Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή. Όχι τυχαία, χαρακτηρίζονται από κάποιους η νέα υπερτροφή.

Τα μειονεκτήματά τους; Δεν είναι… αρκετά φωτογενή για το Instagram (όπως, ας πούμε, το αβοκάντο) και είναι σχετικά άγευστα: βασικά, η κάπως πικρή γεύση τους χρειάζεται αρκετό μούλιασμα και βράσιμο για να αναδειχθεί.

Αξίζει λοιπόν να τα βάλουμε στη διατροφή μας;

Η Sofi Sipsa, επιστημονική συνεργάτης μιας εταιρείας που διαθέτει νιφάδες λούπινου, τα θεωρεί «ιδανικά για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη σύγχρονη διατροφή, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η υπέρταση, τα προβλήματα της υγείας του εντέρου και του καρδιαγγειακού συστήματος».

Μια άλλη ειδικός, η διατροφολόγος Fiona Hunter, εφιστά την προσοχή μας σε έρευνες που δείχνουν ότι όσοι αντικατέστησαν το λευκό αλεύρι με αλεύρι λουπίνου κατάφεραν να ρίξουν την πίεσή τους. Άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψωμί εμπλουτισμένο με λούπινο καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τρώνε λευκό ψωμί, «επομένως ίσως τα λούπινα να συμβάλλουν στον κορεσμό», προσθέτει η Hunter.

Πώς θα τα καταναλώσουμε;

Ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων αλλά παρότι θεωρούνται μέρος της μεσογειακής διατροφής (ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας), είναι άγνωστα στους περισσότερους. Σήμερα μάλιστα το 85% της παγκόσμιας παραγωγής τους γίνεται στη μακρινή Αυστραλία, αν και κάποιες εταιρείες προσπαθούν να τα φέρουν στη δυτική διατροφή λανσάροντάς τα στην -πιο ευέλικτη, εύχρηστη και εύπεπτη μορφή- της νιφάδας.

Τα λούπινα καταναλώνονται μουλιασμένα και βρασμένα σε μορφή ζεστής σαλάτας, μαγειρεμένα όπως τα κουκιά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή αλεύρι λουπίνου αντί για λευκό και νιφάδες λουπίνου στη θέση της βρόμης, π.χ. σε σμούθι και μούσλι.

Προσοχή: Επειδή όπως και τα κουκιά θεωρούνται αλλεργιογόνα, αν υποφέρεις από τροφικές αλλεργίες ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου προτού να το καταναλώσεις.

empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό

Back To Top