Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό;

Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται ωμά είναι ότι πολλά φυσικά συστατικά τους που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C στις πιπεριές και στο μπρόκολο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα, το ίδιο και οι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα οι τομάτες όταν μαγειρεύονται αυξάνουν έως και 25% την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένια, ενώ τα ψημένα καρότα έχουν περισσότερα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από ότι τα ωμά.

Αλλά και τα μανιτάρια αποκτούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται, αν και για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα μανιτάρια είναι μύκητες και όχι λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα μαγειρεμένα μανιτάρια έχουν αυξημένες ποσότητες καλίου, ψευδάργυρου και νιασίνης (που είναι βιταμίνη Β) από ότι οι ωμοί συνάδελφοί τους.

Πρέπει, επίσης, να ξέρεις ότι και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το όλο και πιο διαδεδομένο kale περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο αλλά μία φυσική ουσία που λέγεται οξαλικό οξύ εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως βράσεις τα χορταράκια, το οξαλικό οξύ διαλύεται και το σώμα σου τρέφεται με αυτά τα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Συμπέρασμα 1ο: (γενικό) πρέπει να τρως καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Συμπέρασμα 2ο: και τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά σου κάνουν πολύ καλό

Συμπέρασμα 3ο: για να απολαμβάνεις αυτά που έχουν να σου προσφέρουν στο μέγιστο, ανάλογα με το τι προτιμάς, τρώγε ένα μείγμα ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών.

empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

Πώς να νικήσετε τις ιώσεις από το… πιάτο σας!

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία...
empty alt

Το γεμιστό κοτόπουλο… αλλιώς!

Το κοτόπουλο είναι ένα υλικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους και όλες οι διεθνείς κουζίνες διαθέτουν εξαιρετικές συνταγές για αμέτρητες εκδοχές του.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας
Back To Top