Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου.


Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου. Σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια και μελετούν την εφαρμογή της ιδέας τους σε μακέτες, προτού την υλοποιήσουν, όχι από σκυρόδεμα και πέτρα αλλά από ζάχαρη και αλεύρι.

Μια από τις εκπροσώπους της νέας αυτής γενιάς δημιουργών είναι η Jennifer Yee, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, η οποία σήμερα επιμελείται τα επιδόρπια μιας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Ή η διασημότερη Dinara Kasko, μια ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονας που έγινε ζαχαροπλάστης. Τα επιδόρπια της Kasko, που μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία (κεντρική φωτό), είναι έντονα γεωμετρικά και στη δημιουργία κάποιων έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το «κίνημα» που συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική, παρά τη φουτουριστική αισθητική του, έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Careme είχε γράψει μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της αρχιτεκτονικής στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.

Γιατί όμως ένας αρχιτέκτονας θα επέλεγε να κάνει μια στροφή καριέρας προς τη ζαχαροπλαστική; Για τη Yee, τουλάχιστον, η ζαχαροπλαστική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη της αγάπη, αλλά σπούδασε αρχιτεκτονική για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών της. Ωστόσο, πολλές από τις αρχιτεκτονικές γνώσεις της, όπως διαπίστωσε στην πορεία, είναι πολύτιμες και στη ζαχαροπλαστική.

«Η αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το κτίσμα, αλλά και το περιεχόμενό του. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βελτιώσει τη ζωή κάποιου», είπε στους New York Times, προσθέτοντας: «Στα επιδόρπια επίσης εξετάζουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Με ποιον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μήλο; Πώς θα αναδείξω τα τοπικά υλικά; Η δημιουργία ενός γλυκού επίσης προϋποθέτει τη μελέτη του περιβάλλοντος και τη διερεύνηση του τι θα ήταν λειτουργικό και όμορφο μέσα στο συγκεκριμένο χώρο».

«Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική», σχολίασε σχετικά μια άλλη εκπρόσωπος του «κινήματος», η Lisa Lu, πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και νυν επικεφαλής μιας σοκολατοποιίας, «μπορώ να δημιουργήσω ένα επιδόρπιο γιατί καταλαβαίνω την έννοια της σύνθεσης – την ανάγκη να βρω μια ισορροπία και ένα σημείο εστίασης». Δεν ξέρουμε πόσο νόστιμα είναι τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σίγουρα χάρμα οφθαλμών.

pastry_architecture1

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture2

Γλυκό του Jansen Chan, ενός άλλου εκπροσώπου του κινήματος, διευθυντή ζαχαροπλαστικής στο Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας (International Culinary Center).

pastry_architecture3

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture4

Στους νέους αυτούς δημιουργούς ανήκει και ο Baruch Ellsworth, που υπογράφει το παραπάνω γλυκό.

pastry_architecture5

Μια ακόμα χαρακτηριστική δημιουργία της Dinara Kasko.

 

empty alt

Αυτό το φαγητό, που βρέθηκε σε ένα ναυάγιο 150 ετών, είναι ακόμα βρώσιμο

Το 1856 το ατμόπλοιο Arabia, που ξεκίνησε για ένα ταξίδι στον ποταμό Μιζούρι των ΗΠΑ για να μεταφέρει προμήθειες σε 16 πόλεις, συγκρούστηκε με έναν τεράστιο κορμό δέντρου που είχε πέσει στον ποταμό και βυθίστηκε, ευτυχώς χωρίς μεγάλες απώλειες (εκτός από ένα άτυχο μουλάρι που είχε προσδεθεί στο […]
empty alt

Η Lady Gaga λανσάρει το δικό της κρασί!

Η Lady Gaga είναι ασταμάτητη! Η σούπερ σταρ λανσάρει το δικό της κρασί που θα φέρει τον κοριτσίστικο τίτλο Grigio Girls, θέλοντας ίσως να υπενθυμίσει σε θαυμαστές αλλά και haters ότι έχει πολλούς κρυμμένους ταλαντούχους άσσους στο μανίκι της.
empty alt

Οι Ιάπωνες έφτιαξαν το πρώτο παγωτό που δεν λιώνει

Όχι ότι μέσα στο καταχείμωνο αντιμετωπίζεις τέτοιες ανησυχίες, αλλά σε μερικούς μήνες δεν θα χρειάζεται να κάνεις αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρόνο για να φας το παγωτό σου προτού λιώσει και τρέξει στο χωνάκι και στο χέρι σου.
empty alt

Τα Marks & Spencer Food σε ταξιδεύουν γευστικά στην Ιταλία!

Ο Σεπτέμβριος είναι πλέον εδώ και τα Marks & Spencer Food προτείνουν γεύσεις με ιταλική φινέτσα. Δοκιμάστε σπαγγέτι με λαχταριστή Sause Carbonara, μια συνταγή εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη.
empty alt

Η CRETA FARMS τώρα και στα ράφια της αλυσίδας Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία για το μεγαλύτερο παραγωγό χοιρινού κρέατος της χώρας μας ανακοίνωσε η CRETA FARMS.
empty alt

The Bean, the Blend, the Barista

Από την ίδρυση της «Kafea Εμπορική Τεχνική ΑΕ», το 1988, που τα πρώτα στέκια της Αθήνας ανακάλυπταν τον αυθεντικό Ιταλικό espresso illy, έως σήμερα, έχουν κυλήσει πολλές σταγόνες αρωματικού espresso! Όσοι τότε προέβλεπαν ότι ο νέος καφές είναι ένας πειραματισμός, μία εφήμερη, ξενόφερτη μόδα που θα...
empty alt

Τρία νέα πρωτοποριακά προϊόντα προστίθενται στη σειρά τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες γεύσεις, νέες συσκευασίες που απαντούν στις επιθυμίες και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή
empty alt

Η Ροδουλα δυναμώνει την συνεργασία της με τον ΑΒ

Η εταιρεία Ροδούλα με πάνω από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της ζύμης και του γλυκού προμηθεύοντας καταστήματα εστίασης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύει την παρουυσία της τα τελευταία 4 χρονιά και στο κομμάτι του Supermarket.
Back To Top