Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις αλάτι.

Σύμφωνοι, το αλάτι δίνει γεύση στα πάντα. Αλλά στην περίπτωση της ντομάτας –ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν ωριμάσει αρκετά– έχει μαγικές ιδιότητες, καθώς την αφυδατώνει.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις, λοιπόν; Κόβεις τις ντομάτες σε φέτες, τις απλώνεις σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζεις με γενναιόδωρες ποσότητες αλατιού. 15-20 λεπτά αργότερα, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας τους – επομένως, στο μαγείρεμα θα απελευθερώσουν λιγότερο νερό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύεις να τις χρησιμοποιήσεις σε ένα φαγητό με ζύμη, όπως μια πίτσα ή μια πίτα. Μια ντομάτα που δεν έχει αλατιστεί απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες νερού κάνοντας τη ζύμη να μουλιάσει – και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις.

Επιπλέον, το αλάτι δίνει στην ντομάτα πιο έντονη γεύση, αφού με την απομάκρυνση της υγρασίας τής χαρίζει πιο πυκνή σύσταση και πιο σκληρή υφή, σαν αυτές που έχουν οι τέλεια ωριμασμένες ντομάτες.

Και ένα τελευταίο tip: Μην πετάξεις το νερό της ντομάτας. Μπορείς άνετα να το προσθέσεις σε έναν ντοματοχυμό ή σε ένα κοκτέιλ Bloody Mary.

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

Αυγά Benedict στον φούρνο

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]
empty alt

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
Back To Top