Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό. Ως βασικό στοιχείο στη λίστα των καταπληκτικών κοκτέιλ εκεί έξω, το Gin and tonic ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη αίσθηση της σόδας, την αψιά γεύση του τζιν και την οξύτητα του λάιμ – συνδυασμός που το κάνει εύγευστο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είτε το παραγγείλεις σε ένα μπαρ είτε το ετοιμάσεις στο σπίτι, το Gin and tonic έχει σήμερα την τιμητική του και σου αξίζει να το απολαύσεις.

 

Η Ιστορία της Διεθνούς Ημέρας Gin and tonic

Η ιδέα του κοκτέιλ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 1700. Η ελονοσία μάστιζε την Ινδία και ήταν σημαντικό πρόβλημα. Για τη θεραπεία της ελονοσίας, ο George Cleghorn, ένας σκωτσέζος γιατρός, ανακάλυψε ότι η κινίνη, ένα συστατικό γεύσης του tonic water, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν άρεσε σε πολλούς η γεύση.

Έτσι, Βρετανοί αξιωματικοί στην Ινδία άρχισαν να προσθέτουν νερό, ζάχαρη, lime και τζιν στο τονωτικό νερό, και έτσι γεννήθηκε το Gin and tonic. Αν και το tonic water δεν χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακή επεξεργασία, περιέχει λιγότερη κινίνη και είναι πιο γλυκό. Όσο για το άλλο συστατικό του κοκτέιλ, το τζιν παρασκευάζεται ρητά με μούρα αρκεύθου και πωλήθηκε τον 17ο αιώνα στην Ολλανδία ως θεραπεία για ιατρικά προβλήματα όπως ουρική αρθρίτιδα, χολόλιθοι και προβλήματα στο στομάχι.

Στη συνέχεια, το Gin and tonic έγιναν ένα δημοφιλές βρετανικό ποτό, ένα που και θα διείσδυε ακόμη και τη λαϊκή κουλτούρα. Μία από τις πιο διάσημες αναφορές για αυτό το ποτό ήταν στην ταινία Dr. No από τη σειρά James Bond.

Η 19η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2011 για να γιορτάσει την ιστορία αυτού του ποτού.

Gin and tonic

Κινηματογραφικά Gin n Tonic

«Από όλες τις τζιν αρθρώσεις σε όλες τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκείνη μπαίνει μέσα μου». Μια γνωστή ατάκα στην ιστορία των ταινιών που είπε ο Humphrey Bogart στην «Καζαμπλάνκα». Ενώ ο χαρακτήρας του Bogey, Rick, πίνει bourbon, το gin-and-champagne French 75 είναι το κοκτέιλ που προτιμάει η πρώην του, Yvonne.

Τέτοια είναι η δύναμη της φήμης του Τζέιμς Μποντ που, το 2015, το The Independent ανέφερε ότι από τότε που ο Ντάνιελ Κρεγκ άλλαξε στη μεγάλη οθόνη το παραδοσιακό ποτό της επιλογής του πιο διάσημου κατάσκοπου στον κόσμο σε Vesper Martini, οι πωλήσεις τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά. Σύμπτωση; Ίσως, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η νέα προτίμηση του κ. Bond ενέπνευσε πολλούς bartender να το απογειώσουν.

gin and tonic a

Για πρώτη φορά στο ομώνυμα μυθιστόρημα του 1953, το Vesper Martini ζητείται απλώς από τον Bond με μια παραλλαγή: «Τρία σφηνάκια Gordon’s, ένα βότκα, μισό Kina Lille. Ανακινήστε καλά μέχρι να παγώσει, στη συνέχεια προσθέστε μια μεγάλη λεπτή φέτα φλούδας λεμονιού. Το έπιασες;» Το έπιασα!

Στον Υπέροχο Γκάτσμπι δεν χορταίνεις τις αναφορές στα ποτά… Εδώ, εστιάζουμε στο Gin Rickey – έναν ευχάριστα απλό συνδυασμό λάιμ, τζιν και σόδα – που είναι ένα από τα δύο κοκτέιλ που αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο, όπου αυτά τα δροσιστικά ποτά καταναλώνονται «σε μακριές, άπληστες γουλιές».

tenor (2)

Κλείνοντας το σινεφίλ αφιέρωμα του Gin and tonic – η συνταγή για το Austin Film Society

AFS Gin & Tonic

2 δόσεις ξηρό τζιν

1/4 δόση Lillet Rose

1/2 δόση χυμός ασβέστη

4 δόσεις Tonic

μούρα αρκεύθου για γαρνιτούρα

Συνδυάζεις το τζιν, το Lillet και τον χυμό λάιμ σε ένα αναδευτήρα γεμάτο με πάγο. Ανακατεύεις για να συνδυαστεί και να παγώσει και μετά στραγγίζεις σε ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Συμπληρώνεις με tonic water, γαρνίρεις με λάιμ και μούρα αρκεύθου.

 

 

empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

Πώς θα μας βοηθήσει το πιστολάκι μαλλιών να πετύχουμε τραγανή πέτσα κοτόπουλου;

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από την τραγανή πέτσα του κοτόπουλου που έχει ψηθεί στο φούρνο και μια δημοσιογράφος γεύσης, η Helen Rosner, υποστηρίζει στο New Yorker ότι γνωρίζει το μυστικό για να την πετύχουμε.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Ζεστή ευτυχία… με γεύση σοκολάτα

Τώρα που το κρύο έπιασε για τα καλά, μία κούπα ζεστό γάλα, κακάο και νόστιμους συνδυασμούς θα ανεβάσει τη θερμοκρασία.
empty alt

Γόνδολες κολοκυθιού με γαρίδες

Όταν έχεις λαχτάρα για ζυμαρικά, αλλά θες να γλιτώσεις μερικές θερμίδες, να αποφύγεις μερικούς υδατάνθρακες και να έχεις μια πιο υγιεινή απόλαυση αυτές οι γόνδολες κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή.
empty alt

Κοκκινιστοί ψητοί λαχανοντολμάδες… πειραγμένοι

Αν και οι παραδοσιακές συνταγές με γεμιστό λάχανο γίνονται με κρέας, εδώ τα λαχανόφυλλα γεμίζονται με συνδυασμό ρυζιού, μανιταριών, κρεμμυδιών, σκόρδου και βοτάνων για μια υγιεινή χορτοφαγική συνταγή λαχανοντολμάδων, που ψήνονται απαλά σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]
Back To Top