις του στην κουζίνα.
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το ταχίνι κυρίως ως υλικό επάλειψης στο ψωμί, συχνά σε συνδυασμό με μέλι, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βρει άπειρες εφαρμογές σε γλυκές και αλμυρές συνταγές: Για παράδειγμα στο χαλβά, σε cookies και σε κέικ, αλλά και στο χούμους, στα φαλάφελ, σε ντρέσινγκ για σαλάτες και σε διάφορες σάλτσες για κρέας και ψάρι. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο, ως λιπαρή ουσία, σε όσπρια, λαδερά και σε άλλα πιάτα σε περιόδους νηστείας.
Μη διστάσεις λοιπόν να πειραματιστείς με το ταχίνι σε διάφορες χρήσεις, αλλά με μέτρο στην ποσότητα, γιατί είναι, επιπλέον, πλούσιο σε θερμίδες.