Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Χρόνος προετοιμασίας:

15 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

40 λεπτά

Μερίδες:

6

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια φρέσκο ή κατεψυγμένο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

1 ½ φλιτζάνι φακές πράσινες ή καφέ

500 gr κονσέρβα ανάλατες ντομάτες κομμένες σε κύβους, μη στραγγισμένες

2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Φλούδες παρμεζάνας (προαιρετικά)

3 φλιτζάνια χοντροκομμένο λάχανο

1 ½ κουταλιές ξύδι κόκκινου κρασιού

Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

fakesoupa

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, 6 έως 10 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο, μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Συνεχίστε προσθέτοντας τον ζωμό, τις φακές, τις ντομάτες, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και τη φλούδα παρμεζάνας, εάν την χρησιμοποιείτε. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή – σκεπάζετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, 15 έως 25 λεπτά, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται για να αραιώσει στην επιθυμητή συνοχή.

Προσθέτετε το λάχανο. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο, 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε τον φλοιό παρμεζάνας, εάν το χρησιμοποιείτε. Προσθέστε το ξύδι. Χωρίστε τη σούπα σε 6 μπολ, πασπαλίστε από πάνω με παρμεζάνα. Γαρνίρετε με μαϊντανό, αν θέλετε.

Διατήρηση: Στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.

Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα υλικά: πατάτα, μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια.

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: περίπου 1 1/2 φλιτζάνια ανά μερίδα: 306 θερμίδες, λίπος 7 γρ., χοληστερόλη 5mg, νάτριο 446 mg, υδατάνθρακες 45 γρ., διαιτητικές ίνες 9 γρ., πρωτεΐνη 17 γρ., σάκχαρα 6 γρ., ισοδύναμα νιασίνης 1 mg, κορεσμένα λιπαρά 2 γρ, βιταμίνη a iu 6301IU, κάλιο 489 mg.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top