Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

0     

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

cooking

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ασθενειών που συνδέονται με το στρες έχει διπλασιαστεί, με το μαγείρεμα να βρίσκεται στο μακρύ κατάλογο των δραστηριοτήτων για τις οποίες είμαστε πολύ απασχολημένοι για να πράξουμε. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το BBC, υπάρχουν πέντε απλοί τρόποι για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία: Με την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, την κοινωνικοποίηση, τη συνεχή δράση,  την αλτρουιστική συμπεριφορά και με το να έχουμε όλες οι αισθήσεις σε διέγερση.

Όπως σημειώνεται, αντί να βλέπουμε το μαγείρεμα ως μια αναγκαία αγγαρία, θα μπορούσε να γίνει ένα αδιέξοδο για την εκπλήρωση των παραπάνω tips. Δώστε μια ευκαιρία στη μαγειρική και αναλογιστείτε: μπορεί το ανακάτεμα με τις κατσαρόλες, να μας κάνει χαρούμενους; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς. Το κάλεσμα σε φίλους και μέλη της οικογένειας για φαγητό, είναι ένας υπέροχος τρόπος για κοινωνική συναναστροφή, ακόμη και αν είναι για μια-δυο φορές την εβδομάδα. Πάντως, αν και το μαγείρεμα δεν είναι και τζόκινγκ, εντούτοις μπορεί να μας κρατήσει σε… φόρμα (και δεν εννοούμε τις φόρμες κέικ). Πράγματι, η μαγειρική και η προετοιμασία της τροφής, μπορεί και είναι ένα είδος γυμναστικής – από τα ψώνια που σηκώνουμε, στην συγκομιδή των λαχανικών μέχρι και την προετοιμασία η καύση θερμίδων και η κίνηση είναι μια πραγματικότητα.

Φυσικά και η μαγειρική, ως χόμπι ή ως καθημερινή ανάγκη για επιβίωση, απαιτεί όλες τις αισθήσεις σε εκγρήγορση -όσφρηση, γεύση, ακοή…-, αλλά και μια κάποια ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για νέες συνταγές και φρέσκες ιδέες που θα κρατούν τη φλόγα (της κουζίνας) διαρκώς αναμμένη! Στο ερώτημα αν η μαγειρική φέρνει την ευτυχία, ένα άλλο επιχείρημα είναι και τούτο: δείτε την τροφή ως δώρο που προσφέρετε στους άλλους. Όταν κάνουμε κάτι για τους άλλους μας κάνει να νιώθουμε καλά, και τα συναισθήματα της ευτυχίας συνδέονται στενά με την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική και κοινοτική ζωή.