Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι..

Το πορτοκαλί κρασί το έβρισκες κάποτε μόνο σε ψαγμένα μπαρ και σε εκδηλώσεις βιομηχανίας κρασιού, αλλά – τώρα η δημοτικότητα για τα «φυσικά» κρασιά έχει αυξηθεί – το πορτοκαλί κρασί είναι το μεγαλύτερο trend στα ποτά του 2020. Πλέον το βρίσκεις παντού, από τις κάβες μέχρι τα gourmet delicatessen μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Αλλά τι ακριβώς είναι το πορτοκαλί κρασί; Έχει γεύση πορτοκαλιών; Είναι κόκκινο και λευκό κρασί αναμεμειγμένο; Είναι μια πιο σκοτεινή απόχρωση ροζέ; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις

 

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί, κεχριμπαρένιο. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστη παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι η οινοποίηση ξεκίνησε στη Γεωργία πριν από 8.000 χρόνια και το πορτοκαλί κρασί έχει βαθιές ρίζες εκεί. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

orange2

Πώς γίνεται το πορτοκαλί κρασί;

Τα λευκά σταφύλια αφήνονται να ζυμωθούν σε ένα δοχείο που είναι συχνά κατασκευασμένο από πηλό, ξύλο ή χάλυβα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα. Υπάρχουν λίγα στον τρόπο ζύμωσης ή διήθησης. Τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν επίσης να παλαιωθούν σε δρύινα βαρέλια για να δώσουν έναν οξειδωμένο χαρακτήρα.

 

Πώς διαφέρει το λευκό κρασί από το πορτοκαλί

Είναι όλα σχετικά με την επαφή με τη φλούδα. Σε αντίθεση με τα λευκά κρασιά, τα πορτοκαλί κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα τους, όπως και τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δίνει στο κρασί έντονα αρώματα και στοιβαρό χαρακτήρα. Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων).

orange

Πώς αναδείχθηκε σε τάση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς τα φυσικά, βιολογικά, vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα – και το κρασί δεν διαφέρει. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι συναρπαστικό. Συνιστάται ως μια πιο φυσική επιλογή. Όπως και η Γεωργία, άλλες χώρες που παράγουν εξαιρετικά πορτοκαλί κρασιά περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Η διαθεσιμότητα αυξάνεται επίσης.

 

Με τι φαγητά και γεύσεις συνδυάζεται

Λόγω της τολμηρότητάς τους, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται καλά με εξίσου τολμηρά και πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, ταγκίν και μια σειρά από ασιατικά πιάτα. Λόγω των καρπών, των τανινών και των εντυπωσιακών χαρακτήρων τους, τα πορτοκαλί κρασιά λειτουργούν επίσης καλά με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, που κυμαίνονται από μεγάλες γεύσεις κρέατος έως λιπαρά ψάρια.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

empty alt

Πολύτιμα δημητριακά

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.
empty alt

Οδηγός τηγάνισματος: Όλα τα μυστικά για το πανάρισμα και το κουρκούτι

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να τηγανίσεις στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα του και δίχως προηγούμενως να το έχεις πανάρει, τα αποτελέσματα θα είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.
empty alt

Με δέκα μερίδες φρούτων την ημέρα θα φτάσετε τα 100!

Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία. Μακροζωία όμως; Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

Η φόρμουλα της τέλειας μαρινάδας για μια ζουμερή μπριζόλα

Υπάρχουν άπειρες συνταγές μαρινάδας, αλλά ένας συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών που εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα στο ψητό κρέας.
empty alt

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια: πώς το μαγειρεύουμε;

Κατάφερες να κόψεις κολοκυθάκια σε λωρίδες, χρησιμοποιώντας ένα spiralizer; Τέλεια! Και τώρα, πώς θα τα μαγειρέψεις; Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βάλεις νερό σε μια κατσαρόλα και να περιμένεις να βράσει.
empty alt

Frozen Negroni – η παγωμένη δόση απόλαυσης που χρειάζεσαι…

Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές τα Negroni έχουν την τιμητική τους κι είναι εδώ για να σου δώσουν ένα σφηνάκι δύναμης για να βγάλεις την υπόλοιπη εβδομάδα.
empty alt

Κουνουπίδι με παρμεζάνα – απλώς εθιστικό

Αν σου αρέσει η παρμεζάνα ξέρεις ότι είναι απολύτως απίστευτη, και ότι μπορεί να απογειώσει κάθε υγιεινό συστατικό με το οποίο συνδυάζεται χωρίς να του αποδώσει πολλές επιπλέον θερμίδες.
Back To Top