Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι..

Το πορτοκαλί κρασί το έβρισκες κάποτε μόνο σε ψαγμένα μπαρ και σε εκδηλώσεις βιομηχανίας κρασιού, αλλά – τώρα η δημοτικότητα για τα «φυσικά» κρασιά έχει αυξηθεί – το πορτοκαλί κρασί είναι το μεγαλύτερο trend στα ποτά του 2020. Πλέον το βρίσκεις παντού, από τις κάβες μέχρι τα gourmet delicatessen μέχρι τα ράφια μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Αλλά τι ακριβώς είναι το πορτοκαλί κρασί; Έχει γεύση πορτοκαλιών; Είναι κόκκινο και λευκό κρασί αναμεμειγμένο; Είναι μια πιο σκοτεινή απόχρωση ροζέ; Σου έχουμε όλες τις απαντήσεις

 

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί

Το πορτοκαλί κρασί είναι ένας τύπος λευκού κρασιού. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του, οι φλοιοί και οι σπόροι των σταφυλιών αφήνονται να ζυμωθούν με το χυμό, δημιουργώντας έτσι ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα στο κρασί, κεχριμπαρένιο. Είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ελάχιστη παρέμβαση. Πιστεύουμε ότι η οινοποίηση ξεκίνησε στη Γεωργία πριν από 8.000 χρόνια και το πορτοκαλί κρασί έχει βαθιές ρίζες εκεί. Πολλοί σύγχρονοι οινοποιοί κοιτάζουν πάνω από 5.000 χρόνια πίσω, στην περιοχή του Καυκάσου, όπου τα κρασιά ζυμώνονταν σε μεγάλα υπόγεια αγγεία που ονομάζονταν Qvevri (“κεβρί”) και που αρχικά κλείνονταν με πέτρες και σφραγίζονταν με κερί μέλισσας.

orange2

Πώς γίνεται το πορτοκαλί κρασί;

Τα λευκά σταφύλια αφήνονται να ζυμωθούν σε ένα δοχείο που είναι συχνά κατασκευασμένο από πηλό, ξύλο ή χάλυβα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως ένα χρόνο ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία ζύμωσης δίνει στο κρασί το πορτοκαλί του χρώμα. Υπάρχουν λίγα στον τρόπο ζύμωσης ή διήθησης. Τα πορτοκαλί κρασιά μπορούν επίσης να παλαιωθούν σε δρύινα βαρέλια για να δώσουν έναν οξειδωμένο χαρακτήρα.

 

Πώς διαφέρει το λευκό κρασί από το πορτοκαλί

Είναι όλα σχετικά με την επαφή με τη φλούδα. Σε αντίθεση με τα λευκά κρασιά, τα πορτοκαλί κρασιά ζυμώνονται με τη φλούδα τους, όπως και τα κόκκινα κρασιά. Αυτό δίνει στο κρασί έντονα αρώματα και στοιβαρό χαρακτήρα. Τα πορτοκαλί κρασιά περιγράφονται ως έντονα, με αρώματα τροπικών φρούτων, φουντουκιού, σάπιου μήλου, ξύλου, λιναρόσπορου, αρκεύθου και ξηρού πορτοκαλιού.

Στον ουρανίσκο, η γεύση τους φτάνει ξηρή (μάλιστα έχουν τόσες ταννίνες όσες έχει ένα κόκκινο κρασί) και όξινη (θυμίζει μπίρα φρούτων).

orange

Πώς αναδείχθηκε σε τάση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη κίνηση προς τα φυσικά, βιολογικά, vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα – και το κρασί δεν διαφέρει. Το πορτοκαλί κρασί είναι κάτι συναρπαστικό. Συνιστάται ως μια πιο φυσική επιλογή. Όπως και η Γεωργία, άλλες χώρες που παράγουν εξαιρετικά πορτοκαλί κρασιά περιλαμβάνουν την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Η διαθεσιμότητα αυξάνεται επίσης.

 

Με τι φαγητά και γεύσεις συνδυάζεται

Λόγω της τολμηρότητάς τους, τα πορτοκαλί κρασιά συνδυάζονται καλά με εξίσου τολμηρά και πικάντικα τρόφιμα, όπως κάρυ, ταγκίν και μια σειρά από ασιατικά πιάτα. Λόγω των καρπών, των τανινών και των εντυπωσιακών χαρακτήρων τους, τα πορτοκαλί κρασιά λειτουργούν επίσης καλά με μια μεγάλη ποικιλία πρωτεϊνών, που κυμαίνονται από μεγάλες γεύσεις κρέατος έως λιπαρά ψάρια.

Στην Ελλάδα οι χαρακτηριστικότερες εκδοχές πορτοκαλί κρασιών είναι αυτή του Ροδίτη του Κτήματος Τάτση, του ΜΕΤΑ της Πιερείας Ερατεινής και του Orange του Ανατολικού Αμπελώνα, ενώ νέες πειραματικές οινοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

empty alt

Έτσι θα κάνεις το κουνουπίδι και το μπρόκολο πιο νόστιμα από ποτέ!

Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέξουμε (περισσότερο) τη διατροφή μας και το ρίχνουμε στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.
empty alt

8 λόγοι που προτιμάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου

Κάποιοι τα θεωρούν πιο ευτελή από το στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο έχεις τουλάχιστον 8 λόγους να βάλεις στη διατροφή σου τα μπουτάκια κοτόπουλου.
empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

4 έξτρα συστατικά για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη σαλάτα με κινόα

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Σπιτικές μπάρες granola

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες granola; Και τώρα είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις όλα τους τα συστατικά! Μπορείς να τροποποιήσεις αυτήν τη συνταγή βάζοντας τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα που προτιμάς.
empty alt

Xmas spirit με χριστουγεννιάτικες Margaritas

Γιορτές χωρίς εορταστικά κοκτέιλ δεν γίνονται. Αφεθείτε στη λάμψη των ημερών και μπείτε σε xmas spirit με μια πολύ χριστουγεννιάτικη εκδοχή των αγαπημένων margaritas.
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.

Back To Top