Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο.

Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το γουακαμόλε παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο. Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.

Πολλοί έχουν τις δικές τους απόψεις για το γουακαμόλε. Σε κάποιους τους αρέσει απλό στην κλασική εκδοχή του. Άλλοι θέλουν να δοκιμάζουν μείγματα και παραλλαγές: μπαχαρικά, ντομάτες, σκόρδο κ.λπ. Αν και σένα σου αρέσουν οι πειραματισμοί, αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις! Απλώς μην ξεχάσεις τα… νάτσος.

 

Μπορώ να το φτιάξω σε έναν επεξεργαστή τροφίμων;

Εννοείται! Αν ωστόσο προτιμάς μια πιο «τραγανή» εκδοχή του γουακαμόλε με πλούσια δηλαδή υφή, καλύτερα να δοκιμάσεις να ανακατέψεις τα υλικά μαζί με το χέρι. Εάν προτιμάς μια πιο απαλή και κρεμώδη υφή, ο επεξεργαστής τροφίμων είναι τέλειος.

 

Μπορώ να το φτιάξω εκ των προτέρων;

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, εάν θέλεις να προετοιμάσεις το γουακαμόλε νωρίτερα, βάλε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος πάνω από την επιφάνεια του γουακαμόλε, έτσι ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Ασφαλίστε με καπάκι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη το σφραγισμένο γουακαμόλε για έως και 3 μήνες.

 

Πώς μπορώ να ωριμάσω τα αβοκάντο μου πιο γρήγορα;

Το να βάλεις τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο δουλεύει ως τέχνασμα! Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει το πάνω μέρος της χάρτινης σακούλας και διατήρησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο μαλακό σε 12 ώρες!

 

Δεν μου αρέσουν τα φρέσκα jalapeños, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν δεν σου αρέσει να προσθέτεις φρέσκα jalapeños (δεν σε κατηγορούμε!), τα jalapeños τουρσί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν θέλεις να αφήσεις έξω εντελώς τις καυτερές πιπεριές, μερικές μεγάλες πρέζες από θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή δύο κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα είναι τέλειες προσθήκες για να δώσεις ένα spicy λάκτισμα στο γουακαμόλε σου.

Guacamole2

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο κόλιαντρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό jalapeño (σπόρος αν προτιμάτε λιγότερη θερμότητα), λιωμένο ή μια καυτερή κόκκινη πιπεριά

1/2 κουτ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αβοκάντο, τον χυμό lime, το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, την jalapeño και αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή, δοκίμασε και ρίξε με περισσότερο αλάτι αν το επιθυμείς. Γαρνίρεις με περισσότερο κόλιαντρο πριν το σερβίρεις.

 

Tip: Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια ντομάτα ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Αν σου αρέσει να έχει μια επίγευση τυριού, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρεμώδες ή άλειμμα τυριού.

 

 

empty alt

Νηστεία: Πόσο καλό μας κάνει αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες;

Πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα- κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας, και δικαίωμα του καθενός να βιώσει με τον δικό του τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις το μπέικον

Όλοι ξέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες αμαρτωλές απολαύσεις της ζωής είναι η μυρωδιά του μπέικον ενώ τσιτσιρίζει στο τηγάνι.
empty alt

Φτιάξε μια πεντανόστιμη κοτόσουπα σε 6 βήματα

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.
empty alt

7 tips για να φτιάξεις μια σαλάτα στο… κόψε-σβήσε

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, και ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια, η σαλάτα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των μενού μας.
empty alt

Εστιατόρια, υψηλή γαστρονομία και FNL Best Restaurant Awards 2020

Γεύσεις πολλών αστέρων με διακρίσεις και βραβεία
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.
Back To Top