Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους! Αυτά […]

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις γιορτές και επετείους!

Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα μυστικά του μπακαλιάρου σκορδαλιά, ενός ψαριού που παρότι μάς έρχεται από τις βόρειες θάλασσες, έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με την ελληνική γαστρονομική παράδοση:

-Στην αγορά, προτιμάς ένα χοντρό φιλέτο, ιδανικά με το κόκκαλο. Τα χοντρά φιλέτα απορροφούν λιγότερο αλάτι και είναι ευκολότερα στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.

-Για να ξαλμυρίσεις τον μπακαλιάρο τον βάζεις σε νερό από σήμερα κιόλας, δηλαδή για περίπου 1 μέρα, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες.

-Μετά το ξαλμύρισμα αφήνεις τον μπακαλιάρο να στραγγίσει καλά πάνω σε χαρτί κουζίνας.

-Προτού τον τηγανίσεις μπορείς να τον βάλεις στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει: έτσι, θα γίνει πιο τραγανός.

-Τον τηγανίζεις σε ελαιόλαδο, ρίχνοντάς τον σε δυνατή φωτιά την οποία όμως σταδιακά χαμηλώνεις για να ψηθεί ομοιόμορφα, μέσα-έξω, ιδιαίτερα αν το φιλέτο έχει μεγάλο πάχος.

-Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο στον τηγανιτό μπακαλιάρο, είναι το κουρκούτι. Δύο μόνο από τα μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι αλεύρι (2 φλιτζ.), μπίρα (1 φλιτζ.) και σόδα (1/2 κ.γ.) ή αλεύρι (1 ½ φλιτζ.), γάλα (150 ml), σόδα (1/2 κ.γ.) και ένα αυγό που έχεις χτυπήσει.

-Για έξτρα τραγανή υφή μπορείς αφού περάσεις τον μπακαλιάρο από το κουρκούτι να τον αλευρώσεις ξανά.

-Η σκορδαλιά είναι το έτερον ήμισυ του μπακαλιάρου στο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Η κλασική συνταγή περιέχει σκόρδο (5-10 σκελίδες, ανάλογα με το πόσο δυνατή σου αρέσει), 1 κιλό πατάτες, 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και ξίδι. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις αλιάδα, την κεφαλλονίτικη εκδοχή της σκορδαλιάς, προσθέτοντας στο μείγμα λίγο από το ζωμό του μπακαλιάρου (βράζεις σε νερό 1-2 κομμάτια ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου μαζί με τα κόκκαλα και την ουρά). Στην αλιάδα αντί για ξίδι μπορείς να χρησιμοποιήσεις χυμό λεμονιού.

-Στη σκορδαλιά μπορείς να αντικαταστήσεις την πατάτα με άλλα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου, όπως πολτοποιημένα αμύγδαλα ή καρύδια, ή ψίχα ψωμιού.

-Στην περίπτωση του μπακαλιάρου σκορδαλιά, στους δύο τρίτος χωρεί: Μπορείς να συνοδεύσεις αυτό το δίδυμο με βρασμένα παντζάρια (τα κεφάλια, όχι τα φύλλα), κομματιασμένα ή ακόμα και σε μορφή πουρέ!

Διάβασε εδώ περισσότερα μυστικά για το τηγάνισμα και το πανάρισμα.

empty alt

Κίνδυνος σακχάρου από τις τηγανιτές πατάτες

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.
empty alt

Ο καφές προστατεύει απο τον καρκίνο του μαστού

Οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το αγαπημένο ρόφημα έχουν αναθεωρηθεί πολλές φορές.  Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώνουν τις πιθανότητες που έχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού.
empty alt

Οδηγός: οργάνωσε την κουζίνα σου για το φθινόπωρο

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.
empty alt

5 τρόποι να γλυκάνεις τον καφέ σου χωρίς ζάχαρη (και χωρίς τα υποκατάστατά της)

Μόλις έφτιαξες καφέ αλλά διαπίστωσες ότι σού τελείωσε η ζάχαρη; Ή, απλά, προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωσή της; Ιδού πέντε εναλλακτικές της οι οποίες, όχι, δεν περιλαμβάνουν τα τεχνητά γλυκαντικά ούτε την «κλασική» πλέον στέβια.
empty alt

Σπιτική ζύμη για πίτα: Πώς θα τη φτιάξεις βήμα βήμα

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Απολαυστικά μάφιν βρώμης με μήλο-κανέλα

Αυτά τα εύκολα μάφιν-κεκάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εάν βιάζεστε, βάλτε ένα σε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων για να το απολαύσετε μόλις φτάσετε στη δουλειά ή το σχολείο.
Back To Top