Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια.

Στις 15 Δεκεμβρίου, είναι η ώρα να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα cupcakes – ή σε έναν συγκεκριμένο τύπο, για την ακρίβεια. Το λεμόνι είναι μια αγαπημένη γεύση στον κόσμο των κέικ και των γλυκών και αυτή η μέρα σου δίνει την τέλεια δικαιολογία για να απολαύσεις έναν γλυκό πειρασμό με αυτό το διακριτικό εσπεριδοειδές.

 

Η ιστορία της ημέρας της Lemon Cupcake Day

Το πότε ακριβώς καθιερώθηκε η Lemon Cupcake Day βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ίδια τα cupcakes είχαν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και πολύ καιρό. Η πρώτη γραπτή αναφορά που έχουμε για μείγμα που θα ψηνόταν και θα γινόταν cupcake είναι στο βιβλίο του 1796 «American Cookery» της Amelia Simmons, της πρώτης Αμερικανίδας που έγραψε και δημοσίευσε ένα βιβλίο μαγειρικής. Σε μία από τις συνταγές ζήτησε τη χρήση μικρών φλιτζανιών για το ψήσιμο ενός μικρού, ελαφρού κέικ.

Ο όρος «cupcake» τυπώθηκε για πρώτη φορά στα «Εβδομήντα πέντε συνταγές για ζαχαροπλαστική, κέικ και γλυκά» από την Eliza Leslie το 1828. Ο όρος προέκυψε χάρη στο ότι ψήθηκαν στα μικρά καλούπια ή τα ramekins τους, και σύντομα έγιναν δημοφιλή ως κέικ σνακ. Και φυσικά, το μέγεθος τους θα βοηθούσε τους ανθρώπους να παρακολουθούν λίγο καλύτερα το πόσο κέικ θα κατανάλωναν, ειδικά αν πρόσεχαν τη διατροφή και το βάρος τους!

Οι γεύσεις Cupcake είναι ατελείωτες – ανεξάρτητα από το τι όρεξη για γλυκό έχετε, υπάρχει ένα cupcake για αυτό. Από σοκολάτα μέχρι όλα τα είδη φρούτων, απλή βανίλια ή ίσως μια επίγευση φυστικοβούτυρου, αυτά τα μικρά κέικ έχουν τη δυνατότητα να αρωματιστούν με όποιον τρόπο θέλετε. Αλλά ένα από τα πιο νόστιμα πρέπει να είναι το ταπεινό cupcake λεμονιού.

 

Κλασικό κέικ λεμονιού

Χρόνος προετοιμασίας: 48 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 17 λεπτά

Πρόσθετος χρόνος: 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 25 λεπτά

Μερίδες: 30

lemoncupa

Συστατικά

3 φλιτζάνια αλεύρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη

4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

1 φλιτζάνι πλήρες γάλα, διαιρεμένο

2 ½ κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, διαιρεμένο

Για την Κρέμα Λεμόνι

2 φλιτζάνια παγωμένη κρέμα γάλακτος

¾ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

lemoncup

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 βαθμούς C. Κι ετοιμάζεις 30 φόρμες cupcake βάζοντας την ειδική χάρτινη φόρμα.

Κοσκινίζεις το αλεύρι που αυξάνεται μόνο του και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάς το ανάλατο βούτυρο και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει ελαφρύ και χνουδωτό. Χτυπάς τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας κάθε αυγό μέχρι να ενσωματωθεί πριν από την προσθήκη του επόμενου. Ανακατεύεις το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού.

Χτυπάς απαλά το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, το ένα τρίτο κάθε φορά, εναλλάσσοντας με το μισό γάλα και το μισό χυμό λεμονιού μετά από κάθε μία από τις 2 πρώτες προσθήκες αλευριού. Χτυπάς μέχρι να συνδυαστεί. Όχι υπερβολικά.

Γεμίστε τις έτοιμες φόρμες cupcake με μείγμα καλύπτοντας τα 3/4 και ψήνεις στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να εμφανιστεί καθαρή οδοντογλυφίδα στο κέντρο, περίπου 17 λεπτά. Αφήνεις τα cupcakes να κρυώσουν στις φόρμες για περίπου 10 λεπτά πριν τα αφαιρέσεις και τα αφήσεις να κρυώσουν στον πάγκο τελείως.

Για να φτιάξεις το γλάσο, χτυπάς την κρέμα σε ένα παγωμένο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ στο χαμηλό έως ότου η κρέμα αρχίσει να γίνεται παχιά. Προσθέτεις τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, λίγο κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αυξάνεις την ταχύτητα του μίξερ σε υψηλή και χτυπάς μέχρι το γλάσο να σχηματίσει μαλακές κορυφές, περίπου 5 λεπτά. Απλώνεις με κορνέ στα δροσερά cupcakes.

 

 

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top