Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή τους).

Τι μπορείς να κάνεις όμως αν σου περισσέψει μισό μήλο π.χ. από τη φρουτόκρεμα του μωρού σου ή να ετοιμάζεσαι να σερβίρεις φέτες μήλου ως επιδόρπιο στους καλεσμένους σου; Ας δούμε καταρχήν τι προκαλεί τον αποχρωματισμό της σάρκας του φρούτου.

Όπως εξηγεί ο Harold McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην αντίδραση ενός ενζύμου του μήλου στο οξυγόνο. Για να το εμποδίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο όξινο συστατικό, που θα επιβραδύνει την παραπάνω διαδικασία, καθυστερώντας το μαύρισμα του φρούτου.

1. Ρίξε χυμό λεμονιού. «Η πιο απλή μέθοδος για να εμποδίσουμε το μαύρισμα είναι να περιχύσουμε τη σάρκα με χυμό λεμονιού», γράφει ο McGee, για να προσθέσει ότι «τα ένοχα για το μαύρισμα ένζυμα ενεργούν πολύ αργά σε όξινες συνθήκες». Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής; Το μήλο θα γίνει πιο ξινό!

2. Χρησιμοποίησε μέλι και νερό. Αν αναζητάς έναν ελαφρώς πιο γλυκό τρόπο, δοκίμασε να βυθίσεις τις φέτες μήλου σε ένα μείγμα από μέλι και νερό. Σύμφωνα με το Cook’s Illustrated, αρκούν δύο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι νερό ώστε η φρεσκάδα του φρούτου να διατηρηθεί για περίπου 24 ώρες. Κι αυτό χάρη σε μια ουσία του μελιού που επίσης εμποδίζει τη δράση των ένοχων ενζύμων.

3. Επιστράτευσε χυμό ανανά. Είναι ένας ακόμα γλυκός τρόπος να προστατεύσεις τη «νεανική» όψη του μήλου. Ρίξε μία κουταλιά της σούπας χυμό ανανά σε ένα φλιτζάνι νερό και βύθισε τις φέτες του μήλου στο μείγμα για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείς να τις διατηρήσεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

4. Φτιάξε σάλτσα μήλου. Αντί να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τις φέτες του μήλου που θα περισσέψουν, χρησιμοποίησέ τις σε μια σπιτική applesauce με την οποία μπορείς να συνοδεύσεις τηγανίτες, βάφλες και άλλα γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Έτσι, τίποτα δεν θα πάει χαμένο!

empty alt

Μήλο: ο πολύτιμος σύμμαχος της υγείας

Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.
empty alt

Κίνδυνος σακχάρου από τις τηγανιτές πατάτες

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.
empty alt

Ζυμαρικά με κιμά στον φούρνο… αλλιώς

Μια κλασική comfort food συνταγή για κάθε μέρα
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.
Back To Top