Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.


Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί. Οι Γάλλοι επιστήμονες το γνωρίζουν καλύτερα από όλους και κατάφεραν μάλιστα να το αποδείξουν σε μία έρευνα η οποία απαίτησε πολλές ώρες φαγητού και ποτού.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο γαλλικό Κέντρο Επιστημών Γεύσης & Διατροφής (CSGA), στην πόλη Ντιζόν της Γαλλίας, βασίσθηκε στην αξιολόγηση τεσσάρων κρασιών (Pacherenc, Sancerre, Bourgogne και Madiran) και τεσσάρων τυριών (Epoisses, Comté, Roquefort και Crottin de Chavignol).

Πριν και μετά την κατανάλωση ενός μικρού τεμαχίου τυριού, οι 31 συμμετέχοντες έπιναν μια γουλιά κρασί και διάλεγαν μία περιγραφή από έναν κατάλογο με πιθανές γεύσεις για να χαρακτηρίσουν τη γεύση του. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών.

Οι απαντήσεις των εθελοντών έδειξαν ότι το τυρί επηρέαζε την περιγραφή όλων των κρασιών, βελτιώνοντας τη γεύση τους. Κανένα τυρί δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of Food Science».

Στα δύο κόκκινα κρασιά της μελέτης (το Bourgogne και το Madiran) τα τυριά ενίσχυσαν το άρωμα των κόκκινων φρούτων και μείωσαν τη διάρκεια της στυφάδας, αυτού του αισθήματος ξηρότητας στο στόμα που προκαλούν οι ταννίνες του κρασιού. Στο γλυκό λευκό Pacherenc, η γλυκύτητα δεν άλλαξε με τα τυριά, αλλά στο ξηρό λευκό Sancerre ενισχύθηκε το κύριο άρωμα.

«Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια της στυφάδας των κρασιών μειώνεται έπειτα από την κατανάλωση τυριού και ότι τα τέσσερα τυριά ασκούσαν την ίδια δράση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρα Β. Γκαλμαρίνι. «Επομένως, όταν διαλέγετε τυρί ως συνοδευτικό του κρασιού σας, θα βελτιώσετε τη γεύση του όποια κι αν είναι η επιλογή σας».

empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Οι 5 τροφές που σου είναι απαραίτητες όσο μεγαλώνεις

Όσο περνάνε τα χρόνια οι διατροφικές σου ανάγκες αλλάζουν και ο οργανισμός σου χρειάζεται εξτρά ενίσχυση και προστασία.
empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Σε όλους αρέσει να τρώνε από το μπολ της ζύμης, είναι ωστόσο ασφαλές;

Όταν ετοιμάζετε μια παρτίδα μπισκότων, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε λίγο από την πεντανόστιμη αλλά ωμή ζύμη… Ωστόσο, μπορείτε να αναρωτηθείτε εάν η κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης μπισκότων είναι ασφαλής ή αν οι κίνδυνοι βακτηριακής μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης αντισταθμίζουν τη χαρά της...
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Back To Top