Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι..

Το πορτοκαλί κρασί το έβρισκες κάποτε μόνο σε ψαγμένα μπαρ και σε εκδηλώσεις βιομηχανίας κρασιού, αλλά – τώρα η δημοτικότητα για τα «φυσικά» κρασιά έχει αυξηθεί – το πορτοκαλί κρασί είναι το μεγαλύτερο trend στα ποτά του 2020. Πλέον το βρίσκεις παντού, από τις κάβες μέχρι τα gourmet delicatessen μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Αλλά τι ακριβώς είναι το πορτοκαλί κρασί; Έχει γεύση πορτοκαλιών; Είναι κόκκινο και λευκό κρασί αναμεμειγμένο; Είναι μια πιο σκοτεινή απόχρωση ροζέ; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις

 

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί, κεχριμπαρένιο. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστη παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι η οινοποίηση ξεκίνησε στη Γεωργία πριν από 8.000 χρόνια και το πορτοκαλί κρασί έχει βαθιές ρίζες εκεί. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

orange2

Πώς γίνεται το πορτοκαλί κρασί;

Τα λευκά σταφύλια αφήνονται να ζυμωθούν σε ένα δοχείο που είναι συχνά κατασκευασμένο από πηλό, ξύλο ή χάλυβα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα. Υπάρχουν λίγα στον τρόπο ζύμωσης ή διήθησης. Τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν επίσης να παλαιωθούν σε δρύινα βαρέλια για να δώσουν έναν οξειδωμένο χαρακτήρα.

 

Πώς διαφέρει το λευκό κρασί από το πορτοκαλί

Είναι όλα σχετικά με την επαφή με τη φλούδα. Σε αντίθεση με τα λευκά κρασιά, τα πορτοκαλί κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα τους, όπως και τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δίνει στο κρασί έντονα αρώματα και στοιβαρό χαρακτήρα. Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων).

orange

Πώς αναδείχθηκε σε τάση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς τα φυσικά, βιολογικά, vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα – και το κρασί δεν διαφέρει. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι συναρπαστικό. Συνιστάται ως μια πιο φυσική επιλογή. Όπως και η Γεωργία, άλλες χώρες που παράγουν εξαιρετικά πορτοκαλί κρασιά περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Η διαθεσιμότητα αυξάνεται επίσης.

 

Με τι φαγητά και γεύσεις συνδυάζεται

Λόγω της τολμηρότητάς τους, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται καλά με εξίσου τολμηρά και πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, ταγκίν και μια σειρά από ασιατικά πιάτα. Λόγω των καρπών, των τανινών και των εντυπωσιακών χαρακτήρων τους, τα πορτοκαλί κρασιά λειτουργούν επίσης καλά με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, που κυμαίνονται από μεγάλες γεύσεις κρέατος έως λιπαρά ψάρια.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

empty alt

10 εύκολοι τρόποι να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

1. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα σμούθι. 2. Βάλε μια φρουτοσαλάτα στο πρωινό σου. 3. Πρόσθεσε (περισσότερα) λαχανικά σε ένα σάντουιτς.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κουνουπίδι και το μπρόκολο πιο νόστιμα από ποτέ!

Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέξουμε (περισσότερο) τη διατροφή μας και το ρίχνουμε στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις τους σπόρους από το καλαμπόκι χωρίς να κάνεις χάλια την κουζίνα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφαιρέσεις τους σπόρους από το βρασμένο καλαμπόκι, αλλά οι περισσότεροι αφήνουν την κουζίνα σε κατάσταση… χάους, βομβαρδισμένη δηλαδή με σπόρους καλαμποκιού.
empty alt

Μπρόκολο και κουνουπίδι σε γευστικές comfort food εκδοχές

Ίσως στο άκουσμα των λέξεων κουνουπίδι και μπρόκολο να σκέφτεσαι μόνο υγιεινές συνταγές αδυνατίσματος με τα δύο αυτά λαχανικά να σερβίρονται βραστά ή στον ατμό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στο γκριλ αλλά πάντα σκέτα! Όχι πια! Ακόμα κι αν είσαι υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής (που και […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
empty alt

Ενεργειακές Μπάλες Φυστικοβούτυρου

Αυτές οι υγιεινές ενεργειακές μπάλες φυστικοβούτυρου και σοκολάτας προσφέρουν ένα μείγμα απλών και σύνθετων υδατανθράκων για να σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες της ενέργειάς σας όποτε χρειάζεστε λίγη ώθηση.
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top