Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο. Το Hasselbackspotatis, γνωστό και ως πατάτες Hasselback, είναι μια σουηδική εφεύρεση που μετατρέπει μια ταπεινή ψητή πατάτα σε ένα νόστιμο έργο τέχνης. Κάθε πατάτα τεμαχίζεται μερικώς σε μια σειρά λεπτών σχισμών που στη συνέχεια αλείφονται με λάδι ή βούτυρο και ψήνονται μέχρι να αποδώσουν μια ψητή-φρυγανισμένη- τραγανή- τελειότητα.

 

Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές για να φτιάξεις τις πιο όμορφες και πιο νόστιμες πατάτες Hasselback:

 

  • Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνεις πολύ λεπτές περικοπές. Για να δημιουργήσεις ένα όμορφα τραγανό Hasselback, κάνε τις περικοπές σας όσο το δυνατόν πιο κοντά – ιδανικά σε απόσταση 1/8″. Όσο πιο αυστηρές είναι οι περικοπές, τόσο πιο έντονη η τραγανότητα καθώς η πατάτα ψήνεται.

 

  • Χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι τσοπ στικ ως προφυλακτήρες ασφαλείας. Τοποθέτησε την πατάτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι τσοπ στικς έτσι ώστε τα τσοπ στικ να αποτρέψουν το μαχαίρι σας από το τεμαχισμό της πατάτας μέχρι κάτω. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι στη βάση της είναι άθικτη η πατάτα στο κάτω μέρος για δομική ακεραιότητα. Εάν κόψεις κατά λάθος όλη τη διαδρομή, μην ανησυχείς! Ενώνεις μαζί τα κομμάτια με μια οδοντογλυφίδα και ψήνεις κανονικά – απλά θυμήσου να αφαιρέσεις την οδοντογλυφίδα πριν το σερβίρεις!

 

  • Μην τις ξεφλουδίσεις. Η φλούδα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πατάτα περισσότερο άθικτη στο σύνολό της, και θα τραγανιστεί επίσης στο φούρνο, ειδικά αν συνεχίζεις να αλείφεις την πατάτα με το νόστιμο μείγμα σκόρδου λαδιού καθώς ψήνεται. Επιπλέον, ίνες!

 

  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει. Ανάλογα με το μέγεθος των πατατών, μπορεί να χρειαστούν 10 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο από τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος παρακάτω. Συνεχίζεις να ψήνεις έως ότου οι άκρες των πατατών να είναι όμορφα χρυσές και τραγανές και η πατάτα στο σύνολό της να είναι μαλακή στο πιρούνι χωρίς αντίσταση.

 

  • Αν λατρεύεις το τυρί κρέμας, τα μπαχαρικά, τα τραγανά ωμά κρεμμύδια καθώς και η καυτή σάλτσα, τότε μπορείς να τα βάλεις πάνω από την ψημένη πατάτα σου: μια κρεμώδη σάλτσα τυριού κρέμας ισορροπημένη από τη Sriracha, πασπαλισμένη με όλα τα παραπάνω. Ό,τι θέλεις για να αποκτήσεις ένα νόστιμο κάλυμμα: οποιοδήποτε τυρί με θρυμματισμένα κομμάτια μπέικον, ξινή κρέμα, νιφάδες τσίλι ή ακόμα και ψιλοκομμένη σαλάτα!

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ

Hasselback

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

4 μεγάλες πατάτες

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

4 κουταλιές της σούπας. τυρί κρέμα, μαλακό

1/4 γ. βραστό νερό

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας σπόροι παπαρούνας

1 κουτ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ DRESSING

Sriracha ή καυτή σάλτσα (προαιρετικά)

Κόκκινα κρεμμύδια σε κύβους

Φρεσκοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

Hasselbackc

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήσε τις πατάτες. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετείς μια πατάτα κατά μήκος μεταξύ δύο τσοπ στικς. Κόβεις μερικώς κάθε πατάτα σε παχιά φέτες, φροντίζοντας να μην το κόβεις τη βάση χρησιμοποιώντας τα τσοπ στικ ως προστατευτικό ασφαλείας. Τοποθετείς τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το λάδι και το σκόρδο. Αλείφεις με το μισό μείγμα από το λάδι σκόρδου σε όλες τις φέτες πατάτας και στη συνέχεια καρυκεύεις κάθε πατάτα με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνεις για 30 λεπτά. Αφαιρείς τις πατάτες από το φούρνο και στη συνέχεια αφαιρείς προσεκτικά τις φέτες πιέζοντας απαλά ενώ στρίβεις την πατάτα με το δείκτη και τον αντίχειρά σου. Αλείφεις με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου στις πατάτες, φροντίζοντας να περνάς το μείγμα ανάμεσα στις φέτες.

Συνεχίζεις το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα, έως ότου οι πατάτες είναι τελείως τρυφερές και οι κορυφές έχουν ανθίσει προς τα έξω και μοιάζουν τραγανές και βαθιά χρυσές.

Hasselbackb

Για την επικάλυψη

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζεις το τυρί κρέμα με βραστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, συνδυάζεις σουσάμι, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένο σκόρδο και παπαρουνόσπορο.

Περιχύνεις  τις ψητές πατάτες με σάλτσα κρέμας και ζεστή σάλτσα, αν θέλεις. Πασπαλίζεις με όλα τα καρυκεύματα, τα κόκκινα κρεμμύδια και τα σχοινόπρασο πριν το σερβίρεις.

Enjoy!

 

 

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Δεν υπάρχει ευκολότερο γλυκό να φτιάξεις για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Θέλεις να γιορτάσεις με ξεχωριστό τρόπο στο σπίτι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά δεν έχεις πολύ χρόνο για ετοιμασίες; Φτιάξε σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς.
empty alt

3+1 λάθη που κάνουμε στο σουπερμάρκετ

Μήπως κάθε φορά που επισκέφτεσαι το σουπερμάρκετ, κάνεις τα ψώνια σου με μηχανικές κινήσεις; Απλές αλλά συνειδητές αλλαγές θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και να προστατεύσεις την υγεία σου.
empty alt

Παγωμένη γρανίτα με ροζέ κρασί

Σου αρέσει το κρασί αλλά τώρα το καλοκαίρι θέλεις κάτι πιο δροσιστικό; Αυτή η συνταγή για γρανίτα με ροζέ συνδυάζει και τα δύο, συν τη φρουτώδη και γλυκιά γεύση των μούρων, που μειώνει στο ελάχιστο την ποσότητα της ζάχαρης! Γρανίτες με ροζέ κρασί και μούρα Τι θα […]
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
Back To Top