Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να παράγουμε και να απολαμβάνουμε άφθονο ως χώρα) σε βοηθάει να θυμάσαι καλύτερα και να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτοφαγία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο από υπολείμματα και τοξίνες, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια από όταν ήταν 6 μηνών και δεν είχαν εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του ελαιόλαδου σε ποντίκια που ήδη έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.  «Θέλουμε να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» ανέφερε ο Πρατικό.

*onmed.gr

 

empty alt

Αυγό: η υπερτροφή

Ποια μπορεί να είναι η πιο πλήρης και ισορροπημένη τροφή; Η απάντηση είναι είναι το αυγό σύμφνωνα με τους ειδικούς αφου αποτελεί την σημαντικότερη φυσική πηγή πρωτεϊνης για τον ανθρώπινο οργανισμό.
empty alt

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει!

Το 1ο Athens Street Food Festival που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο είχε γίνει talk of the town, με πάνω από 40.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας και κέρδισε επάξια μια θέση στα βασικά φεστιβάλ της πόλης μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα ολόκληρο ρεύμα υπέρ του street food! Φέτος, το […]
empty alt

Ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο από Campari

Το Campari, το γνωστό λικέρ με το έντονο κόκκινο χρώμα, μεταμορφώθηκε σε βρώσιμα «δαχτυλίδια κοκτέιλ», ιδανικά για όσες αγαπούν τα κοσμήματα και… το αλκοόλ.
empty alt

Ζεμύθεια 2018: οι βουκολικοί αθλητικοί αγώνες από τη Ζεμύθα ΗΠΕΙΡΟΣ

Όταν ένα τυροκομικό προϊόν τόσο μοναδικό όσο η Ζεμύθα ΗΠΕΙΡΟΣ βγαίνει στο προσκήνιο, δεν θα μπορούσε παρά να «βγει» με έναν μοναδικό τρόπο.
empty alt

Αυτή η νέα γεύση παγωτού μάλλον θα συνόδευε τέλεια… μια σαλάτα με θαλασσινά

Με παγωτά που περιέχουν από ενεργό άνθρακα μέχρι τσάι matcha, οι εταιρείες παρασκευής παγωτού φαίνεται να συναγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα φτιάξει την πιο ασυνήθιστη γεύση.
empty alt

Ανοίγει το πρώτο Μουσείο Γλυκών στη Νέα Υόρκη

Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, τον Ιούλιο του 2016, λειτούργησε στη Νέα Υόρκη το λεγόμενο Μουσείο του Παγωτού, που παρά το όνομά του ήταν μια περιοδική έκθεση διάρκειας ενός μήνα.
empty alt

«Για ό,τι θέλεις να είσαι»

Η νέα επικοινωνία της ΑΒ Βασιλόπουλος είναι εδώ για κάθε (εσ)ένα ξεχωριστά Για σένα που είσαι της υγιεινής διατροφής, αλλά θα κλάψεις με την αγαπημένη σου σειρά πάνω από ένα μπολ “υγιεινό” παγωτό.
empty alt

Η «Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ» 2019 και οι 5.000 εθελοντές της βραβεύονται στα Corporate Affairs Excellence Awards 2020

Διάκριση της εταιρείας στην κατηγορία Εσωτερική Επικοινωνία
Back To Top