Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό. Ως βασικό στοιχείο στη λίστα των καταπληκτικών κοκτέιλ εκεί έξω, το Gin and tonic ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη αίσθηση της σόδας, την αψιά γεύση του τζιν και την οξύτητα του λάιμ – συνδυασμός που το κάνει εύγευστο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είτε το παραγγείλεις σε ένα μπαρ είτε το ετοιμάσεις στο σπίτι, το Gin and tonic έχει σήμερα την τιμητική του και σου αξίζει να το απολαύσεις.

 

Η Ιστορία της Διεθνούς Ημέρας Gin and tonic

Η ιδέα του κοκτέιλ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 1700. Η ελονοσία μάστιζε την Ινδία και ήταν σημαντικό πρόβλημα. Για τη θεραπεία της ελονοσίας, ο George Cleghorn, ένας σκωτσέζος γιατρός, ανακάλυψε ότι η κινίνη, ένα συστατικό γεύσης του tonic water, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν άρεσε σε πολλούς η γεύση.

Έτσι, Βρετανοί αξιωματικοί στην Ινδία άρχισαν να προσθέτουν νερό, ζάχαρη, lime και τζιν στο τονωτικό νερό, και έτσι γεννήθηκε το Gin and tonic. Αν και το tonic water δεν χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακή επεξεργασία, περιέχει λιγότερη κινίνη και είναι πιο γλυκό. Όσο για το άλλο συστατικό του κοκτέιλ, το τζιν παρασκευάζεται ρητά με μούρα αρκεύθου και πωλήθηκε τον 17ο αιώνα στην Ολλανδία ως θεραπεία για ιατρικά προβλήματα όπως ουρική αρθρίτιδα, χολόλιθοι και προβλήματα στο στομάχι.

Στη συνέχεια, το Gin and tonic έγιναν ένα δημοφιλές βρετανικό ποτό, ένα που και θα διείσδυε ακόμη και τη λαϊκή κουλτούρα. Μία από τις πιο διάσημες αναφορές για αυτό το ποτό ήταν στην ταινία Dr. No από τη σειρά James Bond.

Η 19η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2011 για να γιορτάσει την ιστορία αυτού του ποτού.

Gin and tonic

Κινηματογραφικά Gin n Tonic

«Από όλες τις τζιν αρθρώσεις σε όλες τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκείνη μπαίνει μέσα μου». Μια γνωστή ατάκα στην ιστορία των ταινιών που είπε ο Humphrey Bogart στην «Καζαμπλάνκα». Ενώ ο χαρακτήρας του Bogey, Rick, πίνει bourbon, το gin-and-champagne French 75 είναι το κοκτέιλ που προτιμάει η πρώην του, Yvonne.

Τέτοια είναι η δύναμη της φήμης του Τζέιμς Μποντ που, το 2015, το The Independent ανέφερε ότι από τότε που ο Ντάνιελ Κρεγκ άλλαξε στη μεγάλη οθόνη το παραδοσιακό ποτό της επιλογής του πιο διάσημου κατάσκοπου στον κόσμο σε Vesper Martini, οι πωλήσεις τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά. Σύμπτωση; Ίσως, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η νέα προτίμηση του κ. Bond ενέπνευσε πολλούς bartender να το απογειώσουν.

gin and tonic a

Για πρώτη φορά στο ομώνυμα μυθιστόρημα του 1953, το Vesper Martini ζητείται απλώς από τον Bond με μια παραλλαγή: «Τρία σφηνάκια Gordon’s, ένα βότκα, μισό Kina Lille. Ανακινήστε καλά μέχρι να παγώσει, στη συνέχεια προσθέστε μια μεγάλη λεπτή φέτα φλούδας λεμονιού. Το έπιασες;» Το έπιασα!

Στον Υπέροχο Γκάτσμπι δεν χορταίνεις τις αναφορές στα ποτά… Εδώ, εστιάζουμε στο Gin Rickey – έναν ευχάριστα απλό συνδυασμό λάιμ, τζιν και σόδα – που είναι ένα από τα δύο κοκτέιλ που αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο, όπου αυτά τα δροσιστικά ποτά καταναλώνονται «σε μακριές, άπληστες γουλιές».

tenor (2)

Κλείνοντας το σινεφίλ αφιέρωμα του Gin and tonic – η συνταγή για το Austin Film Society

AFS Gin & Tonic

2 δόσεις ξηρό τζιν

1/4 δόση Lillet Rose

1/2 δόση χυμός ασβέστη

4 δόσεις Tonic

μούρα αρκεύθου για γαρνιτούρα

Συνδυάζεις το τζιν, το Lillet και τον χυμό λάιμ σε ένα αναδευτήρα γεμάτο με πάγο. Ανακατεύεις για να συνδυαστεί και να παγώσει και μετά στραγγίζεις σε ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Συμπληρώνεις με tonic water, γαρνίρεις με λάιμ και μούρα αρκεύθου.

 

 

empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Μενού για… Όσκαρ: Τι θα απολαύσουν οι σταρ μετά την απονομή

And the Oscar goes to… Εντάξει τους νικητές θα τους μάθουμε οσονούπω- η 89η απονομή είναι κοντά, αλλά το ψητό είναι αλλού.
empty alt

Κι όμως, μπορείς να καταναλώσεις και τα φύλλα κουνουπιδιού

Αν μέχρι τώρα πετούσες στα σκουπίδια τα φύλλα του κουνουπιδιού, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Γιατί όχι μόνο είναι βρώσιμα, αλλά επιπλέον μπορείς να τα απολαύσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να τα προσθέσεις σε έναν πουρέ λαχανικών, σε μια σαλάτα, να τα χρησιμοποιήσεις σε ένα στιρ-φράι με...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Οίνος ευφραίνει καρδίαν… ζεστός ακόμα περισσότερο!

  Ο χειμώνας πλησιάζει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι συνθήκες άγχους και πίεσης λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας σε φέρνουν στα όριά σου και το μόνο που θες είναι μια στιγμή ανάπαυλας και ηρεμίας.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
Back To Top