Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο. Το Hasselbackspotatis, γνωστό και ως πατάτες Hasselback, είναι μια σουηδική εφεύρεση που μετατρέπει μια ταπεινή ψητή πατάτα σε ένα νόστιμο έργο τέχνης. Κάθε πατάτα τεμαχίζεται μερικώς σε μια σειρά λεπτών σχισμών που στη συνέχεια αλείφονται με λάδι ή βούτυρο και ψήνονται μέχρι να αποδώσουν μια ψητή-φρυγανισμένη- τραγανή- τελειότητα.

 

Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές για να φτιάξεις τις πιο όμορφες και πιο νόστιμες πατάτες Hasselback:

 

  • Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνεις πολύ λεπτές περικοπές. Για να δημιουργήσεις ένα όμορφα τραγανό Hasselback, κάνε τις περικοπές σας όσο το δυνατόν πιο κοντά – ιδανικά σε απόσταση 1/8″. Όσο πιο αυστηρές είναι οι περικοπές, τόσο πιο έντονη η τραγανότητα καθώς η πατάτα ψήνεται.

 

  • Χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι τσοπ στικ ως προφυλακτήρες ασφαλείας. Τοποθέτησε την πατάτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι τσοπ στικς έτσι ώστε τα τσοπ στικ να αποτρέψουν το μαχαίρι σας από το τεμαχισμό της πατάτας μέχρι κάτω. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι στη βάση της είναι άθικτη η πατάτα στο κάτω μέρος για δομική ακεραιότητα. Εάν κόψεις κατά λάθος όλη τη διαδρομή, μην ανησυχείς! Ενώνεις μαζί τα κομμάτια με μια οδοντογλυφίδα και ψήνεις κανονικά – απλά θυμήσου να αφαιρέσεις την οδοντογλυφίδα πριν το σερβίρεις!

 

  • Μην τις ξεφλουδίσεις. Η φλούδα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πατάτα περισσότερο άθικτη στο σύνολό της, και θα τραγανιστεί επίσης στο φούρνο, ειδικά αν συνεχίζεις να αλείφεις την πατάτα με το νόστιμο μείγμα σκόρδου λαδιού καθώς ψήνεται. Επιπλέον, ίνες!

 

  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει. Ανάλογα με το μέγεθος των πατατών, μπορεί να χρειαστούν 10 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο από τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος παρακάτω. Συνεχίζεις να ψήνεις έως ότου οι άκρες των πατατών να είναι όμορφα χρυσές και τραγανές και η πατάτα στο σύνολό της να είναι μαλακή στο πιρούνι χωρίς αντίσταση.

 

  • Αν λατρεύεις το τυρί κρέμας, τα μπαχαρικά, τα τραγανά ωμά κρεμμύδια καθώς και η καυτή σάλτσα, τότε μπορείς να τα βάλεις πάνω από την ψημένη πατάτα σου: μια κρεμώδη σάλτσα τυριού κρέμας ισορροπημένη από τη Sriracha, πασπαλισμένη με όλα τα παραπάνω. Ό,τι θέλεις για να αποκτήσεις ένα νόστιμο κάλυμμα: οποιοδήποτε τυρί με θρυμματισμένα κομμάτια μπέικον, ξινή κρέμα, νιφάδες τσίλι ή ακόμα και ψιλοκομμένη σαλάτα!

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ

Hasselback

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

4 μεγάλες πατάτες

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

4 κουταλιές της σούπας. τυρί κρέμα, μαλακό

1/4 γ. βραστό νερό

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας σπόροι παπαρούνας

1 κουτ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ DRESSING

Sriracha ή καυτή σάλτσα (προαιρετικά)

Κόκκινα κρεμμύδια σε κύβους

Φρεσκοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

Hasselbackc

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήσε τις πατάτες. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετείς μια πατάτα κατά μήκος μεταξύ δύο τσοπ στικς. Κόβεις μερικώς κάθε πατάτα σε παχιά φέτες, φροντίζοντας να μην το κόβεις τη βάση χρησιμοποιώντας τα τσοπ στικ ως προστατευτικό ασφαλείας. Τοποθετείς τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το λάδι και το σκόρδο. Αλείφεις με το μισό μείγμα από το λάδι σκόρδου σε όλες τις φέτες πατάτας και στη συνέχεια καρυκεύεις κάθε πατάτα με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνεις για 30 λεπτά. Αφαιρείς τις πατάτες από το φούρνο και στη συνέχεια αφαιρείς προσεκτικά τις φέτες πιέζοντας απαλά ενώ στρίβεις την πατάτα με το δείκτη και τον αντίχειρά σου. Αλείφεις με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου στις πατάτες, φροντίζοντας να περνάς το μείγμα ανάμεσα στις φέτες.

Συνεχίζεις το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα, έως ότου οι πατάτες είναι τελείως τρυφερές και οι κορυφές έχουν ανθίσει προς τα έξω και μοιάζουν τραγανές και βαθιά χρυσές.

Hasselbackb

Για την επικάλυψη

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζεις το τυρί κρέμα με βραστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, συνδυάζεις σουσάμι, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένο σκόρδο και παπαρουνόσπορο.

Περιχύνεις  τις ψητές πατάτες με σάλτσα κρέμας και ζεστή σάλτσα, αν θέλεις. Πασπαλίζεις με όλα τα καρυκεύματα, τα κόκκινα κρεμμύδια και τα σχοινόπρασο πριν το σερβίρεις.

Enjoy!

 

 

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Φτιάξε λικέρ καφέ στο σπίτι σου

Αν απολαμβάνεις το λικέρ καφέ, σου έχουμε καλά νέα: μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι σου.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Cupcakes γλυκιάς κολοκύθας με βρώμη

Αυτά τα muffins ή ατομικά Cupcakes κολοκύθας χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα με βρώμη και τσιπς σοκολάτας. Επιπλέον, αυτά τα μίνι μάφιν κολοκύθας γίνονται εξ ολοκλήρου στο μπλέντερ, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι.
empty alt

Σολομός γεμιστός με φέτα, σπανάκι & ντομάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός
empty alt

Απολαυστική συνταγή Massaman Curry

Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα
Back To Top