Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή. Όχι τυχαία, χαρακτηρίζονται από κάποιους η νέα υπερτροφή.

Τα μειονεκτήματά τους; Δεν είναι… αρκετά φωτογενή για το Instagram (όπως, ας πούμε, το αβοκάντο) και είναι σχετικά άγευστα: βασικά, η κάπως πικρή γεύση τους χρειάζεται αρκετό μούλιασμα και βράσιμο για να αναδειχθεί.

Αξίζει λοιπόν να τα βάλουμε στη διατροφή μας;

Η Sofi Sipsa, επιστημονική συνεργάτης μιας εταιρείας που διαθέτει νιφάδες λούπινου, τα θεωρεί «ιδανικά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη σύγχρονη διατροφή, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η υπέρταση, τα προβλήματα της υγείας του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος».

Μια άλλη ειδικός, η διατροφολόγος Fiona Hunter, εφιστά την προσοχή μας σε έρευνες που δείχνουν ότι όσοι αντικατέστησαν το λευκό αλεύρι με αλεύρι λουπίνου κατάφεραν να ρίξουν την πίεσή τους. Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψωμί εμπλουτισμένο με λούπινο καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τρώνε λευκό ψωμί, «επομένως ίσως τα λούπινα να συμβάλλουν στον κορεσμό», προσθέτει η Hunter.

Πώς θα τα καταναλώσουμε;

Ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων αλλά παρότι θεωρούνται μέρος της μεσογειακής διατροφής (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας), είναι άγνωστα στους περισσότερους. Σήμερα μάλιστα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής τους γίνεται στη μακρινή Αυστραλία, αν και κάποιες εταιρείες προσπαθούν να τα φέρουν στη δυτική διατροφή λανσάροντάς τα στην -πιο ευέλικτη, εύχρηστη και εύπεπτη μορφή- της νιφάδας.

Τα λούπινα καταναλώνονται μουλιασμένα και βρασμένα σε μορφή ζεστής σαλάτας, μαγειρεμένα όπως τα κουκιά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή αλεύρι λουπίνου αντί για λευκό και νιφάδες λουπίνου στη θέση της βρόμης, π.χ. σε σμούθι και μούσλι.

Προσοχή: Επειδή όπως και τα κουκιά θεωρούνται αλλεργιογόνα, αν υποφέρεις από τροφικές αλλεργίες ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου προτού να το καταναλώσεις.

empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

Το στοιχείο της διατροφής που προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας

Στην εγκυμοσύνη ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, καθώς θεωρείται ότι προλαμβάνει τις συσπάσεις της μήτρας.
empty alt

Τα 12 πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών και οι συνταγές στις οποίες θα τα χρησιμοποιήσεις

Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «ιταλική κουζίνα», η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως ένα πιάτο Spaghetti, όμως ζυμαρικά δεν είναι μόνο τα κλασικά αυτά μακρόστενα μακαρόνια.
empty alt

Wagashi: Στην Ιαπωνία φτιάχνουν τα ομορφότερα γλυκά στον κόσμο!

Κάθε ένα από αυτά είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα, που παίρνει το όνομά του από την ποίηση, από ιστορικά γεγονότα, ακόμα και από φυσικά αξιοθέατα.
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επειδή μπορεί να ανήκεις σε αυτούς που δεν θα «παίξει Πάσχα στο χωριό» και αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του […]
empty alt

Μπάρες με Cheesecake και καραμέλα μήλου, χωρίς ζάχαρη & χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορεί να φαίνεται σαν μπελάς, αλλά είναι μια αρκετά απλή συνταγή με 3 εύκολες στρώσεις νοστιμιάς! Η πρώτη στρώση είναι σαν μια κρούστα κουλουριού που γίνεται χωρίς αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.
empty alt

Ντοματίνια γεμιστά με βότανα και μυρωδικά

Αν σας αρέσουν οι γεμιστές ντομάτες, θα λατρέψετε αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με βότανα και τυριά. Συνδυασμένα με γευστικές ντομάτες τσαμπιού, είναι τόσο απολαυστικά όσο και νόστιμα! Εύκολο και γρήγορο πιάτο, για ορεκτικό ή finger food.
Back To Top