Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας.

Γεννημένος στις Κυκλάδες, ο Μανώλης Καραμολέγκος μεγάλωσε στον οικογενειακό φούρνο των γονιών του, όπου είχε την τύχη να γευτεί ίσως ένα από τα νοστιμότερα παξιμάδια της Ελλάδας. Αρκετά χρόνια μετά, με συνοδοιπόρο το πάθος του, ξεκίνησε ένα ταξίδι σε ιδιαίτερες γωνιές της Ελλάδας, για να ψάξει, να δοκιμάσει, να ανακαλύψει ξανά το παξιμάδι εκείνο. Από τους φούρνους της Κρήτης και της Μάνης βρήκε, έφερε και μας παρουσιάζει τον… Παξαμά.

Παξαμάς, όπως έλεγαν οι παλιοί το παξιμάδι

Το 1ο αιώνα μ.Χ., ο Λόγιος Παξαμάς ή Πάξαμος από τη Βοιωτία πρότεινε να ψήνεται δύο φορές ο άρτος ώστε να αποβάλλει όλο το νερό και να επιτυγχάνεται η μακροχρόνια διατήρησή του. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν όλοι να τον απολαμβάνουν. Η σειρά αρτοπαρασκευασμάτων του Καραμολέγκου πήρε το όνομά της προς τιμήν εκείνου του «εφευρέτη».

Συγκεκριμένα, η «οικογένεια» Παξαμά περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Παξαμάς Σίκαλης από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος από την Κρήτη, Παξαμάς Κρίθινος χωρίς πρόσθετο αλάτι από την Κρήτη, Παξαμάς Σταρένιος Πινακωτής από τη Μάνη, Παξαμάς Κριθαροκουλούρα από την Κρήτη και Παξαμάς λαδιού τύπου Κυθήρων.

Print

Απόλαυσέ τα σε σαλάτες όπως ο κρητικός ντάκος, ως σνακ μαζί με λίγο τυρί, ή ακόμα και με τον πρωινό καφέ σου, και βάλε στη ζωή σου την πιο υγιεινή και παραδοσιακή συνήθεια.

empty alt

“Chef’s Table by Volvo” σε συνεργασία με τον Έκτορα Μποτρίνι

Η Volvo Car Hellas και ο Έκτορας Μποτρίνι γράφουν ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία τους. Η σουηδική μάρκα και ο βραβευμένος Σεφ παρουσιάζουν το “Chef’s Table by Volvo”.
empty alt

«Βιολογική γεωργία και ασφάλεια τροφίμων… απ’ το χωράφι στο ράφι»

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα; Πώς παράγονται; Είναι ασφαλή; Στις διαλέξεις που γίνονται στο ΚΙΠΣΝ μαθαίνουμε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, ενημερωνόμαστε για τους κανόνες παραγωγής των προϊόντων της, τους ελέγχους που γίνονται και πώς να ξεχωρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα στο ράφι.
empty alt

Ο Έκτορας Μποτρίνι κατέκτησε και πάλι το χρυσό

Ο σκούφος αποτελεί το κατεξοχήν σήμα κατατεθέν ενός σεφ. Αν είσαι ο Έκτορας Μποτρίνι, οι σκούφοι είναι ατελείωτοι και μάλιστα φτιαγμένοι από χρυσάφι.
empty alt

Η εφαρμογή που φέρνει πιο κοντά το κρασί με το τυρί!

Για εκείνους που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αιώνιο δίλημμα, ποιο κρασί να επιλέξω για κάθε τυρί, η λύση είναι απλή: app ή ελληνικά εφαρμογή.
empty alt

Χορτοφάγοι δοκιμάζουν κρέας για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια!

Θα ενδίδατε σε έναν γευστικό πειρασμό που αφήσατε πίσω σας χάρη σε μια διαφορετική ιδεολογία; Ένα ενδιαφέρον πείραμα ετοίμασε η ομάδα της online ομάδας Facts βάζοντας τρεις χορτοφάγους να δοκιμάσουν κρέας έπειτα από πολυετή αποχή – από ένα, πέντε και 30 χρόνια.
empty alt

Εσύ θα δοκίμαζες αυτή την τούρτα;

Στην εποχή των αλλόκοτων διατροφικών τάσεων, μάλλον δεν μας κάνει εντύπωση μία ακόμα που έκανε την εμφάνισή της στο δυτικό κόσμο: η τούρτα από κρέας, που έγινε διάσημη όταν παρουσιάστηκε στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής At Home with Amy Sedaris.
empty alt

Η «επανάσταση» στο τοστ ξεκινά με Adoro Creamy Gouda!

Back to school σημαίνει, μεταξύ άλλων, και back to… τοστάκι! Το πιο υγιεινό και γρήγορο γεύμα, που συνοδεύει μικρούς και μεγάλους, όλη μέρα, από το πρωινό ως τη βραδινή μελέτη, είναι ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό όταν γίνεται με Adoro Creamy Gouda, αφού για κάθε φέτα 30 γραμμαρίων […]
empty alt

Πολλαπλές βραβεύσεις για την ΑΒ Βασιλόπουλος στα World Quality Awards 2024

Τα 9 Gold και 5 Silver Βραβεία που απέσπασε η ΑΒ Βασιλόπουλος αναδεικνύουν την πλούσια ποικιλία και την ποιότητα των εκλεκτών προϊόντων από όλη τη χώρα που προσφέρει στους πελάτες της.
Back To Top