Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να παράγουμε και να απολαμβάνουμε άφθονο ως χώρα) σε βοηθάει να θυμάσαι καλύτερα και να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτοφαγία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο από υπολείμματα και τοξίνες, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια από όταν ήταν 6 μηνών και δεν είχαν εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του ελαιόλαδου σε ποντίκια που ήδη έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.  «Θέλουμε να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» ανέφερε ο Πρατικό.

*onmed.gr

 

empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που ένα sandwich θα ταξιδέψει στο διάστημα

Ένα μικρό βήμα για το κοτόπουλο, ένα μεγάλο (ίσως) για την ανθρωπότητα! Αυτό τουλάχιστον θέλει να κάνει μία εταιρεία στις ΗΠΑ, η World View Enterprises Ltd, που θα στείλει στις 21 Ιουνίου ένα chicken sandwich της KFC στη στρατόσφαιρα, με τις ειδικές κάψουλες Stratollite! Όσο και αν […]
empty alt

«Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας»

Έχεις διαβάσει άρθρα, έχεις ακούσει ειδικούς, έχεις ίσως ζήσει μια εμπειρία διατροφικής διαταραχής. Έχεις όμως δει ποτέ ένα θεατρικό έργο που να πραγματεύεται αυτό το φλέγον ζήτημα; Το έργο «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας» της Έρσης Νιαώτη ανεβαίνει από τον Θεατρικό […]
empty alt

“Reversed Volumes”

Τα ανακάλυψα πρόσφατα, μου έχουν γίνει εμμονή και τα βρίσκω τέλειο δώρο που θα χαροποιήσει σίγουρα φίλους και γνωστούς που γιορτάζουν! Η εναλλακτική του να πας ακόμα ένα σοκολατένιο αυγό, ένα τσουρέκι ή έστω μια πάβλοβα στο σπίτι του εορτάζοντα είναι ένα έργο Τέχνης εμπνευσμένο από τροφές! […]
empty alt

Η μεσογειακή δίαιτα, ασπίδα κατά του καρκίνου του στήθους

Μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα από Ολλανδούς.
empty alt

O Bob Dylan λανσάρει τη δική του σειρά ουίσκι

Δύο χρόνια μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Bob Dylan επιστρέφει στην επικαιρότητα για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: για το λανσάρισμα της δικής του σειράς ουίσκι με τίτλο Heaven’s Door Spirits, από το σούπερ επιτυχημένο τραγούδι του «Knockin’ on Heaven’s Door» (1973).
empty alt

Το ροζ μαρούλι είναι η νέα τάση

Στην εποχή που οι ζωηρόχρωμες τροφές κερδίζουν πόντους προτίμησης απλώς και μόνο για τη φωτογένειά τους, από το μαύρο παγωτό με ενεργό άνθρακα μέχρι τα καταπράσινα σμούθι με σπιρουλίνα, έρχεται το ροζ μαρούλι να προστεθεί στην παλέτα της διατροφής μας.
empty alt

Το Bahar Project έρχεται στην Αθήνα να σου συστήσει άλλες κουζίνες και πολιτισμούς!

Σε λίγες μέρες έρχεται στην Αθήνα το Bahar Project, ένα ταξίδι ανακάλυψης και γνώσης μέσα από τη μαγειρική.
empty alt

Τα MISKO Ολικής Άλεσης αγκαλιάζουν τις ενέργειες για την ισορροπημένη διατροφή!

Επιβιβάστηκαν για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Magic Diabetes Bus αλλά και έδωσαν δυναμικό παρών στη Διημερίδα «Ημέρες Διαβήτη 2019», στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού.
Back To Top