Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται. Η ζύμη έχει μερικούς χρόνους ανάπαυσης που μπορεί να τεντωθεί περισσότερο αν χρειαστεί, επιτρέποντάς σας να ξεκινήσετε και να σταματάτε με τον δικό σας ρυθμό!

ΥΛΙΚΑ:

12 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

10 ΩΡΕΣ 0 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για την επιφάνεια

1/3 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κουτ. αλάτι

2 συσκευασίες στιγμιαίας μαγιάς

1 1/2 φλ. (3 μπαστούνια) βούτυρο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, κρύο

2/3 φλ. κρύο γάλα, συν περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες

200 γρ ψιλοκομμένη σοκολάτα ή σοκολάτα, για κρουασάν σοκολάτας

1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό, για επάλειψη

kroad

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε τη μαγιά και ανακατέψτε ξανά.

Προσθέστε κρύο βούτυρο στα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε το για να καλύψει καλά το μείγμα. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να πλάσετε το βούτυρο με το αλεύρι, φροντίζοντας να ανακατέψετε και να διατηρήσετε όλο το βούτυρο επικαλυμμένο με αλεύρι καθώς ζυμώνετε.

Προσθέστε κρύο γάλα και ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Προσθέστε περισσότερο γάλα, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, έως ότου η ζύμη μόλις που συγκρατείται όταν πιέζεται. (Είναι καλύτερα να κάνετε λάθος στην πλευρά της ζύμης να είναι πολύ στεγνή παρά πολύ υγρή.) Βάλτε τη ζύμη στον πάγκο και διπλώστε την πάνω του μερικές φορές για να την ενώσετε και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ξηρά σημεία και στη συνέχεια καλύψτε την με διαφανή μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα.

Πασπαλίστε τη ζύμη με αλεύρι και με τον πλάστη ρολάρετε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 15χ12. Με το μακρύτερο άκρο παράλληλο προς το αντίθετο άκρο, διπλώστε τη δεξιά πλευρά στη μέση και στη συνέχεια διπλώστε την αριστερή πλευρά προς τα πάνω. Η ζύμη πρέπει να διπλώνεται στα τρίτα σαν φάκελος.

kroa

Τυλίξτε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 15χ12 εκ και επαναλάβετε τις ίδιες πτυχές. Τυλίξτε ξανά σε πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε 30 λεπτά. Στη συνέχεια, κυλήστε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο 15χ12 και επαναλάβετε τις ίδιες πτυχές. Τυλίξτε σε πλαστικό περιτύλιγμα και ψύξτε 4 ώρες και μέχρι μια νύχτα.

Αφήστε τη ζύμη να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά πριν αρχίσετε να σχηματίζετε. Πασπαλίστε  με περισσότερο αλεύρι και τυλίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο 20×15 εκ. Εάν η ζύμη τεντωθεί πίσω ή δεν φαίνεται να μαζεύει εύκολα, αφήστε την να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά και στη συνέχεια συνεχίστε την κύλιση. (Ίσως χρειαστεί να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί μερικές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας). Αφού η ζύμη φτάσει στο επιθυμητό μήκος, αφήστε την να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν την κόψετε, για να αποφύγετε τη συρρίκνωση των κρουασάν. Με το μακρύ άκρο της ζύμης σας παράλληλα προς τον μετρητή, κόψτε τη ζύμη στο μισό κατά μήκος, έτσι ώστε να έχετε 2 κομμάτια που είναι 20×7 εκ. Για παραδοσιακά κρουασάν, κόψτε σε τρίγωνα πλάτους 5 εκ. στη βάση.

Στο κέντρο της βάσης κάθε τριγώνου κόψτε μια βαθιά σχισμή 1 εκ. και χωρίστε για να δημιουργήσετε ένα υπερβολικό» V «στην τομή. (Αυτό βοηθά να δώσει το κρουασάν ένα μακρύτερο, καλύτερο σχήμα.) Τραβήξτε απαλά και τεντώστε λίγο το σημείο του τριγώνου έξω. Ξεκινώντας από τη βάση, κυλήστε χαλαρά προς την άκρη, βεβαιωθείτε ότι η άκρη καταλήγει τελείως κάτω από το κρουασάν. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το κρουασάν διατηρεί το σχήμα του και αυξάνεται ψηλά κατά το ψήσιμο.

kroab

Για κρουασάν σοκολάτας, κόψτε σε ορθογώνια πλάτους 4 ”. Τοποθετήστε λίγο σοκολάτα (ή 1 μπαστούνι) περίπου 1″ πάνω από το κάτω μέρος του ορθογωνίου και στη συνέχεια διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη σοκολάτα μία φορά. Τοποθετήστε περισσότερη σοκολάτα στην πτυχή και, στη συνέχεια, συνεχίστε το ρολό κρουασάν έως ότου φαίνεται να είναι από κάτω.

Τοποθετήστε κρουασάν σε δύο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ζεστό σημείο για 3 έως 4 ώρες. Τα κρουασάν μπορεί να μην έχουν διπλό μέγεθος, αλλά θα φαίνονται πρησμένα. Η ζύμη πρέπει να αναδύεται αργά όταν σπρώχνεται με το δάχτυλο.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Αλείψτε τις κορυφές των κρουασάν με το μείγμα αυγού και ψήστε για 8 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα στους 175° και περιστρέψτε τα φύλλα ψησίματος. Συνεχίστε το ψήσιμο 14 έως 17 ακόμη λεπτά, ή έως ότου τα κρουασάν έχουν χρυσίσει και αυξηθεί σε όγκο.

Αφήστε να κρυώσει 10 λεπτά πριν τα εξαφανίσετε.

Για περισσότερες ιδέες ρίξτε μια ματιά κι εδώ

Κρουασανάκια γεμιστά με μελιτζάνα – Έκτορας Μποτρίνι (botrini.gr)

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top