Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο.

Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το γουακαμόλε παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο. Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.

Πολλοί έχουν τις δικές τους απόψεις για το γουακαμόλε. Σε κάποιους τους αρέσει απλό στην κλασική εκδοχή του. Άλλοι θέλουν να δοκιμάζουν μείγματα και παραλλαγές: μπαχαρικά, ντομάτες, σκόρδο κ.λπ. Αν και σένα σου αρέσουν οι πειραματισμοί, αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις! Απλώς μην ξεχάσεις τα… νάτσος.

 

Μπορώ να το φτιάξω σε έναν επεξεργαστή τροφίμων;

Εννοείται! Αν ωστόσο προτιμάς μια πιο «τραγανή» εκδοχή του γουακαμόλε με πλούσια δηλαδή υφή, καλύτερα να δοκιμάσεις να ανακατέψεις τα υλικά μαζί με το χέρι. Εάν προτιμάς μια πιο απαλή και κρεμώδη υφή, ο επεξεργαστής τροφίμων είναι τέλειος.

 

Μπορώ να το φτιάξω εκ των προτέρων;

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, εάν θέλεις να προετοιμάσεις το γουακαμόλε νωρίτερα, βάλε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος πάνω από την επιφάνεια του γουακαμόλε, έτσι ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Ασφαλίστε με καπάκι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη το σφραγισμένο γουακαμόλε για έως και 3 μήνες.

 

Πώς μπορώ να ωριμάσω τα αβοκάντο μου πιο γρήγορα;

Το να βάλεις τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο δουλεύει ως τέχνασμα! Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει το πάνω μέρος της χάρτινης σακούλας και διατήρησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο μαλακό σε 12 ώρες!

 

Δεν μου αρέσουν τα φρέσκα jalapeños, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν δεν σου αρέσει να προσθέτεις φρέσκα jalapeños (δεν σε κατηγορούμε!), τα jalapeños τουρσί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν θέλεις να αφήσεις έξω εντελώς τις καυτερές πιπεριές, μερικές μεγάλες πρέζες από θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή δύο κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα είναι τέλειες προσθήκες για να δώσεις ένα spicy λάκτισμα στο γουακαμόλε σου.

Guacamole2

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο κόλιαντρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό jalapeño (σπόρος αν προτιμάτε λιγότερη θερμότητα), λιωμένο ή μια καυτερή κόκκινη πιπεριά

1/2 κουτ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αβοκάντο, τον χυμό lime, το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, την jalapeño και αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή, δοκίμασε και ρίξε με περισσότερο αλάτι αν το επιθυμείς. Γαρνίρεις με περισσότερο κόλιαντρο πριν το σερβίρεις.

 

Tip: Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια ντομάτα ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Αν σου αρέσει να έχει μια επίγευση τυριού, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρεμώδες ή άλειμμα τυριού.

 

 

empty alt

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μπακαλιάρος με τέλειο κουρκούτι

Δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικά ασυνήθιστο για αυτήν τη συνταγή, αλλά όταν το κάνεις σωστά, γίνεται απολύτως τέλειο.
Back To Top