Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ένα θέμα της τάσης στον κόσμο της διατροφής και της ευεξίας, και για καλό λόγο. Παίζουν ρόλο σε πολλές σωματικές διεργασίες που είναι κρίσιμες για να λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν φυσικά σε πολλά ολόκληρα τρόφιμα, επομένως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ροφήματα ηλεκτρολυτών για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μιλήσαμε με ειδικούς στη διατροφή για να μάθουμε ποια τρόφιμα είναι γεμάτα ηλεκτρολύτες και γιατί είναι τόσο σημαντικοί για την υγεία.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι μια ομάδα φορτισμένων ορυκτών που περιλαμβάνουν νάτριο, φωσφορικό, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χλωρίδιο. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας χρειάζεται τόσο υγρά όσο και ηλεκτρολύτες.

Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν τον εγκέφαλό σας να επικοινωνεί με τα νεύρα και τους μυς για να εκπέμπει σήματα για καθημερινές κινήσεις, από το κλείσιμο των ματιών μέχρι την άρση βαρών.

Αυτά τα απαραίτητα μέταλλα παίζουν μεγάλο ρόλο στη σύσπαση των μυών. «Χωρίς ασβέστιο και μαγνήσιο, η καρδιά σας δεν μπορεί να συσπαστεί και να χαλαρώσει σωστά.

Οι ηλεκτρολύτες υποστηρίζουν επίσης την ενυδάτωση, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών και διατηρούν τα σωστά επίπεδα pH στο αίμα και τα κύτταρα σας. Οι ηλεκτρολύτες χάνονται μέσω του ιδρώτα και των ούρων. Μπορεί να παρουσιάσετε υπερβολική απώλεια ηλεκτρολυτών λόγω ασθένειας ή παρατεταμένων περιόδων έντονης άσκησης.

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή γεμάτη μεταλλικά στοιχεία ηλεκτρολυτών. Μια μερίδα 1 φλιτζάνι σπανάκι παρέχει περίπου 167 χιλιοστόγραμμα καλίου, 24 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου και 30 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης, βοηθούν στην επούλωση πληγών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

Το σπανάκι μπορεί να προστεθεί εύκολα σε σαλάτες, smoothies, ομελέτες, stir-fries και σούπες, καθιστώντας το μια τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα για να αυξήσετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών σας.

Η κατανάλωση σπανακιού ωμό ή στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά τα χόρτα που είναι γεμάτα ηλεκτρολύτες.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες. Παρέχουν κάλιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μυών. Μια μικρή μπανάνα (περίπου 100 γραμμάρια) έχει 358 χιλιοστόγραμμα καλίου.

Οι μπανάνες είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, παρέχοντας 3 γραμμάρια ανά μερίδα. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας και προάγουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια ευέλικτη και πλούσια σε ηλεκτρολύτες τροφή. Συνήθως οι μπανάνες θεωρούνται η κύρια πηγή καλίου, αλλά τα αβοκάντο παρέχουν εντυπωσιακά 728 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά φρούτο.

Τα αβοκάντο δεν έχουν μόνο ηλεκτρολύτες αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών για την υγεία της καρδιάς και φυτικών ινών για την υγεία του εντέρου.

Αποξηραμένα σύκα

Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες ασβέστιο και κάλιο. Μια μερίδα ½ φλιτζάνι (περίπου 100 γραμμάρια) αποξηραμένα σύκα έχει 162 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 680 χιλιοστόγραμμα καλίου. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν γερά οστά.

Τα αποξηραμένα σύκα είναι εύκολο να τα τσιμπολογήσετε και επίσης ενισχύουν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών κατά 4 γραμμάρια ανά μερίδα ¼ φλιτζανιού. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες και πλιγούρι βρώμης, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε φυσική γλυκύτητα και περισσότερες φυτικές ίνες στο γιαούρτι.

Καρπούζι

Το καρπούζι δεν είναι απλώς δροσιστικό και νόστιμο, είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου και μαγνησίου, δύο ηλεκτρολυτών που είναι βασικοί για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Ένα φλιτζάνι καρπούζι παρέχει 170 χιλιοστόγραμμα καλίου και 15 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

 

empty alt

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.
empty alt

Τελικά ένα επιδόρπιο με φρούτα είναι πιο υγιεινό από τα άλλα γλυκά;

Όταν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα π.χ. σε μια μηλόπιτα και μια τάρτα σοκολάτας, ίσως επιλέγουμε την πρώτη, όσο κι αν αγαπάμε τη σοκολάτα, με το σκεπτικό ότι περιέχει μήλα και, άρα, είναι λιγότερο βλαβερή για το σώμα και την υγεία μας.
empty alt

Τα 10 απλά πράγματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ενώ κάποιοι από εμάς ποντάρουμε στις καλοκαιρινές διακοπές για να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν, λίγο οι πειρασμοί της εποχής, λίγο το ακατάστατο πρόγραμμα που ακολουθούμε αυτή την περίοδο, τελικά η αρχή του φθινοπώρου βρίσκει το δείκτη της ζυγαριάς μας ακόμα πιο ανεβασμένο.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Γιατί να βάλετε το μηλόξιδο στη διατροφή σας

Εδώ θα βρείτε μερικούς καλούς λόγους!
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.

Back To Top