Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας.

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον… Παξαμά.

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι

Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτυγχάνεται η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να τον απολαμβάνουν. Η σειρά αρτοπαρασκευασμάτων του Καραμολέγκου πήρε το όνομά της προς τιμήν εκείνου του «εφευρέτη».

Συγκεκριμένα, η «οικογένεια» Παξαμά περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη, Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη, Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη και Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων.

Print

Απόλαυσέ τα σε σαλάτες όπως ο κρητικός ντάκος, ως σνακ μαζί με λίγο τυρί, ή ακόμα και με τον πρωινό καφέ σου, και βάλε στη ζωή σου την πιο υγιεινή και παραδοσιακή συνήθεια.

empty alt

Διεθνής διάκριση για νεαρή Ελληνίδα σεφ

Κράτησε στη μνήμη σου αυτό το όνομα, γιατί ίσως να το συναντάς όλο και συχνότερα στο μέλλον: Η νεαρή σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου είναι η νικήτρια του τοπικού διαγωνισμού S.
empty alt

27-28 Μαΐου: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι γεμάτο κρασί!

Άκρως οινικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς τα οινοποιεία της Ελλάδας συμμετέχουν στην καμπάνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού «Ανοιχτές Πόρτες 2017».
empty alt

Η λιχουδιά που θα σε κάνει περιζήτητο στα sites γνωριμιών

Υπάρχουν διάφοροι υποτιθέμενοι κανόνες επιτυχίας στα διαδικτυακά ραντεβού, αλλά όπως ανακάλυψαν ειδικοί αναλυτές της εφαρμογής γνωριμιών Zoosk, το φαγητό είναι πάντα σέξι.
empty alt

Cloud eggs: Η νέα μανία του Instagram

To 2016 ήταν η χρονιά του sushi burger- το 2017 φαίνεται να ανήκει στο cloud egg! Αυτά τα αυγά έχουν γίνει το νέο trend που τρως για πρωινό και σου φτιάχνει τη διάθεση καθώς ο κρόκος στη μέση αντιπροσωπεύει τον ήλιο και τα φουσκωμένα ασπράδια μοιάζουν με […]
empty alt

Ο μεγαλύτερος πειρασμός σε μια δίαιτα, είναι η… παρέα!

Εντάξει, αυτό είναι γνωστό και χωρίς να το πουν και οι επιστήμονες: ο μεγαλύτερος πειρασμός για όποιον ή όποια προσπαθεί να χάσει κιλά, είναι όταν πρέπει να φάει με παρέα συγγενική, φιλική ή επαγγελματική, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.
empty alt

Yayoi Kusama: Η διάσημη Γιαπωνέζα εικαστικός και σε ζαχαρωτό

H Yayoi Kusama, η 89χρονη Γιαπωνέζα εικαστικός που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημη στο ευρύ κοινό από τις συνεργασίες της με οίκους μόδας όπως οι Marc Jacobs και Louis Vuitton, έδωσε την αναγνωρίσιμη πλέον φιγούρα της και σε ζαχαρωτά.
empty alt

Κοζανίτικη Πρωτόπιτα από την alfa

Μια πολύ ξεχωριστή αλμυρή βασιλόπιτα, με παραμυθένια γεύση και μαγική ιστορία κυκλοφορεί η alfa: λέγεται Κοζανίτικη Πρωτόπιτα και διαδίδει σε όλη την Ελλάδα ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Κοζάνης – της πόλης όπου, έφηβος ακόμη, ο Αθανάσιος Κουκουτάρης έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση της...
empty alt

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ από τη MISKO! Ο πιο νόστιμος διαγωνισμός… μόλις ξεκίνησε!

Η MISKO, η αγαπημένη μάρκα ζυμαρικών, κάνει τη ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ με τον πιο γευστικό διαγωνισμό και πολλά πλούσια δώρα! Ο διαγωνισμός ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις το […]
Back To Top