Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

0     

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό;

Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει να τρώγονται ωμά είναι ότι πολλά φυσικά συστατικά τους που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C στις πιπεριές και στο μπρόκολο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα, το ίδιο και οι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα οι τομάτες όταν μαγειρεύονται αυξάνουν έως και 25% την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένια, ενώ τα ψημένα καρότα έχουν περισσότερα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C από ότι τα ωμά.

Αλλά και τα μανιτάρια αποκτούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται, αν και για να είμαστε απολύτως ακριβείς, τα μανιτάρια είναι μύκητες και όχι λαχανικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα μαγειρεμένα μανιτάρια έχουν αυξημένες ποσότητες καλίου, ψευδάργυρου και νιασίνης (που είναι βιταμίνη Β) από ότι οι ωμοί συνάδελφοί τους.

Πρέπει, επίσης, να ξέρεις ότι και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι ή το όλο και πιο διαδεδομένο kale περιέχουν ασβέστιο και σίδηρο αλλά μία φυσική ουσία που λέγεται οξαλικό οξύ εμποδίζει το σώμα να απορροφήσει αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Όταν όμως βράσεις τα χορταράκια, το οξαλικό οξύ διαλύεται και το σώμα σου τρέφεται με αυτά τα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Συμπέρασμα 1ο: (γενικό) πρέπει να τρως καθημερινά φρούτα και λαχανικά

Συμπέρασμα 2ο: και τα ωμά και τα μαγειρεμένα λαχανικά σου κάνουν πολύ καλό

Συμπέρασμα 3ο: για να απολαμβάνεις αυτά που έχουν να σου προσφέρουν στο μέγιστο, ανάλογα με το τι προτιμάς, τρώγε ένα μείγμα ωμών και μαγειρεμένων λαχανικών.