Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά!

Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις;
Η ιδανική επιλογή είναι ένα ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση, στιβαρό και μαλακό μαζί. Όπως το ψωμί σίκαλης, που δεν χάνει το σχήμα του ενώ ταυτόχρονα απορροφά τη σωστή ποσότητα από χυμούς και σος, ή η γαλλική μπαγκέτα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για σάντουιτς με λίγα υλικά, π.χ. με βούτυρο, ζαμπόν, ντομάτα και μπρι ή πέστο και σφιχτό αυγό.

baguette

Ποια γέμιση θα βάλεις;
Για τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα σάντουιτς, η φαντασία σου είναι το όριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις:

– Λίγο βούτυρο ή μαγιονέζα και στις δύο φέτες ψωμί δεν θα τις αφήσουν να μαλακώσουν υπερβολικά από τα υπόλοιπα ρευστά υλικά που θα προσθέσεις.

– Αν προσθέσεις και κρέας, χρησιμοποίησε πολύ λεπτές φέτες ή μπουκίτσες π.χ. γαλοπούλας, κοτόπουλου, ζαμπόν ή μπέικον.

– Μην ξεχνάς να καρικεύσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα να αλατοπιπερώσεις το μαρούλι και την ντομάτα.

– Για να μην αρχίσουν να γλιστρούν τα υλικά σου (π.χ. η ντομάτα, το αγγούρι ή οι φέτες αβοκάντο), τοποθέτησε ό,τι ολισθηρό ανάμεσα σε άλλα υλικά που δημιουργούν τριβή, όπως τα αλλαντικά και το μαρούλι.

– Συνδύασε διαφορετικές υφές σε ένα σάντουιτς. Όπως τρυφερά κομματάκια κρέατος με τυρί κρέμα και τραγανό μαρούλι ή κρεμμύδι.

– Στο τυρί, πέρα από τις κλασικές επιλογές (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φέτα (αρκεί το σάντουιτς να είναι χορτοφαγικό, διαφορετικά σε συνδυασμό με κρέας θα το κάνει πολύ αλμυρό) ή μοτσαρέλα (κρεμώδης και με ουδέτερη γεύση, πηγαίνει σχεδόν με όλα).

– Αν προσθέσεις πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προτίμησε το μαρούλι iceberg, που είναι τραγανό και δροσερό μαζί και άφησε υλικά όπως η ρόκα ή το νεροκάρδαμο για τη σαλάτα σου.

– Τόλμησε, αντί π.χ. για μαγιονέζα, να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό, όπως τα πικάντικα τσάτνεϊ φρούτων (ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά όπως η γραβιέρα), λίγη καυτερή χορσράντις, ξινολάχανο (ιδανικός συνοδός για κρέας), πέστο (ταιριάζει πολύ σε περισσεύματα από κοτόπουλο αλλά και στο αυγό) ή ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.

– Αν πάντως αποφασίσεις να παραμείνεις στη μαγιονέζα, να ξέρεις ότι είναι μια τέλεια βάση για απλούς και δοκιμασμένους συνδυασμούς, όπως σκόρδο, κόλιανδρο, λεμόνι και μαγιονέζα, σκόρδο, κάπαρη, λεμόνι και μαγιονέζα και, φυσικά, μαγιονέζα και τόνο.

– Μη διστάσεις να ψιλοκόψεις τα περισσεύματα κρέατος από το γεύμα της προηγούμενης μέρας και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς. Κάνε τα μπουκίτσες, λοιπόν, τσιγάρισέ τα για λίγο να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες και συνδύασέ τα με κρεμμύδι τουρσί ή ξινολάχανο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

condiments

Πώς θα το ψήσεις;
Το ψήσιμο κάνει πιο πολυδιάστατη τη γεύση ενός σάντουιτς, αρκεί να γίνει σωστά: Είτε ψήνεις ξεχωριστά το ψωμί, με λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε φέτα, και μετά προσθέτεις τη γέμιση. Είτε το ψήνεις μαζί με τη γέμιση, προσθέτοντας μετά τυχόν υλικά ευπαθή στη θερμότητα (π.χ. μαγιονέζα, μαρούλι, ρωσική σαλάτα).

Πώς θα το κόψεις;
Σε τριγωνάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αν φτιάχνεις τοστ ή διαγώνια στην περίπτωση του σάντουιτς, ώστε οι γωνίες να δημιουργούν το τέλειο σημείο για να αρχίσεις να το τρως. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο πιάνεται ευκολότερα και δείχνει πιο κομψό (αλλιώς, πώς θα κάνεις εμφάνιση με ένα άχαρο σάντουιτς στο γραφείο;). Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές τοστιέρες ψήνουν σε τριγωνάκια. Όταν το κόψεις, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι, διαφορετικά ακόμα και το πιο στιβαρό σάντουιτς μπορεί να διαλυθεί από την πίεση.

open_sandwich

Πώς θα φτιάξεις ένα ανοιχτό σάντουιτς;
Αν αποφασίσεις να δεις το θέμα πιο… ανοιχτόμυαλα, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

-Χρησιμοποίησε ως βάση μια λεπτή φέτα από ένα στιβαρό ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση.

-Πρόσθεσε ένα κρεμώδες υλικό (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι, βούτυρο).

-Συνέχισε με πιο στιβαρά υλικά, ξεκινώντας από τα πιο ανθεκτικά και συνεχίζοντας με τα πιο ευπαθή (π.χ. πρώτα μπέικον, μετά τυρί και τέλος μία φέτα μαρούλι).

-Τέλος, αλάτισέ το (αν δεν περιέχει ήδη κάποιο αλμυρό υλικό, όπως κάππαρη ή αλλαντικά) και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, που ταιριάζει ιδιαίτερα π.χ. στο αβοκάντο.

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κρέας να μαλακώσει πριν από το μαγείρεμα

Το σύντομο μούλιασμα του κρέατος σε ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό ανεβάζει το pH της επιφάνειας του κρέατος, με αποτέλεσμα οι πρωτεΐνες του να μην ενώνονται υπερβολικά κατά το μαγείρεμα και το κρέας να διατηρείται τρυφερό και ζουμερό μετά το ψήσιμο.
empty alt

Αυτές είναι οι 6 τροφές που κρατάνε το μυαλό σε εγρήγορση

    Όταν στη Βρετανία βγήκε μια έρευνα που αναδείκνυε την αξία του δεντρολίβανου ως το ιδανικό βότανο που ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, οι πωλήσεις του αλλά και των σχετικών προϊόντων του (όπως το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου) εκτοξεύτηκαν στα ύψη! Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου...
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Λεμόνι, βότκα, βασιλικός – ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Επειδή ο δυόσμος έχει φορεθεί πολύ με τις διάφορες εκδοχές του μοχίτο, η νέα τάση στα κοκτέιλ είναι ακόμα πιο μεσογειακή και ακόμα πιο δροσερή, με τη συνδρομή του υπέροχου βασιλικού.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
empty alt

Εδώ, η Bonduelle νοιάζεται φυσικά!

Η Bonduelle νοιάζεται για τους ανθρώπους, την ευημερία τους και την υγεία του πλανήτη. Νοιάζεται για τη διατροφή τους και το αποδεικνύει συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, εμπνέοντας παράλληλα ένα υγιεινό μοντέλο φυτικής διατροφής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων...
Back To Top