Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου.


Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου. Σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια και μελετούν την εφαρμογή της ιδέας τους σε μακέτες, προτού την υλοποιήσουν, όχι από σκυρόδεμα και πέτρα αλλά από ζάχαρη και αλεύρι.

Μια από τις εκπροσώπους της νέας αυτής γενιάς δημιουργών είναι η Jennifer Yee, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, η οποία σήμερα επιμελείται τα επιδόρπια μιας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Ή η διασημότερη Dinara Kasko, μια ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονας που έγινε ζαχαροπλάστης. Τα επιδόρπια της Kasko, που μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία (κεντρική φωτό), είναι έντονα γεωμετρικά και στη δημιουργία κάποιων έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το «κίνημα» που συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική, παρά τη φουτουριστική αισθητική του, έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Careme είχε γράψει μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της αρχιτεκτονικής στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.

Γιατί όμως ένας αρχιτέκτονας θα επέλεγε να κάνει μια στροφή καριέρας προς τη ζαχαροπλαστική; Για τη Yee, τουλάχιστον, η ζαχαροπλαστική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη της αγάπη, αλλά σπούδασε αρχιτεκτονική για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών της. Ωστόσο, πολλές από τις αρχιτεκτονικές γνώσεις της, όπως διαπίστωσε στην πορεία, είναι πολύτιμες και στη ζαχαροπλαστική.

«Η αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το κτίσμα, αλλά και το περιεχόμενό του. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βελτιώσει τη ζωή κάποιου», είπε στους New York Times, προσθέτοντας: «Στα επιδόρπια επίσης εξετάζουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Με ποιον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μήλο; Πώς θα αναδείξω τα τοπικά υλικά; Η δημιουργία ενός γλυκού επίσης προϋποθέτει τη μελέτη του περιβάλλοντος και τη διερεύνηση του τι θα ήταν λειτουργικό και όμορφο μέσα στο συγκεκριμένο χώρο».

«Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική», σχολίασε σχετικά μια άλλη εκπρόσωπος του «κινήματος», η Lisa Lu, πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και νυν επικεφαλής μιας σοκολατοποιίας, «μπορώ να δημιουργήσω ένα επιδόρπιο γιατί καταλαβαίνω την έννοια της σύνθεσης – την ανάγκη να βρω μια ισορροπία και ένα σημείο εστίασης». Δεν ξέρουμε πόσο νόστιμα είναι τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σίγουρα χάρμα οφθαλμών.

pastry_architecture1

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture2

Γλυκό του Jansen Chan, ενός άλλου εκπροσώπου του κινήματος, διευθυντή ζαχαροπλαστικής στο Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας (International Culinary Center).

pastry_architecture3

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture4

Στους νέους αυτούς δημιουργούς ανήκει και ο Baruch Ellsworth, που υπογράφει το παραπάνω γλυκό.

pastry_architecture5

Μια ακόμα χαρακτηριστική δημιουργία της Dinara Kasko.

 

empty alt

Ένα νέο θεματικό πάρκο αφιερωμένο στα ζυμαρικά άνοιξε (πού αλλού;) στην Ιταλία

Στην Μπολόνια της βόρειας Ιταλίας, γνωστή και ως «la grassa» («η στρουμπουλή») για τον πλούτο και τις τοπικές λιχουδιές της, πατρίδα για τα τορτελίνια, την Παρμεζάνα, το προσούτο και το βαλσαμικό ξίδι, μόλις άνοιξε τις πόρτες του το πρώτο θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στα ζυμαρικά.
empty alt

5,6,7/5: Η 2η Gourmet Exhibition στη Θεσσαλονίκη

Μετά από την επιτυχία της πρώτης έκθεσης πριν από έναν χρόνο, η 2η Gourmet Exhibition επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη! Πρόκειται για μια έκθεση που στόχο έχει την ανάδειξη και προώθηση εκλεκτών προϊόντων και αξίζει να τη μάθουν τόσο επαγγελματίες όσο και λάτρεις της γεύσης.
empty alt

Το διατροφικό crash test των δυο πλανηταρχών: Τι τρώει ο Ομπάμα και τι ο Τραμπ!

Ο Μπαράκ Ομπάμα δε μένει πια εδώ (Λευκός Οίκος)… Στις 20 Ιανουαρίου όλος ο πλανήτης παρακολούθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να ορκίζεται μπροστά από το Καπιτώλιο ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις όποιες νέες κινήσεις του.
empty alt

Δες γιατί πρέπει να τρως μπροστά σε καθρέφτη

Σου έχει κοπεί η όρεξη; Νιώθεις ότι το φαγητό σου είναι άνοστο και δεν είσαι ευχαριστημένος με τίποτα; Φάε μπροστά σε ένα καθρέφτη! Η όρεξη σου θα επανέλθει και το φαγητό σου θα σου φαίνεται πεντανόστιμο.
empty alt

Τα γλυκά της είναι τόσο όμορφα, που μόλις με 35 posts ξεπέρασε τους 100.000 followers

Αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τις ειδοποιήσεις στο κινητό της, γιατί η μπαταρία της τελειώνει σε χρόνο ρεκόρ. Ο λόγος για τη Lauren Ko, δημιουργό του λογαριασμού Lokokitchen στο Instagram, που στα 35 posts της είχε ξεπεράσει ήδη τους 100.000 followers! Και όχι τυχαία, γιατί τα γλυκά της, που […]
empty alt

Το S.Pellegrino και το Acqua Panna στηρίζουν την υψηλή γαστρονομία

Τα αγαπημένα fine dining νερά S.Pellegrino και Acqua Panna, η επιλογή των κορυφαίων εστιατορίων και σεφ διεθνώς, έδωσαν φέτος δυναμικό «παρών» σε δύο από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της ελληνικής γαστρονομίας.
empty alt

Αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη

Αναζητάς ένα νόστιμο και ελαφρύ σνακ για να «κόψει» την πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα; Ή ιδέες για το σχολικό κολατσιό των παιδιών σου; Τη λύση θα σου δώσουν τα ολοκαίνουργια αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη, που μόλις κυκλοφόρησε ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός...
empty alt

Αυτά τα κρεμμύδια δεν θα σε κάνουν να κλαις

Αν το σκέφτεσαι διπλά προτού χρησιμοποιήσεις κρεμμύδια σε μια συνταγή επειδή το καθάρισμά τους πάντα σε κάνει να κλαις, ίσως ζηλέψεις τους Αμερικανούς διαβάζοντας αυτή την είδηση.
Back To Top