Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο.

Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάιμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.

Το γουακαμόλε παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο. Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.

Πολλοί έχουν τις δικές τους απόψεις για το γουακαμόλε. Σε κάποιους τους αρέσει απλό στην κλασική εκδοχή του. Άλλοι θέλουν να δοκιμάζουν μείγματα και παραλλαγές: μπαχαρικά, ντομάτες, σκόρδο κ.λπ. Αν και σένα σου αρέσουν οι πειραματισμοί, αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης. Μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις! Απλώς μην ξεχάσεις τα… νάτσος.

 

Μπορώ να το φτιάξω σε έναν επεξεργαστή τροφίμων;

Εννοείται! Αν ωστόσο προτιμάς μια πιο «τραγανή» εκδοχή του γουακαμόλε με πλούσια δηλαδή υφή, καλύτερα να δοκιμάσεις να ανακατέψεις τα υλικά μαζί με το χέρι. Εάν προτιμάς μια πιο απαλή και κρεμώδη υφή, ο επεξεργαστής τροφίμων είναι τέλειος.

 

Μπορώ να το φτιάξω εκ των προτέρων;

Όπως τα περισσότερα πιάτα που παρασκευάζονται με αβοκάντο, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, εάν θέλεις να προετοιμάσεις το γουακαμόλε νωρίτερα, βάλε ένα στρώμα πλαστικού περιτυλίγματος πάνω από την επιφάνεια του γουακαμόλε, έτσι ώστε να μην περνάει καθόλου αέρας. Ασφαλίστε με καπάκι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 ημέρες. Για ακόμη μεγαλύτερη αποθήκευση, μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη το σφραγισμένο γουακαμόλε για έως και 3 μήνες.

 

Πώς μπορώ να ωριμάσω τα αβοκάντο μου πιο γρήγορα;

Το να βάλεις τα άγουρα αβοκάντο σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο δουλεύει ως τέχνασμα! Βεβαιώσου ότι έχεις κλείσει το πάνω μέρος της χάρτινης σακούλας και διατήρησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να είναι αισθητά πιο μαλακό σε 12 ώρες!

 

Δεν μου αρέσουν τα φρέσκα jalapeños, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν δεν σου αρέσει να προσθέτεις φρέσκα jalapeños (δεν σε κατηγορούμε!), τα jalapeños τουρσί είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αν θέλεις να αφήσεις έξω εντελώς τις καυτερές πιπεριές, μερικές μεγάλες πρέζες από θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή δύο κουταλάκια του γλυκού από την αγαπημένη σου καυτερή σάλτσα είναι τέλειες προσθήκες για να δώσεις ένα spicy λάκτισμα στο γουακαμόλε σου.

Guacamole2

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 αβοκάντο

Χυμός από 2 λάιμ

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο κόλιαντρο, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

1/2 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό jalapeño (σπόρος αν προτιμάτε λιγότερη θερμότητα), λιωμένο ή μια καυτερή κόκκινη πιπεριά

1/2 κουτ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε το αβοκάντο, τον χυμό lime, το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, την jalapeño και αλάτι. Ανακάτεψε μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή, δοκίμασε και ρίξε με περισσότερο αλάτι αν το επιθυμείς. Γαρνίρεις με περισσότερο κόλιαντρο πριν το σερβίρεις.

 

Tip: Από πάνω μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένη σε μικρά κυβάκια ντομάτα ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Αν σου αρέσει να έχει μια επίγευση τυριού, μπορείς να προσθέσεις κάποιο κρεμώδες ή άλειμμα τυριού.

 

 

empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Η φόρμουλα της τέλειας μαρινάδας για μια ζουμερή μπριζόλα

Υπάρχουν άπειρες συνταγές μαρινάδας, αλλά ένας συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών που εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα στο ψητό κρέας.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
Back To Top