Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο παρελθόν το γκλίτερ χρησιμοποιείτο μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως σε γαμήλιες τούρτες και μπισκότα με γλάσο. Αλλά πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται η χρήση του, αρχικά στον καφέ μετά στον αφρώδη οίνο και στην μπίρα.

«Καθώς το γκλίτερ στροβιλίζεται στο ποτήρι, δημιουργεί ένα σχεδόν μαγικό εφέ», υποστηρίζει η Madeleine McCarthy, δημιουργός μιας μπίρας ονόματι Gold Dust Woman, που ξεπούλησε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της.

Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπουμε γκλίτερ σχεδόν στα πάντα, όπως σε πίτσες, μπαγκέτες και σάλτσες. Ωστόσο οι τροφές με γκλίτερ, αν και σαρώνουν στο Instagram, καλό είναι να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Όπως ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων FDA, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας χρυσόσκονες που φέρουν την ένδειξη «μη τοξική», παρά μόνο εκείνες που χαρακτηρίζονται σαφώς «βρώσιμες».

Ο λόγος; Η μη τοξική χρυσόσκονη, την οποία χρησιμοποιούμε στη χειροτεχνία μας, είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει κακό στην υγεία μας αν την καταναλώσουμε σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για… χόρταση. Η κόλλα Elmer, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείται μη τοξική (γι’ αυτό συστήνεται για παιδικές χειροτεχνίες), αλλά υπάρχει λόγος που δεν χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Υιοθέτησε λοιπόν τη νέα τάση, αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο. Και όταν επιλέγεις χρυσόσκονη για τη μαγειρική σου, μην επαναπαύεσαι στο χαρακτηρισμό «μη τοξική», αλλά διάλεξε μόνο τις «βρώσιμες».

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top