Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά;

Ότι δεν έχουμε άλλες επιλογές παρά να την πάρουμε σε καθημερινή βάση μέσω της διατροφής. Τα καλά νέα; Μπορούμε εύκολα να φτάσουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (75 mg για τις γυναίκες και 85 mg για τους άντρες) με ένα φλιτζάνι μπρόκολο ή ένα πορτοκάλι.

Σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων μπορούμε, επίσης, να τη λάβουμε μέσα από ένα συμπλήρωμα διατροφής, αρκεί όμως να μην ξεπεράσουμε το ανώτατο όριο ασφαλείας (2000 mg την ημέρα). Υπερβολικά υψηλές ποσότητες βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ναυτία, εμετό, φούσκωμα και καούρες, ενώ όταν λαμβάνονται σε καθημερινή βάση αυξάνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Vitamin-c-700x420

Γιατί όμως καταφεύγουμε στη βιταμίνη C κάθε φορά που αρχίζει να μας «γαργαλάει» ο λαιμός μας και υποψιαζόμαστε την αρχή κάποιας ίωσης; Επειδή θεωρείται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να υποστηρίξουν την υπόθεση ότι η συστηματική λήψη της μπορεί να προλάβει ένα κοινό κρυολόγημα. Μπορεί όμως να συντομεύσει τη διάρκειά του, αρκεί να την πάρεις αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (όπως η μικροενόχληση στο λαιμό που λέγαμε).

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να λάβεις τη βιταμίνη C σε συμπλήρωμα διατροφής, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζεις χρόνια προβλήματα υγείας. Κι αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε συμπλήρωμα.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Διεθνής Μέρα Gin and tonic! Say cheers!

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση
Back To Top