Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Στην Αυστραλία, πίνουν καφέ… από μπρόκολο

0     

Στην Αυστραλία, πίνουν καφέ… από μπρόκολο

broccolatte

Τελευταία κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα ροφήματα «καφέ» που μόνο καφέ δεν περιέχουν – για παράδειγμα φτιάχνονται από σκόνες φρούτων και λαχανικών όπως από αβοκάντο ή καρότο.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο καφές από σκόνη μπρόκολου και γάλα, που έκανε την εμφάνισή του στην Αυστραλία. Οι δημιουργοί του θέλησαν να αξιοποιήσουν όσα λαχανικά θα κατέληγαν, σε διαφορετική περίπτωση, στα σκουπίδια, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους καταναλωτές που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψή τους με ένα μάλλον αντισυμβατικό τρόπο.

Διόλου παράξενα, ο καφές από μπρόκολο, ή «broccolatte» όπως αποκαλείται, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Ένας δοκιμαστής τον περιέγραψε σαν «πράσινη, γαλακτώδη λάσπη», ενώ άλλοι τον χαρακτήρισαν, όντως, έναν καλό τρόπο να τρώμε περισσότερα λαχανικά (χωρίς πάντως να σχολιάσουν τη γεύση του).

«Σταματήστε αυτή την τρέλα! Αφήστε τον καφέ ήσυχο!», έγραψε ένας χρήστης στο Facebook, ενώ ένας άλλος σχολίασε πως «με όλα αυτά τα φρούτα και λαχανικά που καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί δεν καλύπτουν τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς, είναι περίεργο που δεν χρησιμοποιούνται όλα τους σε μορφή σκόνης, για να προσθέτουν στα γεύματα έξτρα θρεπτικά στοιχεία».

Πόσο «θρεπτικός» είναι όμως ο καφές από μπρόκολο; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, όταν καταναλώνουμε τα λαχανικά σε μορφή συμπληρώματος παίρνουμε λιγότερα θρεπτικά στοιχεία από ό,τι όταν τα τρώμε στη φυσική τους μορφή.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι από το να μη φάμε καθόλου μπρόκολο, είναι προτιμότερο να πάρουμε έστω και μερικά από τα θρεπτικά στοιχεία του καταναλώνοντας το σε μορφή συμπληρώματος ή ακόμα και σε έναν… λάτε, αν αυτή η τάση φτάσει στην Ελλάδα. Αρκεί, φυσικά, να μπορούμε να ανεχτούμε τη γεύση του, γιατί το σχόλιο περί «πράσινης λάσπης» μας κάνει τουλάχιστον επιφυλακτικούς.