Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή. Όχι τυχαία, χαρακτηρίζονται από κάποιους η νέα υπερτροφή.

Τα μειονεκτήματά τους; Δεν είναι… αρκετά φωτογενή για το Instagram (όπως, ας πούμε, το αβοκάντο) και είναι σχετικά άγευστα: βασικά, η κάπως πικρή γεύση τους χρειάζεται αρκετό μούλιασμα και βράσιμο για να αναδειχθεί.

Αξίζει λοιπόν να τα βάλουμε στη διατροφή μας;

Η Sofi Sipsa, επιστημονική συνεργάτης μιας εταιρείας που διαθέτει νιφάδες λούπινου, τα θεωρεί «ιδανικά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη σύγχρονη διατροφή, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η υπέρταση, τα προβλήματα της υγείας του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος».

Μια άλλη ειδικός, η διατροφολόγος Fiona Hunter, εφιστά την προσοχή μας σε έρευνες που δείχνουν ότι όσοι αντικατέστησαν το λευκό αλεύρι με αλεύρι λουπίνου κατάφεραν να ρίξουν την πίεσή τους. Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψωμί εμπλουτισμένο με λούπινο καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τρώνε λευκό ψωμί, «επομένως ίσως τα λούπινα να συμβάλλουν στον κορεσμό», προσθέτει η Hunter.

Πώς θα τα καταναλώσουμε;

Ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων αλλά παρότι θεωρούνται μέρος της μεσογειακής διατροφής (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας), είναι άγνωστα στους περισσότερους. Σήμερα μάλιστα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής τους γίνεται στη μακρινή Αυστραλία, αν και κάποιες εταιρείες προσπαθούν να τα φέρουν στη δυτική διατροφή λανσάροντάς τα στην -πιο ευέλικτη, εύχρηστη και εύπεπτη μορφή- της νιφάδας.

Τα λούπινα καταναλώνονται μουλιασμένα και βρασμένα σε μορφή ζεστής σαλάτας, μαγειρεμένα όπως τα κουκιά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή αλεύρι λουπίνου αντί για λευκό και νιφάδες λουπίνου στη θέση της βρόμης, π.χ. σε σμούθι και μούσλι.

Προσοχή: Επειδή όπως και τα κουκιά θεωρούνται αλλεργιογόνα, αν υποφέρεις από τροφικές αλλεργίες ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου προτού να το καταναλώσεις.

empty alt

Ο πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος να κόψεις το ξερό κρεμμύδι

Πρέπει να ψιλοκόψεις το κρεμμύδι για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία για να το κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια: 1.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο χούμους

Πώς θα πετύχεις το αφράτο, βελούδινο, χούμους που απολαμβάνεις σε καλά εστιατόρια; Σύμφωνα με τον σεφ Michael Solmonov, μουλιάζεις τα ρεβίθια σου για μία νύχτα, την επόμενη μέρα τα βράζεις και μετά τα σιγοβράζεις με μαγειρική σόδα για περίπου μία ώρα.
empty alt

Σε ποιες συνταγές είναι απαραίτητος ο ζωμός

Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή.
empty alt

Πώς θα έχεις καθημερινά σπιτικό φαγητό για την οικογένειά σου και θα κάνεις οικονομία

Η Αμερικανίδα food editor Anna Francese Gass είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής.
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Απολαυστικά και λαχταριστά μπισκότα μήλου

Το απόλυτο φθινοπωρινό φρούτο σε μια τραγανή και γλυκιά εκδοχή
Back To Top