Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά!

Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις;
Η ιδανική επιλογή είναι ένα ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση, στιβαρό και μαλακό μαζί. Όπως το ψωμί σίκαλης, που δεν χάνει το σχήμα του ενώ ταυτόχρονα απορροφά τη σωστή ποσότητα από χυμούς και σος, ή η γαλλική μπαγκέτα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για σάντουιτς με λίγα υλικά, π.χ. με βούτυρο, ζαμπόν, ντομάτα και μπρι ή πέστο και σφιχτό αυγό.

baguette

Ποια γέμιση θα βάλεις;
Για τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα σάντουιτς, η φαντασία σου είναι το όριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις:

– Λίγο βούτυρο ή μαγιονέζα και στις δύο φέτες ψωμί δεν θα τις αφήσουν να μαλακώσουν υπερβολικά από τα υπόλοιπα ρευστά υλικά που θα προσθέσεις.

– Αν προσθέσεις και κρέας, χρησιμοποίησε πολύ λεπτές φέτες ή μπουκίτσες π.χ. γαλοπούλας, κοτόπουλου, ζαμπόν ή μπέικον.

– Μην ξεχνάς να καρικεύσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα να αλατοπιπερώσεις το μαρούλι και την ντομάτα.

– Για να μην αρχίσουν να γλιστρούν τα υλικά σου (π.χ. η ντομάτα, το αγγούρι ή οι φέτες αβοκάντο), τοποθέτησε ό,τι ολισθηρό ανάμεσα σε άλλα υλικά που δημιουργούν τριβή, όπως τα αλλαντικά και το μαρούλι.

– Συνδύασε διαφορετικές υφές σε ένα σάντουιτς. Όπως τρυφερά κομματάκια κρέατος με τυρί κρέμα και τραγανό μαρούλι ή κρεμμύδι.

– Στο τυρί, πέρα από τις κλασικές επιλογές (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φέτα (αρκεί το σάντουιτς να είναι χορτοφαγικό, διαφορετικά σε συνδυασμό με κρέας θα το κάνει πολύ αλμυρό) ή μοτσαρέλα (κρεμώδης και με ουδέτερη γεύση, πηγαίνει σχεδόν με όλα).

– Αν προσθέσεις πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προτίμησε το μαρούλι iceberg, που είναι τραγανό και δροσερό μαζί και άφησε υλικά όπως η ρόκα ή το νεροκάρδαμο για τη σαλάτα σου.

– Τόλμησε, αντί π.χ. για μαγιονέζα, να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό, όπως τα πικάντικα τσάτνεϊ φρούτων (ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά όπως η γραβιέρα), λίγη καυτερή χορσράντις, ξινολάχανο (ιδανικός συνοδός για κρέας), πέστο (ταιριάζει πολύ σε περισσεύματα από κοτόπουλο αλλά και στο αυγό) ή ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.

– Αν πάντως αποφασίσεις να παραμείνεις στη μαγιονέζα, να ξέρεις ότι είναι μια τέλεια βάση για απλούς και δοκιμασμένους συνδυασμούς, όπως σκόρδο, κόλιανδρο, λεμόνι και μαγιονέζα, σκόρδο, κάπαρη, λεμόνι και μαγιονέζα και, φυσικά, μαγιονέζα και τόνο.

– Μη διστάσεις να ψιλοκόψεις τα περισσεύματα κρέατος από το γεύμα της προηγούμενης μέρας και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς. Κάνε τα μπουκίτσες, λοιπόν, τσιγάρισέ τα για λίγο να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες και συνδύασέ τα με κρεμμύδι τουρσί ή ξινολάχανο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

condiments

Πώς θα το ψήσεις;
Το ψήσιμο κάνει πιο πολυδιάστατη τη γεύση ενός σάντουιτς, αρκεί να γίνει σωστά: Είτε ψήνεις ξεχωριστά το ψωμί, με λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε φέτα, και μετά προσθέτεις τη γέμιση. Είτε το ψήνεις μαζί με τη γέμιση, προσθέτοντας μετά τυχόν υλικά ευπαθή στη θερμότητα (π.χ. μαγιονέζα, μαρούλι, ρωσική σαλάτα).

Πώς θα το κόψεις;
Σε τριγωνάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αν φτιάχνεις τοστ ή διαγώνια στην περίπτωση του σάντουιτς, ώστε οι γωνίες να δημιουργούν το τέλειο σημείο για να αρχίσεις να το τρως. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο πιάνεται ευκολότερα και δείχνει πιο κομψό (αλλιώς, πώς θα κάνεις εμφάνιση με ένα άχαρο σάντουιτς στο γραφείο;). Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές τοστιέρες ψήνουν σε τριγωνάκια. Όταν το κόψεις, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι, διαφορετικά ακόμα και το πιο στιβαρό σάντουιτς μπορεί να διαλυθεί από την πίεση.

open_sandwich

Πώς θα φτιάξεις ένα ανοιχτό σάντουιτς;
Αν αποφασίσεις να δεις το θέμα πιο… ανοιχτόμυαλα, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

-Χρησιμοποίησε ως βάση μια λεπτή φέτα από ένα στιβαρό ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση.

-Πρόσθεσε ένα κρεμώδες υλικό (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι, βούτυρο).

-Συνέχισε με πιο στιβαρά υλικά, ξεκινώντας από τα πιο ανθεκτικά και συνεχίζοντας με τα πιο ευπαθή (π.χ. πρώτα μπέικον, μετά τυρί και τέλος μία φέτα μαρούλι).

-Τέλος, αλάτισέ το (αν δεν περιέχει ήδη κάποιο αλμυρό υλικό, όπως κάππαρη ή αλλαντικά) και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, που ταιριάζει ιδιαίτερα π.χ. στο αβοκάντο.

empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο και το ωριμασμένο τυρί;

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Ώρα να φτιάξεις μπισκότα από gingerbread

Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο στολίδι τρώγεται απολαυστικότατα! Το αν σας αρέσει ή όχι το gingerbread είναι κάπως άσχετο.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Εύκολα και χωρίς ψήσιμο απολαυστικά cheesecakes με salted caramel

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια καραμελένια απόλαυση
Back To Top