Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου.


Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου. Σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια και μελετούν την εφαρμογή της ιδέας τους σε μακέτες, προτού την υλοποιήσουν, όχι από σκυρόδεμα και πέτρα αλλά από ζάχαρη και αλεύρι.

Μια από τις εκπροσώπους της νέας αυτής γενιάς δημιουργών είναι η Jennifer Yee, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, η οποία σήμερα επιμελείται τα επιδόρπια μιας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Ή η διασημότερη Dinara Kasko, μια ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονας που έγινε ζαχαροπλάστης. Τα επιδόρπια της Kasko, που μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία (κεντρική φωτό), είναι έντονα γεωμετρικά και στη δημιουργία κάποιων έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το «κίνημα» που συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική, παρά τη φουτουριστική αισθητική του, έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Careme είχε γράψει μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της αρχιτεκτονικής στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.

Γιατί όμως ένας αρχιτέκτονας θα επέλεγε να κάνει μια στροφή καριέρας προς τη ζαχαροπλαστική; Για τη Yee, τουλάχιστον, η ζαχαροπλαστική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη της αγάπη, αλλά σπούδασε αρχιτεκτονική για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών της. Ωστόσο, πολλές από τις αρχιτεκτονικές γνώσεις της, όπως διαπίστωσε στην πορεία, είναι πολύτιμες και στη ζαχαροπλαστική.

«Η αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το κτίσμα, αλλά και το περιεχόμενό του. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βελτιώσει τη ζωή κάποιου», είπε στους New York Times, προσθέτοντας: «Στα επιδόρπια επίσης εξετάζουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Με ποιον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μήλο; Πώς θα αναδείξω τα τοπικά υλικά; Η δημιουργία ενός γλυκού επίσης προϋποθέτει τη μελέτη του περιβάλλοντος και τη διερεύνηση του τι θα ήταν λειτουργικό και όμορφο μέσα στο συγκεκριμένο χώρο».

«Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική», σχολίασε σχετικά μια άλλη εκπρόσωπος του «κινήματος», η Lisa Lu, πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και νυν επικεφαλής μιας σοκολατοποιίας, «μπορώ να δημιουργήσω ένα επιδόρπιο γιατί καταλαβαίνω την έννοια της σύνθεσης – την ανάγκη να βρω μια ισορροπία και ένα σημείο εστίασης». Δεν ξέρουμε πόσο νόστιμα είναι τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σίγουρα χάρμα οφθαλμών.

pastry_architecture1

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture2

Γλυκό του Jansen Chan, ενός άλλου εκπροσώπου του κινήματος, διευθυντή ζαχαροπλαστικής στο Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας (International Culinary Center).

pastry_architecture3

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture4

Στους νέους αυτούς δημιουργούς ανήκει και ο Baruch Ellsworth, που υπογράφει το παραπάνω γλυκό.

pastry_architecture5

Μια ακόμα χαρακτηριστική δημιουργία της Dinara Kasko.

 

empty alt

Η νηστεία στο μικροσκόπιο

Η νηστεία με βάση τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η παραδοσιακή διατροφή θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της επιστημονικής μελέτης που εξασφάλισε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant).
empty alt

Η παγωτοποιία που κατηγορείται ως «βλάσφημη»

Μια καναδική παγωτοποιία έχει κατηγορηθεί ως «βλάσφημη» από χιλιάδες πιστούς στο διαδίκτυο, λόγω του ονόματός της. Η Sweet Jesus (ένα λογοπαίγνιο που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Χριστούλη μου!»), ονομάστηκε έτσι από την αγγλική φράση που χρησιμοποιείται συστηματικά στην καθομιλουμένη...
empty alt

Το S.Pellegrino και το Acqua Panna στηρίζουν την υψηλή γαστρονομία

Τα αγαπημένα fine dining νερά S.Pellegrino και Acqua Panna, η επιλογή των κορυφαίων εστιατορίων και σεφ διεθνώς, έδωσαν φέτος δυναμικό «παρών» σε δύο από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της ελληνικής γαστρονομίας.
empty alt

Πώς είναι ένα σοκολατένιο αυγό αξίας σχεδόν 6.000 ευρώ;

Ένα από τα ακριβότερα (αν όχι το ακριβότερο) σοκολατένια αυγά παρουσίασε η σοκολατοποιία πολυτελείας Godiva διά χειρός της pastry chef Cherish Finden.
empty alt

«Δώρα Αγάπης» από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος φροντίζουμε να είμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, μέσα από πράξεις προσφοράς δεμένες με αγάπη και ευαισθησία.
empty alt

Βρώσιμα πιάτα, ποτήρια και καλαμάκια είναι το μέλλον

«Είναι τα βρώσιμα πιάτα, ποτήρια και καλαμάκια το μέλλον της συσκευασίας;». Αυτό τον τίτλο έχει ένα καινούριο, μεγάλο αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph στη νέα τάση που υπόσχεται να μειώσει τη χρήση πλαστικών, ανακουφίζοντας τον πλανήτη από ένα μεγάλο φορτίο.
empty alt

Η «επανάσταση» στο τοστ ξεκινά με Adoro Creamy Gouda!

Back to school σημαίνει, μεταξύ άλλων, και back to… τοστάκι! Το πιο υγιεινό και γρήγορο γεύμα, που συνοδεύει μικρούς και μεγάλους, όλη μέρα, από το πρωινό ως τη βραδινή μελέτη, είναι ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό όταν γίνεται με Adoro Creamy Gouda, αφού για κάθε φέτα 30 γραμμαρίων […]
empty alt

Healthy Tips από τα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΑΥΓΑ! Οι 8 πιο χρηστικές συμβουλές υγείας, για να τις εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας

Οι 8 πιο χρηστικές συμβουλές υγείας, για να τις εφαρμόσεις από σήμερα κιόλας
Back To Top