Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Χάρβαρντ, οι εθελοντές των ερευνών τους που έτρωγαν τα περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα.Είχαν επίσης 18% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια και 12% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

«Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σαν δρ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ.«Εν τούτοις, δεν είχαν γίνει έως σήμερα μεγάλες μεταναλύσεις (συνδυασμένες αναλύσεις) για την κατανάλωση αυτή και την ολική θνησιμότητα».Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 14 μακροχρόνιων επιδημιολογικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 786.076 εθελοντές, οι 97.867 εκ των οποίων είχαν πεθάνει έως την ολοκλήρωσή τους. Από αυτούς, σχεδόν 24.000 είχαν πεθάνει από στεφανιαία νόσο και περισσότεροι από 37.000 από καρκίνο.Δέκα από τις μελέτες είχαν διεξαχθεί στις ΗΠΑ, τρεις σε σκανδιναβικές χώρες και μία στη Βρετανία, ενώ σε όλες είχε εξεταστεί η κατανάλωση δημητριακών σε συνάρτηση με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.Στους εθελοντές που έτρωγαν κάθε μέρα πάνω από 1 μερίδα δημητριακά ολικής αλέσεως, η νέα μελέτη συσχέτισε την κατανάλωση κάθε πρόσθετης μερίδας των 16 γραμμαρίων με μείωση κατά 9% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 5% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο.Η μερίδα αυτή αντιστοιχεί σε μισό φλιτζάνι βρασμένο καφέ ρύζι, βρασμένο πλιγούρι βρώμης ή βρασμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ή σε μία λεπτή φέτα100% ψωμί ολικής αλέσεως.Τα νέα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι υπάρχει όφελος στην επιβίωση», συνέχισε. «Ασφαλώς όλοι θα πεθάνουν μία μέρα, αλλά όσοι τρώνε πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα. Δυστυχώς, όμως, ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα επεξεργασμένα, λευκά δημητριακά και αυτό κοστίζει ζωές».

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) συνιστά να είναι ολικής αλέσεως τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά (για πρωινό, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) που καταναλώνουμε καθημερινά.

 

empty alt

5 κανόνες για να βρεις το ποτό σου

Ακόμα και αν σου αρέσει να δοκιμάζεις διαφορετικά κοκτέιλ σε κάθε έξοδό σου, είναι χρήσιμο να βρεις το ποτό σου: εκείνο που θα γίνει κάτι σαν αξεσουάρ σου και βασικό μέσο για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου χωρίς όμως την επόμενη μέρα να ξυπνήσεις με […]
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

3 tips για να μην χάνεις ποτέ το πρωινό σου

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, φεύγεις τρέχοντας για το γραφείο, βάζεις καφέ και πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά.
empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.
empty alt

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Ελαφριά, θρεπτικά, και με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι, θα δώσεις γεύση στην Καθαρά Δευτέρα αλλά θα γίνουν και μια εξαιρετική πρόταση ακόμα και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Back To Top