Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους! Αυτά […]

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους!

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα μυστικά του μπακαλιάρου σκορδαλιά, ενός ψαριού που παρότι μάς έρχεται από τις βόρειες θάλασσες, έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ελληνική γαστρονομική παράδοση:

-Στην αγορά, προτιμάς ένα χοντρό φιλέτο, ιδανικά με το κόκκαλο. Τα χοντρά φιλέτα απορροφούν λιγότερο αλάτι και είναι ευκολότερα στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.

-Για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο τον βάζεις σε νερό από σήμερα κιόλας, δηλαδή για περίπου 1 μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες.

-Μετά το ξαλμύρισμα αφήνεις τον μπακαλιάρο να στραγγίσει καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

-Προτού τον τηγανίσεις μπορείς να τον βάλεις στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει: έτσι, θα γίνει πιο τραγανός.

-Τον τηγανίζεις σε ελαιόλαδο, ρίχνοντάς τον σε δυνατή φωτιά την οποία όμως σταδιακά χαμηλώνεις για να ψηθεί ομοιόμορφα, μέσα-έξω, ιδιαίτερα αν το φιλέτο έχει μεγάλο πάχος.

-Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο στον τηγανιτό μπακαλιάρο, είναι το κουρκούτι. Δύο μόνο από τα μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι αλεύρι (2 φλιτζ.), μπίρα (1 φλιτζ.) και σόδα (1/2 κ.γ.) ή αλεύρι (1 ½ φλιτζ.), γάλα (150 ml), σόδα (1/2 κ.γ.) και ένα αυγό που έχεις χτυπήσει.

-Για έξτρα τραγανή υφή μπορείς αφού περάσεις τον μπακαλιάρο από το κουρκούτι να τον αλευρώσεις ξανά.

-Η σκορδαλιά είναι το έτερον ήμισυ του μπακαλιάρου στο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Η κλασική συνταγή περιέχει σκόρδο (5-10 σκελίδες, ανάλογα με το πόσο δυνατή σου αρέσει), 1 κιλό πατάτες, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις αλιάδα, την κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς, προσθέτοντας στο μείγμα λίγο από το ζωμό του μπακαλιάρου (βράζεις σε νερό 1-2 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου μαζί με τα κόκκαλα και την ουρά). Στην αλιάδα αντί για ξίδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό λεμονιού.

-Στη σκορδαλιά μπορείς να αντικαταστήσεις την πατάτα με άλλα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, όπως πολτοποιημένα αμύγδαλα ή καρύδια, ή ψίχα ψωμιού.

-Στην περίπτωση του μπακαλιάρου σκορδαλιά, στους δύο τρίτος χωρεί: Μπορείς να συνοδεύσεις αυτό το δίδυμο με βρασμένα παντζάρια (τα κεφάλια, όχι τα φύλλα), κομματιασμένα ή ακόμα και σε μορφή πουρέ!

Διάβασε εδώ περισσότερα μυστικά για το τηγάνισμα και το πανάρισμα.

empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
empty alt

Ρύζι με κάρυ – πικάντικο και γευστικό

Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς.
Back To Top