Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο. Το Hasselbackspotatis, γνωστό και ως πατάτες Hasselback, είναι μια σουηδική εφεύρεση που μετατρέπει μια ταπεινή ψητή πατάτα σε ένα νόστιμο έργο τέχνης. Κάθε πατάτα τεμαχίζεται μερικώς σε μια σειρά λεπτών σχισμών που στη συνέχεια αλείφονται με λάδι ή βούτυρο και ψήνονται μέχρι να αποδώσουν μια ψητή-φρυγανισμένη- τραγανή- τελειότητα.

 

Ακολουθούν οι βασικές συμβουλές για να φτιάξεις τις πιο όμορφες και πιο νόστιμες πατάτες Hasselback:

 

  • Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κάνεις πολύ λεπτές περικοπές. Για να δημιουργήσεις ένα όμορφα τραγανό Hasselback, κάνε τις περικοπές σας όσο το δυνατόν πιο κοντά – ιδανικά σε απόσταση 1/8″. Όσο πιο αυστηρές είναι οι περικοπές, τόσο πιο έντονη η τραγανότητα καθώς η πατάτα ψήνεται.

 

  • Χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι τσοπ στικ ως προφυλακτήρες ασφαλείας. Τοποθέτησε την πατάτα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι τσοπ στικς έτσι ώστε τα τσοπ στικ να αποτρέψουν το μαχαίρι σας από το τεμαχισμό της πατάτας μέχρι κάτω. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι στη βάση της είναι άθικτη η πατάτα στο κάτω μέρος για δομική ακεραιότητα. Εάν κόψεις κατά λάθος όλη τη διαδρομή, μην ανησυχείς! Ενώνεις μαζί τα κομμάτια με μια οδοντογλυφίδα και ψήνεις κανονικά – απλά θυμήσου να αφαιρέσεις την οδοντογλυφίδα πριν το σερβίρεις!

 

  • Μην τις ξεφλουδίσεις. Η φλούδα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πατάτα περισσότερο άθικτη στο σύνολό της, και θα τραγανιστεί επίσης στο φούρνο, ειδικά αν συνεχίζεις να αλείφεις την πατάτα με το νόστιμο μείγμα σκόρδου λαδιού καθώς ψήνεται. Επιπλέον, ίνες!

 

  • Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει. Ανάλογα με το μέγεθος των πατατών, μπορεί να χρειαστούν 10 λεπτά περισσότερο ή λιγότερο από τους προτεινόμενους χρόνους μαγειρέματος παρακάτω. Συνεχίζεις να ψήνεις έως ότου οι άκρες των πατατών να είναι όμορφα χρυσές και τραγανές και η πατάτα στο σύνολό της να είναι μαλακή στο πιρούνι χωρίς αντίσταση.

 

  • Αν λατρεύεις το τυρί κρέμας, τα μπαχαρικά, τα τραγανά ωμά κρεμμύδια καθώς και η καυτή σάλτσα, τότε μπορείς να τα βάλεις πάνω από την ψημένη πατάτα σου: μια κρεμώδη σάλτσα τυριού κρέμας ισορροπημένη από τη Sriracha, πασπαλισμένη με όλα τα παραπάνω. Ό,τι θέλεις για να αποκτήσεις ένα νόστιμο κάλυμμα: οποιοδήποτε τυρί με θρυμματισμένα κομμάτια μπέικον, ξινή κρέμα, νιφάδες τσίλι ή ακόμα και ψιλοκομμένη σαλάτα!

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 20 ΛΕΠΤΑ

Hasselback

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

4 μεγάλες πατάτες

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΜΜΑ ΤΥΡΙΟΥ

4 κουταλιές της σούπας. τυρί κρέμα, μαλακό

1/4 γ. βραστό νερό

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 κουταλιά της σούπας λευκό σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο σκόρδο

1 κουταλιά της σούπας σπόροι παπαρούνας

1 κουτ. αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ DRESSING

Sriracha ή καυτή σάλτσα (προαιρετικά)

Κόκκινα κρεμμύδια σε κύβους

Φρεσκοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια

Hasselbackc

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήσε τις πατάτες. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Σε ένα ξύλο κοπής, τοποθετείς μια πατάτα κατά μήκος μεταξύ δύο τσοπ στικς. Κόβεις μερικώς κάθε πατάτα σε παχιά φέτες, φροντίζοντας να μην το κόβεις τη βάση χρησιμοποιώντας τα τσοπ στικ ως προστατευτικό ασφαλείας. Τοποθετείς τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το λάδι και το σκόρδο. Αλείφεις με το μισό μείγμα από το λάδι σκόρδου σε όλες τις φέτες πατάτας και στη συνέχεια καρυκεύεις κάθε πατάτα με αλάτι και πιπέρι.

Ψήνεις για 30 λεπτά. Αφαιρείς τις πατάτες από το φούρνο και στη συνέχεια αφαιρείς προσεκτικά τις φέτες πιέζοντας απαλά ενώ στρίβεις την πατάτα με το δείκτη και τον αντίχειρά σου. Αλείφεις με το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου στις πατάτες, φροντίζοντας να περνάς το μείγμα ανάμεσα στις φέτες.

Συνεχίζεις το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα, έως ότου οι πατάτες είναι τελείως τρυφερές και οι κορυφές έχουν ανθίσει προς τα έξω και μοιάζουν τραγανές και βαθιά χρυσές.

Hasselbackb

Για την επικάλυψη

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζεις το τυρί κρέμα με βραστό νερό, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ, συνδυάζεις σουσάμι, αποξηραμένο κρεμμύδι, αποξηραμένο σκόρδο και παπαρουνόσπορο.

Περιχύνεις  τις ψητές πατάτες με σάλτσα κρέμας και ζεστή σάλτσα, αν θέλεις. Πασπαλίζεις με όλα τα καρυκεύματα, τα κόκκινα κρεμμύδια και τα σχοινόπρασο πριν το σερβίρεις.

Enjoy!

 

 

empty alt

Βρώμικες τροφές

Θεωρείται η “βασίλισσα” των ανοιξιάτικων φρούτων αφού η φράουλα είναι νόστιμη και θρεπτική. Σύμφωνα όμως με τη λίστα η οποία καταγράφει τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά που δημοσιεύει κάθε χρόνο τη οργάνωση Environmental Working Group (EWG) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε δυό φορές πριν...
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Ρύζι με κάρυ – πικάντικο και γευστικό

Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.

Back To Top