Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι..

Το πορτοκαλί κρασί το έβρισκες κάποτε μόνο σε ψαγμένα μπαρ και σε εκδηλώσεις βιομηχανίας κρασιού, αλλά – τώρα η δημοτικότητα για τα «φυσικά» κρασιά έχει αυξηθεί – το πορτοκαλί κρασί είναι το μεγαλύτερο trend στα ποτά του 2020. Πλέον το βρίσκεις παντού, από τις κάβες μέχρι τα gourmet delicatessen μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Αλλά τι ακριβώς είναι το πορτοκαλί κρασί; Έχει γεύση πορτοκαλιών; Είναι κόκκινο και λευκό κρασί αναμεμειγμένο; Είναι μια πιο σκοτεινή απόχρωση ροζέ; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις

 

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί, κεχριμπαρένιο. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστη παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι η οινοποίηση ξεκίνησε στη Γεωργία πριν από 8.000 χρόνια και το πορτοκαλί κρασί έχει βαθιές ρίζες εκεί. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

orange2

Πώς γίνεται το πορτοκαλί κρασί;

Τα λευκά σταφύλια αφήνονται να ζυμωθούν σε ένα δοχείο που είναι συχνά κατασκευασμένο από πηλό, ξύλο ή χάλυβα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα. Υπάρχουν λίγα στον τρόπο ζύμωσης ή διήθησης. Τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν επίσης να παλαιωθούν σε δρύινα βαρέλια για να δώσουν έναν οξειδωμένο χαρακτήρα.

 

Πώς διαφέρει το λευκό κρασί από το πορτοκαλί

Είναι όλα σχετικά με την επαφή με τη φλούδα. Σε αντίθεση με τα λευκά κρασιά, τα πορτοκαλί κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα τους, όπως και τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δίνει στο κρασί έντονα αρώματα και στοιβαρό χαρακτήρα. Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων).

orange

Πώς αναδείχθηκε σε τάση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς τα φυσικά, βιολογικά, vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα – και το κρασί δεν διαφέρει. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι συναρπαστικό. Συνιστάται ως μια πιο φυσική επιλογή. Όπως και η Γεωργία, άλλες χώρες που παράγουν εξαιρετικά πορτοκαλί κρασιά περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Η διαθεσιμότητα αυξάνεται επίσης.

 

Με τι φαγητά και γεύσεις συνδυάζεται

Λόγω της τολμηρότητάς τους, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται καλά με εξίσου τολμηρά και πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, ταγκίν και μια σειρά από ασιατικά πιάτα. Λόγω των καρπών, των τανινών και των εντυπωσιακών χαρακτήρων τους, τα πορτοκαλί κρασιά λειτουργούν επίσης καλά με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, που κυμαίνονται από μεγάλες γεύσεις κρέατος έως λιπαρά ψάρια.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

empty alt

Ο καφές ασπίδα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα ίσως να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
empty alt

Τέλειες ψητές πατάτες σε 5 βήματα

Πόσες φορές έχεις ξεκινήσει να ψήσεις πατάτες στο φούρνο και σού έχουν βγει μισοκαμένες ή μισοψημένες; Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», αλλά ακόμα και αν πιστεύεις ότι έχεις βρει τον τρόπο να τις πετυχαίνεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές βήμα βήμα, από το Popsugar.com, για να γίνουν […]
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις το κουκούτσι από τα κεράσια

Ακόμα και αν δεν έχεις το ειδικό εργαλείο, μπορείς να αφαιρέσεις τα κουκούτσια από τα κεράσια, για να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο φρούτο π.
empty alt

7 φαγητά που μπορούν να φτιάξουν μόνα τους τα παιδιά

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Ντιπ για… ντιπ – εύκολα και σπιτικά

Δροσιστικά, πικάντικα, κρεμώδη, διαφορετικά, όπως και να τα προτιμάτε εδώ σας έχουμε μερικές ιδέες για να τα φτιάξετε μόνοι σας – εύκολα κι απλά!   Το πέστο του Ποπάι Συστατικά 300 γρ.
empty alt

Τρεις μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.
empty alt

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Ελαφριά, θρεπτικά, και με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι, θα δώσεις γεύση στην Καθαρά Δευτέρα αλλά θα γίνουν και μια εξαιρετική πρόταση ακόμα και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Back To Top