1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια. Μπορείς να τα συνδυάσεις με καρότα (ναι, καρότα!) σε μια σαλάτα ή με σοκολάτα σε ένα πεντανόστιμο επιδόρπιο. Απλά φρόντισε τα αχλάδια που αγοράζεις να είναι ώριμα αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσχρωμίες στη φλούδα και χωρίς χτυπήματα.

2. Κίτρινη κολοκύθα. Κερδίζει ολοένα έδαφος στη γαστρονομική μας παράδοση και μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για πεντανόστιμες σούπες, μαγειρευτά αλλά και γλυκές κολοκυθόπιτες. Όταν διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να κρατήσει μέχρι και έξι μήνες!

3. Μάραθος: Αυτό το αρωματικό φυτό, συγγενής του μαϊντανού και του κόλιανδρου, ταιριάζει σε σαλάτες, ιδιαίτερα όταν απολαμβάνει την παρέα του πορτοκαλιού, αλλά και σε σούπες. Η βολβώδης ρίζα του πρέπει να είναι λευκή, συμπαγής και χωρίς λεκέδες, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα φύλλα του.

4. Ρίζες. Παστινάκη, παντζάρια, καρότα… Τώρα είναι η εποχή να τα απολαύσεις στα καλύτερά τους, σε σούπες, μαγειρευτά, ή σε σαλάτες, μαγειρεμένα και συνοδευόμενα από λάδι, ξίδι και λίγο αλατάκι. Στην αγορά τους έλεγξε τα φύλλα τους: πρέπει να είναι πράσινα και φρέσκα, γιατί αν έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν τότε και η ρίζα θα έχει αρχίσει να αφυδατώνεται. Όταν αγοράζεις σκέτη τη ρίζα, τσέκαρε αν είναι σκληρή.

5. Ρόκα. Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, πικάντικο και πικρό μαζί, είναι μοναδικό στο είδος του. Χρησιμοποίησέ το σε μικρές ποσότητες στη σαλάτα σου (η έντονη γεύση του μπορεί να επισκιάσει τις υπόλοιπες) ή φτιάξε μια πέστο που θα συνοδεύσει ζυμαρικά και σάντουιτς. Καθώς αλλοιώνεται γρήγορα, αγόρασε μικρές ποσότητες ρόκας και διατήρησε όση περισσέψει στο ψυγείο, τοποθετημένη κάθετα σε ένα δοχείο, με την άκρη της βυθισμένη σε λίγα δάχτυλα νερό.

6. Ρόδι. Το φρούτο που σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλή τύχη, έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στην κουζίνα σου! Χρησιμοποίησε τους σπόρους του για να δώσεις χρώμα και γεύση σε μια σαλάτα με κοτόπουλο ή γαρίδες ή πρόσθεσε το χυμό του σε μια λεμονάδα. Στα συν και η αντοχή του: στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για δύο μήνες!

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top