Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι..

Το πορτοκαλί κρασί το έβρισκες κάποτε μόνο σε ψαγμένα μπαρ και σε εκδηλώσεις βιομηχανίας κρασιού, αλλά – τώρα η δημοτικότητα για τα «φυσικά» κρασιά έχει αυξηθεί – το πορτοκαλί κρασί είναι το μεγαλύτερο trend στα ποτά του 2020. Πλέον το βρίσκεις παντού, από τις κάβες μέχρι τα gourmet delicatessen μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Αλλά τι ακριβώς είναι το πορτοκαλί κρασί; Έχει γεύση πορτοκαλιών; Είναι κόκκινο και λευκό κρασί αναμεμειγμένο; Είναι μια πιο σκοτεινή απόχρωση ροζέ; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις

 

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί, κεχριμπαρένιο. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστη παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι η οινοποίηση ξεκίνησε στη Γεωργία πριν από 8.000 χρόνια και το πορτοκαλί κρασί έχει βαθιές ρίζες εκεί. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

orange2

Πώς γίνεται το πορτοκαλί κρασί;

Τα λευκά σταφύλια αφήνονται να ζυμωθούν σε ένα δοχείο που είναι συχνά κατασκευασμένο από πηλό, ξύλο ή χάλυβα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα. Υπάρχουν λίγα στον τρόπο ζύμωσης ή διήθησης. Τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν επίσης να παλαιωθούν σε δρύινα βαρέλια για να δώσουν έναν οξειδωμένο χαρακτήρα.

 

Πώς διαφέρει το λευκό κρασί από το πορτοκαλί

Είναι όλα σχετικά με την επαφή με τη φλούδα. Σε αντίθεση με τα λευκά κρασιά, τα πορτοκαλί κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα τους, όπως και τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δίνει στο κρασί έντονα αρώματα και στοιβαρό χαρακτήρα. Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων).

orange

Πώς αναδείχθηκε σε τάση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς τα φυσικά, βιολογικά, vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα – και το κρασί δεν διαφέρει. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι συναρπαστικό. Συνιστάται ως μια πιο φυσική επιλογή. Όπως και η Γεωργία, άλλες χώρες που παράγουν εξαιρετικά πορτοκαλί κρασιά περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Η διαθεσιμότητα αυξάνεται επίσης.

 

Με τι φαγητά και γεύσεις συνδυάζεται

Λόγω της τολμηρότητάς τους, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται καλά με εξίσου τολμηρά και πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, ταγκίν και μια σειρά από ασιατικά πιάτα. Λόγω των καρπών, των τανινών και των εντυπωσιακών χαρακτήρων τους, τα πορτοκαλί κρασιά λειτουργούν επίσης καλά με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, που κυμαίνονται από μεγάλες γεύσεις κρέατος έως λιπαρά ψάρια.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

empty alt

3 μυστικά μαγειρικής από μια Ιταλίδα γιαγιά

Η Laura Vitale, δημιουργός του καναλιού στο YouTube Laura in the Kitchen, δεν συγκεντρώνει τυχαία πάνω από 2 εκατομμύρια συνδρομητές, καθώς έχει διδαχθεί πολλά από την Ιταλίδα γιαγιά της.
empty alt

6 tips για ένα γρήγορο και εύκολο οικογενειακό δείπνο

Αν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα είναι να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές και θα απλοποιήσεις εκπληκτικά τη διαδικασία, χωρίς να στερήσεις τα παιδιά σου από τα απαραίτητα […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Αραβική πίτα: πώς να φτιάξεις το νοστιμότερο σάντουιτς

Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά για την αραβική πίτα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα άγευστα και άοσμα σνακ που αγοράζεις τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Γευστικό ταξίδι στην Ιταλία με pasta Puttanesca

Ζυμαρικά που μυρίζουν Μεσόγειο Θάλασσα
Back To Top