Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων.

Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα πολύ περίπλοκο σε αυτό το κέικ, αλλά η μικρή επιπλέον προσπάθεια να κόψετε εσπεριδοειδή και να τα προσθέσετε στο κάτω μέρος της φόρμας του κέικ έχει ως αποτέλεσμα κάτι πολύ όμορφο. Το μείγμα φρούτων και βουτύρου διατηρεί το κέικ υγρό και ενώ το θυμάρι είναι εντελώς προαιρετικό, είναι τόσο καλό στο κέικ. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεντρολίβανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιήσαμε φέτες από κίτρο, πορτοκάλι σαγκουίνι, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Προσπαθήστε να γεμίσετε πραγματικά ολόκληρο τον πάτο με φρούτα, κόβοντας φέτες και επικαλυπτόμενες φέτες όσο χρειάζεται.

ΥΛΙΚΑ:

8 – 10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΦΡΟΥΤΩΝ

Σπρέι μαγειρικής

4-5 εσπεριδοειδή, όπως ποικιλία πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ ή λεμονιών

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ

1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. (1 μπαστούνι) βούτυρο, μαλακωμένο

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 μεγάλα αυγά

1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3/4 φλ. γάλα

kitro

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί κέικ 9 και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε τα φρούτα σε στρογγυλές φέτες, έχοντας αφαιρέσει τη φλούδα.

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού και απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τακτοποιούμε τα φρούτα από πάνω, επικαλύπτοντας ελαφρώς έτσι ώστε το κάτω μέρος να καλύπτεται εντελώς.

Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να είναι ελαφρύ και αφράτο. Προσθέτουμε αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε τη βανίλια. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα και απλώνουμε, προσεκτικά, σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.

Ψήνουμε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα, 35 με 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

empty alt

Η δύναμη του πρωινού

Και να που το παλίο γνωμικό «το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν φτωχός» αποκτά επιστημοκική βάση.
empty alt

Ξέρεις πόσων χρονών είναι τα μήλα σου;

Διάβασα κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση σήμερα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου! Ήξερες εσύ ότι τα φρέσκα μήλα που βρίσκεις σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μέχρι και 12 μηνών; Ότι μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να χαλάσουν σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα; Τουλάχιστον, όπως […]
empty alt

10 γαστρονομικές τάσεις που περιμένουμε για το 2018

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Κοκκινιστή ρεβιθάδα ή ρεβιθοστιφάδο…γευστικό καλωσόρισμα στον χειμώνα

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.
empty alt

Μπρόκολο και κουνουπίδι σε γευστικές comfort food εκδοχές

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]
Back To Top