Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο). Αντίθετα, το λάχανο τεμαχίζεται και τοποθετείται σε στρώσεις με τη γευστική γέμιση, στη συνέχεια συμπληρώνεται με τυρί, για μια χορταστική και εύκολη εκδοχή φούρνου. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τον βόειο κιμά, με κιμά γαλοπούλας, – αυτή η συνταγή θα ήταν επίσης εξαιρετική με ένα χορτοφαγικό υποκατάστατο κρέατος.

Χρόνος προετοιμασίας:

35 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

1 ώρα

Μερίδες:

8

Συστατικά

3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο

1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή βοείου κρέατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

450 γρ. σάλτσα ντομάτας χωρίς αλάτι

1 φλιτζάνι λευκό ρύζι με μακρούς κόκκους

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πιπέρι, χωρισμένο

8 φλιτζάνια ψιλοκομμένο πράσινο λάχανο (1 1/4 κιλά)

2 κουταλάκια του γλυκού άνηθο ξερό

¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά θρυμματισμένη

1 ½ φλιτζάνια τριμμένο τυρί Cheddar

laxanoa

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 210. Αλείψτε το ταψί ελαφρά με σπρέι μαγειρέματος. Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το βόειο κρέας να μην είναι πλέον ροζ, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθεί το άρωμά του, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε ανακατεύοντας τον ζωμό, τη σάλτσα ντομάτας, το ρύζι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει. Σκεπάστε, μειώνουμε τη φωτιά για να διατηρηθεί το σιγοβράσιμο και μαγειρεύτε, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 17 λεπτά (το μείγμα θα είναι λίγο ζουμερό). Βγάλτε το καπάκι και αφαιρέστε από τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λάχανο, άνηθο, θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλατοπίπερο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το λάχανο να γίνει απαλό, 5 έως 7 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά.

Απλώστε το μισό λάχανο στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού. Από πάνω ρίξτε το μισό μοσχαρίσιο μείγμα και μετά το μισό τυρί. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο λάχανο, μείγμα βοείου κρέατος και τυρί. Ψήστε μέχρι να ζεσταθεί και το τυρί έχει λιώσει και αρχίσει να ροδίζει, περίπου 25 λεπτά.

empty alt

Ζήστε περισσότερο με καυτερές κόκκινες πιπεριές!

Σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά με μπόλικη κόκκινη πιπεριά, τότε μπορεί να ζήσετε περισσότερο! Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συσχετίζει την κατανάλωση καυτερής κόκκινης πιπεριάς με τη μείωση κατά 13% της θνησιμότητας, κυρίως από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
empty alt

Αυτά είναι τα υγιεινά διατροφικά μυστικά των σταρ

Το φαγητό πολλοί αγάπησαν, το υγιεινό διαιτολόγιο ελάχιστοι! Σε αυτή τη κατηγορία, ανήκουν και αρκετοί σελέμπριτι – οι θυσίες στο χώρο τους είναι μνημειώδεις-, οι οποίοι με τη βοήθεια ειδικών διατροφολόγων ή personal trainers και μαγείρων, ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
Back To Top