Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής. Οι πατάτες δεν τρώγονται μόνο τηγανητές για να είναι απολαυστικές. Υπάρχουν πολλές πιο υγιεινές εκδοχές της κι ευτυχώς είναι εξίσου δελεαστικές. Όσο μάλιστα ο καιρός κρυώνει οι πιο ζεστές, πιο κρεμώδεις και πιο «αμαρτωλές» συνταγές, κάνουν τις πατάτες αδιαμφισβήτητο φαβορί και της χειμωνιάτικης κουζίνας.

Στην παρακάτω συνταγή, οι πατάτες μαγειρεύονται ξεχωριστά για λίγο αρχικά μέχρι να φτάσουν στο σημείο να τρυπιούνται από ένα πιρούνι. Αυτό σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις μερικές από τις πατάτες για αργότερα που θα προστεθούν στο τέλος και να μην γίνουν εξαρχής πουρές με την υπόλοιπη σούπα, καθώς και να αφήσετε τις πατάτες να βράσουν στο μείγμα της κρέμας. Στο τέλος απολαμβάνεις ωραίες αναπάντεχες μπουκιές από κρεμώδεις πατάτες στη σούπα σου. Η σούπα είναι εξαιρετική, και μπορείς να τη συνοδεύεις με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί ή ως συνοδευτικό του τέλειου ψητού κοτόπουλου σου.

ΥΛΙΚΑ

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 15 ΛΕΠΤΑ

pots

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κιλά πατάτες, μεσαίου μεγέθους, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους

2 μίσχοι σέλινο, σε κύβους

1 μικρό καρότο, ξεφλουδισμένο και σε κύβους

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. γάλα

1 φλ. κρέμα γάλακτος

3 φλ. ζωμός κοτόπουλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμός λαχανικών

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1/4 κουτ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού

potsoup

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτεις τις πατάτες και καλύπτεις με νερό. Βράζεις τις πατάτες μέχρι να μαλακώνουν στο πιρούνι με λίγη αντίσταση, περίπου 5 λεπτά. Σουρώνεις.

Σε ένα άλλο δοχείο σε μέτρια φωτιά, θερμαίνεις το λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο και στη συνέχεια καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτεις σκόρδο, ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού και μαγειρεύεις μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό περισσότερο.

Πασπαλίζεις το αλεύρι πάνω από τα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Αδειάζεις αργά το γάλα και την κρέμα και ανακατεύεις μέχρι να μην υπάρχουν κομμάτια αλευριού. Προσθέτεις το ζωμό και περίπου τις μισές πατάτες. Συμπληρώνεις ανάλογα με τη γεύση σου με αλάτι και πιπέρι. Άφησε τα να βράσουν, στη συνέχεια μείωσε τη θερμότητα και άφησε να σιγοβράσουν έως ότου οι πατάτες να είναι πολύ μαλακές και να λιώνουν όταν τρυπηθούν με ένα πιρούνι, περίπου 10 λεπτά. Σβήσε τη φωτιά και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ βύθισης ανάμειξε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.

Βάζεις ξανά την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις τις υπόλοιπες πατάτες. Βράζεις, μετά ελαττώνεις τη θερμότητα και σιγοβράζεις, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, άλλα 5 λεπτά.

Γαρνίρεις με ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό και συνοδεύεις με φρυγανισμένο ψωμί ή χειροποίητα ψημένα κρουτόν. Αν λατρεύεις το τυρί μπορείς να τρίψεις πάνω από το μπολ σου λίγη παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί κίτρινο της αρεσκείας σου. Για πιο spicy αποτέλεσμα πασπαλίζεις με φρσκοτριμμένο πιπέρι (κόκκινο ή μαύρο ή mix) ή κόκκους τσίλι.

 

 

empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Ποια είναι η ιστορία του φιλοδωρήματος;

Το πουρμπουάρ μετά το τέλος ενός γεύματος, είναι μια συνήθεια που πολλοί σε όλο την ακολουθούν πιστά για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή τους για την εξυπηρέτηση που έλαβαν.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του

Back To Top