Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας.

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον… Παξαμά.

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι

Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτυγχάνεται η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να τον απολαμβάνουν. Η σειρά αρτοπαρασκευασμάτων του Καραμολέγκου πήρε το όνομά της προς τιμήν εκείνου του «εφευρέτη».

Συγκεκριμένα, η «οικογένεια» Παξαμά περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη, Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη, Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη και Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων.

Print

Απόλαυσέ τα σε σαλάτες όπως ο κρητικός ντάκος, ως σνακ μαζί με λίγο τυρί, ή ακόμα και με τον πρωινό καφέ σου, και βάλε στη ζωή σου την πιο υγιεινή και παραδοσιακή συνήθεια.

empty alt

Η γαστρονομική έκθεση «Ελλάδος γεύση» συνεχίζεται

Έχει ξεκινήσει από τις 18 και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαΐου, η έκθεση «Ελλάδος Γεύση» που φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Στην έκθεση συμμετέχουν οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Κεντρικής Μακεδονίας προβάλλοντας τη γαστρονομία των περιοχών τους.
empty alt

Πώς μια γιαγιά μαγείρισσα από τη Χίο έγινε viral σε όλο τον κόσμο

Όσα γκουρμέ πιάτα κι αν δοκιμάσεις, πάντα θα επιζητάς το ζεστό, καλομαγειρεμένο φαγητάκι της γιαγιάς σου. Αυτό που έχεις συνδέσει με τις παιδικές σου αναμνήσεις, τα ροζιασμένα της χέρια και την ανιδιοτελή της αγάπη.
empty alt

Ο τούρκος… χασάπης που έγινε viral!

Συμπεριφέρεται στο κρέας με τρυφερότητα και ιδιαίτερη φροντίδα… Και όταν έρχεται η ώρα να το αλατίσει, τότε η στιγμή γίνεται viral! Ο άντρας που κατάφερε να εισβάλει στα social media το 2017 και να τα αναστατώσει ονομάζεται Nusret Gökçe και είναι Τούρκος κρεοπώλης και σεφ.
empty alt

Ο Hot Pie του Game of Thrones είναι ζαχαροπλάστης και στην αληθινή ζωή

Θυμάσαι τον Hot Pie, το ορφανό αγόρι που λατρεύει τη ζαχαροπλαστική και το οποίο ξανασυνάντησε την Arya στο δεύτερο επεισόδιο της 7ης σεζόν; Αυτόν που, όπως της εκμυστηρεύτηκε, το μυστικό για την επιτυχία μιας πίτας είναι «να τσιγαρίσεις το βούτυρο πριν φτιάξεις τη ζύμη»; Ο Ben Hawkey, […]
empty alt

Διεθνής διάκριση για νεαρή Ελληνίδα σεφ

Κράτησε στη μνήμη σου αυτό το όνομα, γιατί ίσως να το συναντάς όλο και συχνότερα στο μέλλον: Η νεαρή σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου είναι η νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού S.
empty alt

Ο Έκτορας Μποτρίνι κατέκτησε και πάλι το χρυσό

Ο σκούφος αποτελεί το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν ενός σεφ. Αν είσαι ο Έκτορας Μποτρίνι, οι σκούφοι είναι ατελείωτοι και μάλιστα φτιαγμένοι από χρυσάφι.
empty alt

Χρυσό βραβείο για την Μπατζίνα της Χρυσής Ζύμης

Χρυσό βραβείο απέσπασε η Μπατζίνα της Χρυσής Ζύμης για την Καμπάνια Λανσαρίσματος στα Σελφ Σέρβις Excellence Awards 2018.
empty alt

ΑΒ Βασιλόπουλος & ΣΜΟΕ. Μια αποκλειστική συνεργασία που φέρνει κορυφαία κρασιά από μικρά ελληνικά οινοποιεία, για μεγάλες απολαύσεις!

Η Ελλάδα είναι μια μικρή σε μέγεθος χώρα, που κρύβει όμως μεγάλη ομορφιά, το μέτρο και την αρμονία.

Back To Top