Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου.


Μερικοί από τους καλύτερους σήμερα ζαχαροπλάστες στην Αμερική έχουν ένα αναπάντεχο υπόβαθρο: σπουδές στην αρχιτεκτονική. Στη δημιουργία κάθε γλυκού ακολουθούν τα ίδια βήματα με την κατασκευή ενός κτιρίου. Σχεδιάζουν κάθε λεπτομέρεια και μελετούν την εφαρμογή της ιδέας τους σε μακέτες, προτού την υλοποιήσουν, όχι από σκυρόδεμα και πέτρα αλλά από ζάχαρη και αλεύρι.

Μια από τις εκπροσώπους της νέας αυτής γενιάς δημιουργών είναι η Jennifer Yee, με πτυχίο αρχιτεκτονικής, η οποία σήμερα επιμελείται τα επιδόρπια μιας μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Ή η διασημότερη Dinara Kasko, μια ουκρανικής καταγωγής αρχιτέκτονας που έγινε ζαχαροπλάστης. Τα επιδόρπια της Kasko, που μοιάζουν βγαλμένα από sci-fi ταινία (κεντρική φωτό), είναι έντονα γεωμετρικά και στη δημιουργία κάποιων έχει επιστρατευτεί ακόμα και η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το «κίνημα» που συνδυάζει ζαχαροπλαστική και αρχιτεκτονική, παρά τη φουτουριστική αισθητική του, έχει τις ρίζες του, σύμφωνα με τους New York Times, στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν ο Γάλλος σεφ Marie-Antoine Careme είχε γράψει μια μελέτη σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της αρχιτεκτονικής στη ζαχαροπλαστική. Σήμερα, ωστόσο, η τεχνολογία ανοίγει νέες προοπτικές.

Γιατί όμως ένας αρχιτέκτονας θα επέλεγε να κάνει μια στροφή καριέρας προς τη ζαχαροπλαστική; Για τη Yee, τουλάχιστον, η ζαχαροπλαστική ήταν ανέκαθεν η μεγάλη της αγάπη, αλλά σπούδασε αρχιτεκτονική για να ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών της. Ωστόσο, πολλές από τις αρχιτεκτονικές γνώσεις της, όπως διαπίστωσε στην πορεία, είναι πολύτιμες και στη ζαχαροπλαστική.

«Η αρχιτεκτονική δεν αφορά μόνο το κτίσμα, αλλά και το περιεχόμενό του. Τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα βελτιώσει τη ζωή κάποιου», είπε στους New York Times, προσθέτοντας: «Στα επιδόρπια επίσης εξετάζουμε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Με ποιον τρόπο μπορώ να αξιοποιήσω αυτό το μήλο; Πώς θα αναδείξω τα τοπικά υλικά; Η δημιουργία ενός γλυκού επίσης προϋποθέτει τη μελέτη του περιβάλλοντος και τη διερεύνηση του τι θα ήταν λειτουργικό και όμορφο μέσα στο συγκεκριμένο χώρο».

«Έχοντας σπουδάσει αρχιτεκτονική», σχολίασε σχετικά μια άλλη εκπρόσωπος του «κινήματος», η Lisa Lu, πρώην αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και νυν επικεφαλής μιας σοκολατοποιίας, «μπορώ να δημιουργήσω ένα επιδόρπιο γιατί καταλαβαίνω την έννοια της σύνθεσης – την ανάγκη να βρω μια ισορροπία και ένα σημείο εστίασης». Δεν ξέρουμε πόσο νόστιμα είναι τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σίγουρα χάρμα οφθαλμών.

pastry_architecture1

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture2

Γλυκό του Jansen Chan, ενός άλλου εκπροσώπου του κινήματος, διευθυντή ζαχαροπλαστικής στο Διεθνές Κέντρο Γαστρονομίας (International Culinary Center).

pastry_architecture3

Γλυκό της Dinara Kasko.

pastry_architecture4

Στους νέους αυτούς δημιουργούς ανήκει και ο Baruch Ellsworth, που υπογράφει το παραπάνω γλυκό.

pastry_architecture5

Μια ακόμα χαρακτηριστική δημιουργία της Dinara Kasko.

 

empty alt

Τα γονίδια φταίνε

Για τις ιδιοτροπίες που εκδηλώνει το παιδί στο φαγητό φταίνε τα γονίδια. Αυτό υποστηρίζει διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psyshiatry.
empty alt

Ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο από Campari

Το Campari, το γνωστό λικέρ με το έντονο κόκκινο χρώμα, μεταμορφώθηκε σε βρώσιμα «δαχτυλίδια κοκτέιλ», ιδανικά για όσες αγαπούν τα κοσμήματα και… το αλκοόλ.
empty alt

Κοιμάστε νωρίς; Τότε τρώτε υγιεινά!

Εσείς τι ώρα ξυπνάτε. Πρωί ή… μεσημέρι; Μάθετε ότι όσοι βάζουν το ξυπνητήρι τους νωρίς το πρωί, και πέφτουν για ύπνο επίσης πιο νωρίς, ενστικτωδώς επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή στη διάρκεια της μέρας.
empty alt

Η εφαρμογή που φέρνει πιο κοντά το κρασί με το τυρί!

Για εκείνους που συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αιώνιο δίλημμα, ποιο κρασί να επιλέξω για κάθε τυρί, η λύση είναι απλή: app ή ελληνικά εφαρμογή.
empty alt

Πώς είναι ένα σοκολατένιο αυγό αξίας σχεδόν 6.000 ευρώ;

Ένα από τα ακριβότερα (αν όχι το ακριβότερο) σοκολατένια αυγά παρουσίασε η σοκολατοποιία πολυτελείας Godiva διά χειρός της pastry chef Cherish Finden.
empty alt

Εκτοξεύονται οι πωλήσεις των vegan προϊόντων

Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθεί μια vegan διατροφή (δηλαδή απέχει όχι μόνο από το κρέας, αλλά από κάθε τροφή ζωικής προέλευσης).
empty alt

H Barilla ενώνει τις δυνάμεις της με τον Roger Federer

Στο νέο διαφημιστικό της Barilla, που προβάλλεται ήδη σε 40 χώρες, ο καταξιωμένος πρωταθλητής του τένις Roger Federer συμμετέχει σε έναν «αγώνα μαγειρικής» με το βραβευμένο με Michelin Star σεφ Davide Oldani, με στόχο να ετοιμάσουν ένα πιάτο σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα υπό τους ήχους του Ζορμπά.
empty alt

Τα ΑΒ Food Tours ξεκίνησαν και μας φέρνουν γλυκιές κι αλμυρές επιλογές για snacking, μόνο στα ΑΒ!

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, εδώ και 80 χρόνια, ξεχωρίζουμε για την άριστη ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων μας, ενώ συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε νέες και μοναδικές γεύσεις για κάθε γούστο.
Back To Top