Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.

Χρόνος προετοιμασίας:

15 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

40 λεπτά

Μερίδες:

6

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια φρέσκο ή κατεψυγμένο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

1 ½ φλιτζάνι φακές πράσινες ή καφέ

500 gr κονσέρβα ανάλατες ντομάτες κομμένες σε κύβους, μη στραγγισμένες

2 κουταλάκια ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Φλούδες παρμεζάνας (προαιρετικά)

3 φλιτζάνια χοντροκομμένο λάχανο

1 ½ κουταλιές ξύδι κόκκινου κρασιού

Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

fakesoupa

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και μείγμα σέλινου. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, 6 έως 10 λεπτά. Προσθέστε σκόρδο, μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Συνεχίστε προσθέτοντας τον ζωμό, τις φακές, τις ντομάτες, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και τη φλούδα παρμεζάνας, εάν την χρησιμοποιείτε. Αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή – σκεπάζετε και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, 15 έως 25 λεπτά, προσθέτοντας νερό όσο χρειάζεται για να αραιώσει στην επιθυμητή συνοχή.

Προσθέτετε το λάχανο. Μαγειρέψτε, σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο, 5 έως 10 λεπτά. Αφαιρέστε τον φλοιό παρμεζάνας, εάν το χρησιμοποιείτε. Προσθέστε το ξύδι. Χωρίστε τη σούπα σε 6 μπολ, πασπαλίστε από πάνω με παρμεζάνα. Γαρνίρετε με μαϊντανό, αν θέλετε.

Διατήρηση: Στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 2 μήνες.

Εναλλακτικά ή επιπρόσθετα υλικά: πατάτα, μπρόκολο, σπανάκι, μανιτάρια.

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: περίπου 1 1/2 φλιτζάνια ανά μερίδα: 306 θερμίδες, λίπος 7 γρ., χοληστερόλη 5mg, νάτριο 446 mg, υδατάνθρακες 45 γρ., διαιτητικές ίνες 9 γρ., πρωτεΐνη 17 γρ., σάκχαρα 6 γρ., ισοδύναμα νιασίνης 1 mg, κορεσμένα λιπαρά 2 γρ, βιταμίνη a iu 6301IU, κάλιο 489 mg.

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
Back To Top