Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο. Με καταβολές από την αμερικάνικη ζαχαροπλαστική είναι ένα εύκολο γλυκό που τα παιδιά λατρεύουν αλλά κι οι συνάδελφοί σου θα εκτιμήσουν στο γραφείο ως συνοδευτικό για τον καφέ τους ή κι εσύ για τις ώρες που θα έχεις επιθυμία για something sweet.

 

Τι κάνει ξεχωριστή αυτή τη συνταγή

Αρχικά, επειδή προτιμάμε την κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά (μην σκεφτείς καν την επιλογή σε χαμηλά λιπαρά – ή αλλιώς sour cream full fat) αντί για γάλα, το οποίο βρίσκουμε ότι δίνει στο ψωμί μπανάνας μια λεπτή αίσθηση γεύσης και πιο πλούσια υφή.

Αντί να προσθέτουμε δύο αυγά (παραδοσιακά στα περισσότερα ψωμιά μπανάνας), χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αυγό συν έναν κρόκο αυγού, το οποίο βοηθά να κάνουμε το ψωμί μπανάνας επιπλέον υγρό.

 

Πόσες μπανάνες χρειάζομαι για ψωμί μπανάνας;

Συνήθως 3, εκτός εάν οι μπανάνες είναι εξαιρετικά μικρές, οπότε συνιστούμε 4.

 

Υπάρχει κάποιο τέχνασμα για την πολτοποίηση των μπανανών;

Η χρήση ενός πιρουνιού λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά, ειδικά αν οι μπανάνες είναι ώριμες. Όμως, εάν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα για εξαιρετικά ομαλή υφή, τρίψε τις μπανάνες σε έναν αναμείκτη ή ένα μίξερ χειρός.

 

Οι μπανάνες μου δεν είναι εντελώς ώριμες – πώς μπορώ να τις ωριμάσω γρηγορότερα;

Τοποθέτησέ τες σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο για να επιταχύνεις την ωρίμανση.

bananabread

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κατεψυγμένες μπανάνες;

Σίγουρα! Απλώς βεβαιώσου ότι όταν τις βάζεις στην κατάψυξη, τις βάζεις σε μια αεροστεγή σακούλα και ότι τις έχεις κόψει σε κομμάτια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχουν αποψυχθεί πλήρως πριν το ψήσιμο.

 

Τι συνδυασμούς μπορώ να προσθέσω σε αυτήν τη συνταγή;

Υπήρξε πολλή συζήτηση για το τι αποτελεί το κλασικό μείγμα. Εμείς καταλήξαμε σε έναν συνδυασμό από καρύδια και τσιπ σοκολάτας. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις την τραγανότητα των καβουρδισμένων καρυδιών και τη γλυκύτητα της σοκολάτας. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, μπορείς να παραλείψεις εντελώς το ένα και να διπλασιάσεις το άλλο. Εναλλακτικά, μπορείς να παραλείψεις και τα δύο για να απολαύσεις απερίσπαστα τη γεύση μπανάνας. Επιπλέον μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη, σουσάμι, πεκάν, αμύγδαλα σε φέτες ή αποξηραμένα φρούτα στο μείγμα της ζύμης. Στόχος το mix μείγμα να μην ξεπεράσει το 1 φλιτζάνι συνολικά.

 

Για πόσο μπορεί να διατηρηθεί το ψωμί μπανάνας;

Τυλιγμένο σφιχτά σε φύλλο αλουμινίου ή διαφανή μεμβράνη, το ψωμί μπανάνας θα διαρκέσει έως και 5 ημέρες. Μπορείτε επίσης να παγώσετε το ψωμί μπανάνας και να διαρκέσει έως και 3 μήνες στον καταψύκτη.

bananab

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 25 ΛΕΠΤΑ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μαγειρική σόδα

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο

1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό συν 1 κρόκο αυγού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος (ή sour cream)

1 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3 ώριμες μπανάνες, πουρέ

1/2 φλ. ημι-γλυκά τσιπ σοκολάτας

1/2 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια, καβουρδισμένα

bananabrea

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμα μακρόστενη για κέικ αλλά και όποιο ταψί ή φόρμα θες, ανάλογα με το σχήμα που θες να δώσεις – αρκεί να το έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει καλά ή να έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύεις λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη, κρόκο αυγού και αυγού, κρέμα γάλακτος και βανίλια. Προσθέτεις πουρέ μπανάνας και ανακατεύεις μέχρι να συνδυαστούν. Προσθέτεις σταδιακά τα στέρεα συστατικά με τα υγρά συστατικά μέχρι να συνδυαστούν.

Στο τέλος συμπληρώνεις με τα τσιπ σοκολάτας και τα καρύδια και μεταφέρεις το μείγμα στο ταψί ή τη φόρμα.

Ψήνεις μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή, περίπου 1 ώρα. Το αφήνεις να κρυώσει 10 λεπτά κι όταν βλέπεις ότι ξεκολλά από τα τοιχώματα της φόρμας το γυρίζεις για να βγει ολόκληρο.

 

 

empty alt

Λίγο κρασί, λίγα φρούτα πολύ σεξ

Μια διατροφή λύση μπορεί ν αντιμετωπίσει την στυτική λειτουργία και μάλιστα εκείνη που δεν αποκλείει το αλκοόλ.
empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

Τα 12 αιώνια προβλήματα στην κουζίνα σου και οι λύσεις τους

Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]
empty alt

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Ένα εξωτικό θαλασσινό πιάτο που θα σας χορτάσει με υγιεινό τρόπο

Μπορεί η ζέστη να μη σας δελεάζει ώστε να ανάψετε κάρβουνα, αλλά θα θελήσετε να ευχαριστήσετε τη σχάρα για αυτό το λαχταριστό πιάτο με θαλασσινή αύρα! Το ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο συμπληρώνει τέλεια τις γλυκές και πικάντικες γαρίδες μπάρμπεκιου σε αυτό το εξωτικό πιάτο, ενώ οι πιπεριές jalapeño […]
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
Back To Top