Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.

Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή, όσο και αν ορισμένοι φαίνεται να μην την παίρνουν και πολύ στα σοβαρά (όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ που απέσυρε τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα), έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να απειλούνται με εξαφάνιση πολλοί εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου αλλά και πολλά είδη που καλλιεργεί ο άνθρωπος.

Δες παρακάτω ποια φαγητά, φρούτα και όχι μόνο, πρέπει να απολαμβάνεις τώρα που μπορείς γιατί ίσως σε κάποια χρόνια πάψουν να υπάρχουν.

Αβοκάντο
Όσο πιο πολύ γίνονται trend τα αβοκάντο (δες εδώ τον καφέ με αβοκάντο που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του), τόσο πιο πολύ κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Είναι φυτό που θέλει πάρα πολύ νερό και είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα αβοκάντο που τρώνε οι Αμερικάνοι παράγονται στην Καλιφόρνια που πλήττεται συχνά από ξηρασίες.

Ρεβύθια
Άλλο ένα φυτό που θέλει πάρα πολύ νερό, με αποτέλεσμα οι ξηρασίες σε όλο τον πλανήτη να έχουν μειώσει την παγκόσμια παραγωγή του κατά 40%!

Καφές
Εδώ το πράγμα σοβαρεύει! Γιατί ίσως μπορείς να ζήσεις χωρίς αβοκάντο και ρεβύθια αλλά χωρίς καφέ; Οι επιστήμονες, λέει, εκτιμούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλήττει καταστροφικά τις περιοχές του πλανήτη που παράγουν καφέ, οι κόκκοι άγριου καφέ θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2080! Δηλαδή, τι; Πρέπει να μάθουμε να πίνουμε μόνο τσάι για να ξυπνάμε το πρωί;

Μπανάνες
Η μπανάνα διατρέχει άμεσο κίνδυνο, αφού ένα από τα πιο αγαπημένα είδη, το Cavendish, πλήττεται από μία ασθένεια που λέγεται tropical Race 4 που εξαπλώνεται σε όλες τις μπανανοφυτείες στον κόσμο και τις διαλύει. Και από πού θα παίρνεις το κάλιό σου για το γυμναστήριο μετά μου λες;

Ψάρια
Ε, όχι, αυτό πάει πολύ! Ορισμένοι επιστήμονες λέει προειδοποιούν ότι με τον τρόπο που γίνεται η αλιεία σήμερα, ψάρια από πολλά είδη δεν προλαβαίνουν να αναπαραχθούν, με αποτέλεσμα πολλά (αν όχι όλα) να έχουν εξαφανιστεί ως το 2050!

Φυστίκια
Πάνε οι ξηροί καρποί και το φυστικοβούτυρο! Μέχρι το 2030 μπορεί να έχουν εξαφανιστεί τα φυστίκια, κι αυτό γιατί χρειάζονται σταθερό κλίμα για να αναπτυχθούν, κάτι που με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπάρξει.

Μέλι
Όσο και αν σου κάνουν τη ζωή δύσκολη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μέλισσες είναι απαραίτητος κρίκος της αλυσίδας του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Την τελευταία δεκαετία, οι πληθυσμοί τους παγκόσμια έχουν μειωθεί κατά 40%, και συνεχίζουν να μειώνονται. Η εξαφάνισή τους εκτός από το αγαπημένο σου μέλι θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και συνολικά στη ζωή στον πλανήτη.

Σοκολάτα
Πόσα χτυπήματα να αντέξεις ακόμα; Ναι είναι αλήθεια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ξηρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης μπορεί να προκαλέσουν την εξαφάνιση της αγαπημένης σου σοκολάτας μέχρι το 2050! Και η κατάσταση επιδεινώνεται όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη μαύρη σοκολάτα (που ας το παραδεχτούμε, είναι η καλύτερη), η οποία απαιτεί πολύ περισσότερο κακάο για να φτιαχτεί.

Κρασί
Άλλο ένα θύμα της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας. Τα σταφύλια που θα γίνουν κρασί είναι καλύτερα όταν η συγκομιδή τους γίνεται μετά από μια βροχή που τελειώνει μίια περίοδο ανομβρίας. Καθώς όμως οι ξηρασίες κρατούν όλο και περισσότερο, πολλά σταφύλια πεθαίνουν προτού να καταφέρουν οι παραγωγοί να τα συλλέξουν. Αποτέλεσμα: αντίο σταφύλια, αντίο κρασί!

Αστακός
Αν συνεχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τα μωρά αστακουδάκια δεν θα μπορούν να επιβιώσουν, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μάλιστα υπολογίζουν ότι στον κόλπο του Μέιν, στις ΗΠΑ, οι αστακοί θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100!

Σιρόπι σφένδαμου
Αν δεν το γνωρίζεις, θέλω να σε πληροφορήσω ότι είναι το καλύτερο συνοδευτικό για βάφλες, τηγανίτες, μούσλι, κρέπες και ό,τι άλλο βάλει το μυαλό σου! Όμως για να φτιαχτεί το σιρόπι σφένδαμου απαιτούνται θερμοκρασίες «κατάψυξης» τη νύχτα και ζέστη την ημέρα. Πλέον, όμως, οι θερμοκρασίες έχουν γίνει απρόβλεπτες και σε συνδυασμό με τις ξηρασίες πλήττουν την παραγωγή σιροπιού σφένδαμου.

Πορτοκάλια
Eιδικά στις ΗΠΑ, τα εσπεριδοειδή καταστρέφονται αργά αλλά σταθερά, από ένα έντομο που λέγεται ασιατική ψυλλίδα και έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις πολιτείες που παράγουν πορτοκάλια. Με το που θα πλήξει ένα δέντρο το έντομο αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή, με αποτέλεσμα η ασθένεια που προκαλεί να απειλεί σοβαρά την ύπαρξη των εσπεριδοειδών.

Ποιο είναι το συμπέρασμα μετά από αυτή τη θλιβερή λίστα;
Τίποτα δεν κρατά για πάντα, και όπως αποδεικνύεται ούτε καν τα αγαπημένα μας φαγητά!

Όσο η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη θα συνεχίζει να αυξάνεται, οι ξηρασίες να γίνονται πιο συχνές, τα καιρικά φαινόμενα πιο απρόβλεπτα, η λίστα με τα φαγητά «υπό εξαφάνιση» θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Αυτό που είναι σαφές, είναι ότι αν συνεχίσουμε ως είδος να ζούμε με τον τρόπο που ζούμε τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στην αγροτική παραγωγή και στη ζωή μας θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Για αυτό κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου και σχετίζεται με τη διατροφή σου για να βοηθήσεις τον πλανήτη που είναι το σπίτι όλων μας. Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι που όλο και σε κάποια ψαροταβέρνα θα βρεθείς (αλλά και όλο το χρόνο εννοείται), μην παραγγείλεις γόνο, τα πολύ μικρά ψάρια δηλαδή που δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ηλικία αναπαραγωγής. Και φυσικά φρόντισε να απολαμβάνεις τα τρόφιμα αυτά όσο μπορείς περισσότερο, όσο ακόμα μπορείς…..

empty alt

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκιες τις ντομάτες

Όπως είπαμε και εδώ, ο Ιούνιος, και όλο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας ντομάτα.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Tis the season to be jolly-cocktail

Μια συνταγή που θα σε βάλει σε εορταστικό spirit
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα κι απλά το πιο τέλειο Milkshake

Eίτε έχεις παιδιά στο σπίτι είτε περιμένεις παιδιά φίλων είτε θες να νιώσεις κι εσύ ξανά ανέμελο παιδί ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ή στους φίλους σου μια απόλαυση παιδικής καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από ένα milkshake.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Monkey bread – το πιο απίθανο πρωινό με το πιο απίθανο όνομα

Όλα όσα θες από ένα πλήρες και «αμαρτωλό» πρωινό σε σχήμα κέικ και με τη λέξη «ψωμί» να μη θυμίζει τίποτα απ’ όσα ξέρεις μέχρι τώρα.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
empty alt

Xmas spirit με χριστουγεννιάτικες Margaritas

Γιορτές χωρίς εορταστικά κοκτέιλ δεν γίνονται. Αφεθείτε στη λάμψη των ημερών και μπείτε σε xmas spirit με μια πολύ χριστουγεννιάτικη εκδοχή των αγαπημένων margaritas.
Back To Top