Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται. Η ζύμη έχει μερικούς χρόνους ανάπαυσης που μπορεί να τεντωθεί περισσότερο αν χρειαστεί, επιτρέποντάς σας να ξεκινήσετε και να σταματάτε με τον δικό σας ρυθμό!

ΥΛΙΚΑ:

12 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΩΡΕΣ 0 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για την επιφάνεια

1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουτ. αλάτι

2 συσκευασίες στιγμιαίας μαγιάς

1 1/2 φλ. (3 μπαστούνια) βούτυρο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, κρύο

2/3 φλ. κρύο γάλα, συν περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες

200 γρ ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σοκολάτα, για κρουασάν σοκολάτας

1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό, για επάλειψη

kroad

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε ξανά.

Προσθέστε κρύο βούτυρο στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε το για να καλύψει καλά το μείγμα. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε το βούτυρο με το αλεύρι, φροντίζοντας να ανακατέψετε και να διατηρήσετε όλο το βούτυρο επικαλυμμένο με αλεύρι καθώς ζυμώνετε.

Προσθέστε κρύο γάλα και ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Προσθέστε περισσότερο γάλα, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, έως ότου η ζύμη μόλις που συγκρατείται όταν πιέζεται. (Είναι καλύτερα να κάνετε λάθος στην πλευρά της ζύμης να είναι πολύ στεγνή παρά πολύ υγρή.) Βάλτε τη ζύμη στον πάγκο και διπλώστε την πάνω του μερικές φορές για να την ενώσετε και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ξηρά σημεία και στη συνέχεια καλύψτε την με διαφανή μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα.

Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι και με τον πλάστη ρολάρετε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 15χ12. Με το μακρύτερο άκρο παράλληλο προς το αντίθετο άκρο, διπλώστε τη δεξιά πλευρά στη μέση και στη συνέχεια διπλώστε την αριστερή πλευρά προς τα πάνω. Η ζύμη πρέπει να διπλώνεται στα τρίτα σαν φάκελος.

kroa

Τυλίξτε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 15χ12 εκ και επαναλάβετε τις ίδιες πτυχές. Τυλίξτε ξανά σε πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε 30 λεπτά. Στη συνέχεια, κυλήστε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο 15χ12 και επαναλάβετε τις ίδιες πτυχές. Τυλίξτε σε πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε 4 ώρες και μέχρι μια νύχτα.

Αφήστε τη ζύμη να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά πριν αρχίσετε να σχηματίζετε. Πασπαλίστε  με περισσότερο αλεύρι και τυλίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 20×15 εκ. Εάν η ζύμη τεντωθεί πίσω ή δεν φαίνεται να μαζεύει εύκολα, αφήστε την να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια συνεχίστε την κύλιση. (Ίσως χρειαστεί να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας). Αφού η ζύμη φτάσει στο επιθυμητό μήκος, αφήστε την να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν την κόψετε, για να αποφύγετε τη συρρίκνωση των κρουασάν. Με το μακρύ άκρο της ζύμης σας παράλληλα προς τον μετρητή, κόψτε τη ζύμη στο μισό κατά μήκος, έτσι ώστε να έχετε 2 κομμάτια που είναι 20×7 εκ. Για παραδοσιακά κρουασάν, κόψτε σε τρίγωνα πλάτους 5 εκ. στη βάση.

Στο κέντρο της βάσης κάθε τριγώνου κόψτε μια βαθιά σχισμή 1 εκ. και χωρίστε για να δημιουργήσετε ένα υπερβολικό» V «στην τομή. (Αυτό βοηθά να δώσει το κρουασάν ένα μακρύτερο, καλύτερο σχήμα.) Τραβήξτε απαλά και τεντώστε λίγο το σημείο του τριγώνου έξω. Ξεκινώντας από τη βάση, κυλήστε χαλαρά προς την άκρη, βεβαιωθείτε ότι η άκρη καταλήγει τελείως κάτω από το κρουασάν. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το κρουασάν διατηρεί το σχήμα του και αυξάνεται ψηλά κατά το ψήσιμο.

kroab

Για κρουασάν σοκολάτας, κόψτε σε ορθογώνια πλάτους 4 ”. Τοποθετήστε λίγο σοκολάτα (ή 1 μπαστούνι) περίπου 1″ πάνω από το κάτω μέρος του ορθογωνίου και στη συνέχεια διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη σοκολάτα μία φορά. Τοποθετήστε περισσότερη σοκολάτα στην πτυχή και, στη συνέχεια, συνεχίστε το ρολό κρουασάν έως ότου φαίνεται να είναι από κάτω.

Τοποθετήστε κρουασάν σε δύο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό σημείο για 3 έως 4 ώρες. Τα κρουασάν μπορεί να μην έχουν διπλό μέγεθος, αλλά θα φαίνονται πρησμένα. Η ζύμη πρέπει να αναδύεται αργά όταν σπρώχνεται με το δάχτυλο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Αλείψτε τις κορυφές των κρουασάν με το μείγμα αυγού και ψήστε για 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα στους 175° και περιστρέψτε τα φύλλα ψησίματος. Συνεχίστε το ψήσιμο 14 έως 17 ακόμη λεπτά, ή έως ότου τα κρουασάν έχουν χρυσίσει και αυξηθεί σε όγκο.

Αφήστε να κρυώσει 10 λεπτά πριν τα εξαφανίσετε.

Για περισσότερες ιδέες ρίξτε μια ματιά κι εδώ

Κρουασανάκια γεμιστά με μελιτζάνα – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Τζιγκόνιερ

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος να ετοιμάσεις ένα υγιεινό πρωινό

Κάθε τόσο βάζεις στόχο να πίνεις για πρωινό ένα πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό σμούθι, αλλά καταλήγεις να ξυπνάς τελευταία στιγμή και να τρέχεις στο γραφείο μόνο με έναν καφέ και ένα κουλουράκι; Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις από πριν τα σμούθι όχι μόνο της επόμενης μέρας, αλλά ολόκληρης […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
Back To Top