Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα. Η επιστήμη όμως παραδέχεται κάτι άλλο: τη γενικότερη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη σεξουαλική λειτουργία. Και σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζει τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίζουν κάποιες τροφές ή ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Με βάση λοιπόν έγκυρες μελέτες, ο Έκτορας Μποτρίνι αντλεί από τον πλούτο της μεσογειακής παράδοσης και μας παρουσιάζει τις «τροφές του έρωτα», συνταγές που περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για καλή όρεξη – στο τραπέζι και στο κρεβάτι. Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και αναζωογόνηση της ερωτικής ορμής.

cucina amo

Η παρακάτω λίστα παρουσιάζει τα κορυφαία αφροδισιακά και προέρχεται από το βιβλίο του Έκτορα Μποτρίνι «Cucina Amore Mio. Οι ερωτικές συνταγές μου» (εκδ. Brainfood): (πληροφορίες για το βιβλίο εδώ)

Τροφές:
-Όλα τα θαλασσινά. Ιδιαίτερα οι αντζούγιες, τα στρείδια, τα μύδια, οι γαρίδες, οι καραβίδες και ο αστακός, ο σολομός, το χαβιάρι, το αυγοτάραχο. Και ο ταπεινός… ταραμάς.

-Όλα τα χοντροαλεσμένα σιτηρά. Το μπλιγούρι, το αραβικό κουσκούς και ο ελληνικός τραχανάς. Το αναποφλοίωτο ρύζι. Το μούσλι (διάφορα δημητριακά με ξηρούς καρπούς). Το κουάκερ. Το φύτρο σιταριού. Το μαύρο και το πολύσπορο ψωμί, το κρητικό παξιμάδι, όλα τα όσπρια με έμφαση στα ρεβίθια, τα φασόλια και τις φακές.

-Το φρέσκο γάλα. Το ξινόγαλο. Το κεφίρ (είδος ξινόγαλου, που λένε ότι σ’ αυτό οφείλουν τη μακροζωία τους οι Καυκάσιοι). Το απλό, φυσικό γιαούρτι (όχι τα τυποποιημένα με γεύση φρούτων κ.λπ.). Το μανούρι. Το ανθότυρι. Η στάκα (τύπος τυριού σε κρέμα, που φτιάχνουν στην Κρήτη).

-Οι ελιές. Το ελαιόλαδο. Το σουσάμι. Ο ηλιόσπορος. Ο άψητος πασατέμπος. Όλοι οι ξηροί καρποί.

-Τα αυγά. Το συκώτι. Το άπαχο σκληρό κρέας.

-Το σκόρδο. Η σκορδαλιά (με μαύρο ψωμί ή με καρύδι και αμυγδαλόψιχα, όπως την κάνουν στη Θράκη). Το τζατζίκι.

-Το μέλι και τα προϊόντα του.

cucina amore

Ποτά:
Μαύρη σοκολάτα. Κακάο. Καφές αγνός, όχι υποκατάστατα. Γάλα με μέλι. Αμυγδαλόγαλα. Φρέσκοι φρουτοχυμοί με μέλι και γάλα (smoothies). Χυμός σταφυλιού και ροδιού. Κοκτέιλ με βάση το κόκκινο κρασί με φρούτα και μπαχαρικά (τύπου σαγκρία και ποντς).

Γλυκά:
Τα σοκολατούχα με αγνή μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 50% και πάνω. Παστέλι (σπιτικό). Καρύδια με μέλι. Γιαούρτι με καρύδια και μέλι. Αμυγδαλωτά (όχι του εμπορίου). Κρέμα με γάλα, κουάκερ, φρούτα και μέλι. Γλυκά που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στους καταλόγους μας, όπως ας πούμε το τιραμισού που περιέχει αυγά, τυρί, κακάο και καφέ. Εξ ου και το όνομα tira me su – σήκωσέ με ψηλά. Όπως μια μους σοκολάτα με καρύδια και μέλι.

Διάφορες ουσίες:
Κανέλα, μουστάρδα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, πιπερόριζα, γύρη και βασιλικός πολτός.

cucina-amore-mioa

Μια ματιά στα περιεχόμενα του βιβλίου θα σας δώσει περισσότερες ιδέες:

ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ: Διατροφή και σεξ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ: Τι, πόσο και πού
ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ: Ο σύγχρονος ερωτικός μπουφές
ΠΕΡΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ… ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ: – Σε εφτά μέρες… αναδόμηση!
– Ειδικό πρόγραμμα δίαιτας
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ & ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ: Ρολά ζαμπόν με σέλινο – Μους σελινόριζας – Παθιασμένες μπουκίτσες με σολομό – Πικάντικη «ελληνική πίτσα» με μελιτζάνα & γκούντα – Μπουκίτσες κοτόπουλο με κάρι – Τα πουγκάκια της αγάπης – Μπρουσκέτες με κοτόπουλο και αβοκάντο
– Σπαράγγια mon amour – Μελιτζάνες με μεσογειακό ταμπεραμέντο – Σουφλέ πατάτας με άρωμα Ανατολής – Ταρτάρ τόνου με βαλεριάνα – Ριζότο με φράουλες – Στα γρήγορα!
ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΡΥΖΙ: Θαλασσινό ρύζι – Σπαγγέτι με αχινούς – Χειροποίητα ραβιόλια για ερωτευμένους – Ταλιατέλες με βασιλικό – Ζυμαρικά με γεύση θάλασσας – Σούπα-πύραυλος με σπαράγγια – Πολύχρωμες πεταλούδες – Πένες με καρύδια – Λαζάνια με μορταδέλα – Ρύζι με γαρίδες και μυρωδικά

cucina-amore-miod

ΚΡΕΑΤΙΚΑ: Μεθυσμένο συκώτι με άρωμα δεντρολίβανου – «Άτακτα» φιλέτα σε σάλτσα «σκοτεινό πάθος» – Ορτύκια σοτέ με πιλάφι σε μυρωδάτη σάλτσα – Κοτόπουλο «sexy»
– Φιλέτο γαλοπούλας με πεπεροντσίνο – Το κουνέλι πίνει μπίρες – Γκουρμέ σουβλάκια
– Τυλιχτάρια με χοιρινό – Γεμιστό μοσχαράκι

ΨΑΡΙΚΑ: «Παντρεμένα» φιλετάκια σολομού – Ψάρι φέτα με βασιλικό – Λαβράκι με άγρια μανιτάρια – Πέρκα σε… στρώμα πατάτας – Σαρδέλες με μοσχάτο κρασί

ΣΑΛΑΤΕΣ: Σαλάτα με φρούτα – Σαλάτα αφροδισιακή – Σαλάτα «τούρμπο» – Σαλάτα με αβοκάντο και μανιτάρια – Σπιτικές σάλτσες
ΓΛΥΚΑ: Ερωτικές μπουκιές – Μους της Αφροδίτης – Πάστα φλόρα για ερωτευμένους
– Romantic kiss – Μήλο γεμιστό με σουσάμι – Μπανάνες siu tim tim – Πουτίγκα βερίκοκο
– Μελωμένες τηγανίτες – Τουρτίτσα σοκολάτας – Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι – Φραουλένια καρδιά – Φρουτόκρεμα για… δυναμικά μωρά – Φίνα μους τυριού με ψητό κυδώνι – Φωλιές του έρωτα από κανταΐφι με παγωτό καϊμάκι – Γλυκά φιλάκια – Τι κρύβει η σοκολάτα; – Μπισκότα με μπαχαρικά και δυνατή γεύση – Μους με καφέ και καρύδια.

empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Το αβοκάντο βοηθάει τη σιλουέτα σου!

Η συχνή κατανάλωση αβοκάντο βοηθάει να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει κάποιος υπέρβαρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που έγινε σε 30.000 ανθρώπους από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, που έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες...
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.
Back To Top