Το λάχανο είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή.

Παρά την εντυπωσιακή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο συχνά παραβλέπεται.

Αν και μπορεί να μοιάζει πολύ με μαρούλι, στην πραγματικότητα ανήκει στο γένος λαχανικών Brassica, το οποίο περιλαμβάνει μπρόκολο, ραπανάκια και λαχανάκια Βρυξελλών.

Έρχεται σε μια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου, του μωβ, του λευκού και του πράσινου, και τα φύλλα του μπορεί να είναι είτε τσαλακωμένα είτε λεία.

Αυτό το λαχανικό καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία από πιάτα, όπως ξινολάχανο, kimchi και λαχανοσαλάτα.

Επιπλέον, το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλο που το λάχανο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, έχει ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Στην πραγματικότητα, μόνο 1 φλιτζάνι, ή 89 γραμμάρια ωμού πράσινου λάχανου περιέχει:

Θερμίδες: 22

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Φυτικές ίνες: 2 γρ

Βιταμίνη Κ: 56% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη C: 36% της Ημερήσιας Αξίας

Φολικό οξύ: 10% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγγάνιο: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Βιταμίνη Β6: 6% της Ημερήσιας Αξίας

Ασβέστιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Κάλιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Μαγνήσιο: 3% της Ημερήσιας Αξίας

Το λάχανο περιέχει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, του σιδήρου και της ριβοφλαβίνης.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω λίστα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού μεταβολισμού και της κανονικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και ενώσεων θείου.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που έχουν περιττό αριθμό ηλεκτρονίων, γεγονός που τα καθιστά ασταθή. Όταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας.

Το λάχανο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και απώλεια όρασης.

Δέκα λόγοι που το λάχανο κάνει καλό στην υγεία σου

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

2. Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων.

3. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων, στη σύνθεση του DNA και RNA.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στον κορεσμό.

5. Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται θετικά με την πρόσληψη του λάχανου.

6. Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.

7. Είναι διαθέσιμο σε πολλά χρώματα και μεγέθη: Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε λαχανάκια Βρυξελλών, κινέζικο λάχανο, άσπρο λάχανο και μοβ λάχανο.

8. Κάτι που ποτέ ίσως δεν θα περίμενες να συναντήσεις στο λάχανο και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα!

9. Είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα! Τα 100 γραμμάρια λάχανου αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

10. Ενώ για πολλά χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι η κατανάλωση λάχανου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, νέα δεδομένα κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό.

 

empty alt

Πασχαλινό τραπέζι: Τι να κάνεις για να μην ξεφύγεις!

Νηστεύεις, νηστεύεις και έρχεται η μέρα του Πάσχα και τρως λες και δεν υπάρχει αύριο! Το ξέρεις ότι έτσι υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε ένα ισχυρό σοκ; Δες τι πρέπει να κάνεις και για να απολαύσεις τις πασχαλινές λιχουδιές αλλά και για να υπάρχει αύριο- με υγεία.
empty alt

Αυτές είναι οι καλύτερες δίαιτες του 2017

Είναι η εποχή της δίαιτας. Της κάθε λογής δίαιτας, που άλλοι ονομάζουν διατροφή, άλλοι εξπρές ή θαυματουργή.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Τροφή για το πνεύμα με αυτό το super power smoothie

Η επιστήμη έχει δείξει επανειλημμένα ότι αυτό που τρώτε έχει άμεση επίδραση στο πώς αισθάνεστε συναισθηματικά. Όταν γεμίζετε τη διατροφή σας με τροφές που τρέφουν τον εγκέφαλο, δεν είναι μόνο ευεργετικό για τη διάθεσή σας, αλλά ωφελεί επίσης τον εγκέφαλο στο σύνολό του, κατορθώνοντας να αποτρέψει...
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
empty alt

Ελληνικό superfood: Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Ψημένα, ωμά, αλατισμένα ή ανάλατα, δεν μπορείς να φας ποτέ μόνο ένα. Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου.
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
Back To Top